HomeΚΡΗΤΗΝα μη χαθεί η «δεύτερη ευκαιρία» στη μόρφωση και στη ζωή

Να μη χαθεί η «δεύτερη ευκαιρία» στη μόρφωση και στη ζωή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Ξανθός επισκέφθηκε την Τρίτη 16/9/2014 το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ρεθύμνου το οποίο λειτουργεί στο Ρέθυμνο από το 2005 με αξιόλογα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της μαθητικής διαρροής και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η Διευθύντρια του σχολείου κα Μαίρη Αλεξανδρίδου ενημέρωσε τον κ. Α. Ξανθό για τη λειτουργία του σχολείου το οποίο απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών που δεν έχουν ολοκληρώσει τη γυμνασιακή τους εκπαίδευση. Επισήμανε ότι οι εκπαιδευόμενοι δεν ακολουθούν το αναλυτικό πρόγραμμα της τυπικής εκπαίδευσης και δεν δίνουν εξετάσεις. Το πρόγραμμα σπουδών στα ΣΔΕ είναι ευέλικτο και εξωστρεφές και ως προς τις παιδαγωγικές μεθόδους και ως προς το γνωστικό περιεχόμενο. Η Διευθύντρια του Σχολείου αναφέρθηκε στις διαρκείς προσπάθειες για συνεργασία ανάμεσα στο ΣΔΕ και την τοπική κοινωνία και τη σύνδεση των εκπαιδευομένων με την αγορά εργασίας. Η κα Αλεξανδρίδου τόνισε την ανάγκη στήριξης του σχολείου από τους τοπικούς φορείς με στόχο την προβολή του εκπαιδευτικού του έργου και την προσέλκυση μαθητών. Ιδιαίτερα πρέπει να υποστηριχτούν οι δράσεις που αφορούν την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών και την εκπόνηση ενημερωτικών δράσεων για την καταπολέμηση του αλκοολισμού, των ναρκωτικών, του ρατσισμού και του φασισμού ώστε το σχολείο να αποτελέσει ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο της πόλης μας. Η κα Αλεξανδρίδου ανέφερε ότι κάποιες χρονιές είχε υπάρξει καθυστέρηση στην πρόσληψη των ωρομισθίων εκπαιδευτικών του σχολείου και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές οι δυσλειτουργίες δεν θα επαναληφθούν φέτος. Πρότεινε, επίσης, τη δημιουργία ΣΔΕ στα συγκροτήματα φυλακών της Αγιάς και της Αλικαρνασσού για να επιτελέσει το σύνθετο κοινωνικο-παιδαγωγικό του ρόλο.

Στη συνέχεια ο κ. Α. Ξανθός συναντήθηκε με τους εκπαιδευτικούς του Εσπερινού Λυκείου Ρεθύμνου και ενημερώθηκε για τις ιδιαίτερες συνθήκες και τις ανάγκες του σχολείου αυτού που ιδρύθηκε το 2004 ύστερα από αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Επισημάνθηκε ότι τα Εσπερινά Λύκεια προσφέρουν την ευκαιρία σε εργαζόμενους πολίτες να ολοκληρώσουν τις λυκειακές τους σπουδές τους ενώ αξιόλογος αριθμών μαθητών του Εσπερινού Λυκείου επιτυγχάνουν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας. Τονίστηκε, επίσης, ότι δεν έχουν καλυφθεί ακόμη όλα τα κενά του σχολείου σε διδακτικό προσωπικό. Η Διευθύντρια κα Εύα Ηλιακάκη εξέφρασε την αγωνία της για το γεγονός ότι μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των εγγραφόμενων μαθητών στο Εσπερινό Λύκειο τα τελευταία χρόνια ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης και της εργασιακής ανασφάλειας που μαστίζει τους νέους ανθρώπους. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η πλειονότητα των επαγγελμάτων στα οποία μπορούν να απασχοληθούν οι νέοι της πόλης μας έχουν απογευματινό ωράριο με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η συνεπής φοίτηση στο σχολείο από αυτούς. Ζήτησε να στηριχθεί ο θεσμός του Εσπερινού Λυκείου ώστε να ανταποκριθεί στον ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο του στις δύσκολες σημερινές συνθήκες.

Ο κ. Α. Ξανθός επαναβεβαίωσε τη θέση του ότι είναι ζωτικής σημασίας η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων αυτών στο Νομό Ρεθύμνου που μαστίζεται από αυξημένα ποσοστά μαθητικής διαρροής. Επισήμανε, επίσης, ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιοργάνωση της δημόσιας εκπαίδευσης προβλέπεται η πολύπλευρη στήριξη εκπαιδευτικών μονάδων που παρέχουν μια «δεύτερη ευκαιρία» στη μόρφωση και την επαγγελματική ζωή σε νέους από τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού.

Διαφήμιση
Διαφήμιση