HomeΚΡΗΤΗΛαϊκή Συσπείρωση: Στάση πληρωμών από την κυβέρνηση στα έργα του Ηρακλείου

Λαϊκή Συσπείρωση: Στάση πληρωμών από την κυβέρνηση στα έργα του Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεν πέρασαν παρά λίγα εικοσιτετράωρα από την συνεδρίαση του ΔΣ Ηρακλείου – όπου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανώλης Συντυχάκης έθεσε το ζήτημα του κινδύνου απένταξης σημαντικών έργων της πόλης από την ΕΕ, λόγω στάσης πληρωμών που επέβαλε η κυβέρνηση μέσω της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) – και σήμερα “έσπασε” η σιωπή του αντιδημάρχου Τεχνικών έργων εκφράζοντας την ανησυχία του.

Να υπενθυμίσουμε ότι η απάντηση που εισέπραξε η Λαϊκή Συσπείρωση από τη δημοτική αρχή στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τρίτης ήταν η σιωπή αφήνοντας τον πρώην δήμαρχο να δώσει εξηγήσεις για λογαριασμό της, κατηγορώντας τη Λαϊκή Συσπείρωση ότι “αναφέρετε σε συγκεκριμένο εργολάβο και έργο ενώ δεν εκκρεμούν άλλα έργα”. Ο ίδιος ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης είχε θέσει το ζήτημα στον πρώην δήμαρχο αρκετές φορές, από τα μέσα του καλοκαιριού, προσπαθώντας να το εφησυχάσει, λέγοντάς του ότι “τα χρήματα είναι στο δρόμο”.

Η πραγματικότητα όμως λέει πως αυτά τα έργα “κόλλησαν”. Από τον περασμένο Ιούνιο εξαντλήθηκε το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού που είχε βάλει το Υπουργείο Εσωτερικών ως εθνική συμμετοχή για την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ και η ΕΕΤΑΑ κοροϊδεύει Δήμους και εργολάβους, λέγοντας από βδομάδα σε βδομάδα ότι «τα λεφτά βρίσκονται στο δρόμο». Τα ίδια που έλεγε σε μας ο πρώην δήμαρχος. Όλοι τους τελικά γνώριζα και παραπλανούσαν.

Τα έργα σε Ανάληψη, Μ. Αλεξάνδρου, στα Θαλλασινά, την Μπαντουβά, τη Λ. Παστέρ και στον Πρ. Ηλία σταμάτησαν και κινδυνεύουν αφενός με απένταξη και απώλεια της χρηματοδότησης, αλλά και σε μεγάλες παρατάσεις που θα αυξήσουν το κόστος των έργων.

Οι εργολάβοι δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και εξωθούνται σε δανεισμό από τις τράπεζες και σε δικαστικές διαμάχες με το Δήμο. Στην οικονομική επιτροπή του δήμου έρχονται εδώ και καιρό σωρεία δικαστικών αποφάσεων, ενώ η προηγούμενη δημοτική αρχή αδιαφορούσε λέγοντας ψέματα ότι τα χρήματα ήδη έχουν φτάσει και ότι από μέρα σε μέρα θα πληρώνονταν οι εργολάβοι.

Εκτός από τους εργολάβους που δέχονται τα δικαιολογημένα πυρά των κατοίκων στις περιοχές που “εκτελούνται” τα έργα αφού υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία, οι λίγοι οικοδόμοι που δουλεύουν στα έργα, τα συναφή επαγγέλματα και μικρομεσαίοι προμηθευτές οδηγούνται και πάλι στην ανεργία και στην έλλειψη ρευστότητας, σε αδυναμία κάλυψης στοιχειωδών αναγκών τους.

Η νέα δημοτική αρχή οφείλει να πει την αλήθεια και να μην εφησυχάζει εργαζόμενους και πολίτες λέγοντας όλα θα τακτοποιηθούν το πρώτο 15νθήμερο του Οκτώβρη. Ένα ολόκληρο καλοκαίρι η πρώην δημοτική αρχή έλεγε αυτό που σήμερα αναμασά και η νυν.

Η ΛΥΣΗ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα προκειμένου να προχωρήσει ο δήμος στην άσκηση κάθε δυνατής πίεσης προς την κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στην υποχρέωση που έχει αναλάβει για χρηματοδότηση αυτών των έργων. Δεν αρκεί η απεύθυνση στην ΕΕΤΑΑ ΚΑΙ οι διαβεβαιώσεις που δίνει.

Η νέα Δημοτική Αρχή οφείλει να ζητήσει πειστικές εξηγήσεις :

Ποιες σκοπιμότητες οδήγησαν πέρυσι στην ανάληψη έργων από την ΕΕΤΑΑ; Ποιες είναι οι ευθύνες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ;

Γιατί σταμάτησε να πληρώνει η κυβέρνηση; Γιατί περνά τόσος καιρός για να βρεθεί λύση; Θα βρεθεί λύση τελικά ή κινδυνεύουν τα έργα αυτά με απένταξη;

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να ενημερώσει τις υπηρεσίες, αλλά και να ζητήσει την κατανόηση των εργολάβων, με δεδομένο ότι η διακοπή των έργων λόγω μη χρηματοδότησης είναι πρωτίστως ευθύνη του Δήμου και όχι δική τους.

Πάνω απ΄ όλα οφείλει να ενημερώσει τους κατοίκους που ταλαιπωρούνται στις περιοχές που εκτελούνται τα έργα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση