HomeΚΡΗΤΗΗ Λαϊκή Συσπείρωση στο ΔΣ Ηρακλείου για τη διακοπή έργων

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο ΔΣ Ηρακλείου για τη διακοπή έργων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για ορισμένα έργα του Δήμου Ηρακλείου που εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Κρήτης του ΕΣΠΑ (κατά πληροφορίες μας 6 έργα –ανάμεσα σ’ αυτά και η ανάπλαση Ανάληψης, το αθλητικό κέντρο Πρ. Ηλία, κ.ά.), ο Δήμος είχε κάμει ενέργειες να φύγουν από την ευθύνη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας και να περάσουν στην ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών μέσω ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης).

350 έργα μπήκαν σ’ αυτή την κατηγορία σε όλη την Ελλάδα. Στο Ηράκλειο έγιναν μάλιστα και ειδικές Ημερίδες για να προβάλουν αυτή τη δραστηριότητα της ΕΕΤΑΑ.

Η εξέλιξη είναι όμως πως αυτά τα έργα “κόλλησαν”. Από τον περασμένο Ιούνιο εξαντλήθηκε το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού που είχε βάλει το Υπουργείο Εσωτερικών ως εθνική συμμετοχή για την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Την ίδια στιγμή τα υπόλοιπα έργα του ΕΣΠΑ στο ΠΕΠ Κρήτης, πληρώνονται και συνεχίζονται κανονικά.

Από τον Ιούνη η ΕΕΤΑΑ σταμάτησε να πληρώνει και κοροϊδεύει Δήμους και εργολάβους, λέγοντας από βδομάδα σε βδομάδα ότι «τα λεφτά βρίσκονται στο δρόμο».

Το Υπουργείο Εσωτερικών μιλά αόριστα για λύση μέχρι το τέλος του Οκτώβρη.

Τα έργα σταμάτησαν και κινδυνεύουν με απένταξη και απώλεια της χρηματοδότησης, αλλά και σε μεγάλες παρατάσεις που θα αυξήσουν το κόστος των έργων.

Οι εργολάβοι εξωθούνται σε δανεισμό από τις τράπεζες και σε δικαστικές διαμάχες με το Δήμο. Στην οικονομική επιτροπή του δήμου έρχονται σωρεία δικαστικών αποφάσεων.

Με τη διακοπή των έργων οι λίγοι οικοδόμοι που δουλεύουν στα έργα, τα συναφή επαγγέλματα και μικρομεσαίοι προμηθευτές οδηγούνται και πάλι στην ανεργία και στην έλλειψη ρευστότητας, σε αδυναμία κάλυψης στοιχειωδών αναγκών τους.

Οι κάτοικοι περιοχών που γίνονται έργα υφίστανται μια απίστευτη ταλαιπωρία.

Η νέα Δημοτική Αρχή οφείλει άμεσα να επικοινωνήσει με το Υπουργείο και να ζητήσει πειστικές εξηγήσεις :

Ποιες σκοπιμότητες οδήγησαν πέρυσι στην ανάληψη έργων από την ΕΕΤΑΑ; Ποιες είναι οι ευθύνες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής αν υπάρχουν;

Γιατί σταμάτησε να πληρώνει η κυβέρνηση; Γιατί περνά τόσος καιρός για να βρεθεί λύση; Θα βρεθεί λύση τελικά ή κινδυνεύουν τα έργα αυτά με απένταξη;

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να ενημερώσει τις υπηρεσίες, αλλά και να ζητήσει την κατανόηση των εργολάβων, με δεδομένο ότι η διακοπή των έργων λόγω μη χρηματοδότησης είναι πρωτίστως ευθύνη του Δήμου και όχι δική τους.

Πάνω απ΄ όλα οφείλει να ενημερώσει τους κατοίκους που ταλαιπωρούνται στις περιοχές που εκτελούνται τα έργα.

Και τέλος αξιοποιώντας αυτή την ενημέρωση να προχωρήσει –αν χρειαστεί – στην άσκηση κάθε δυνατής πίεσης προς την κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στην υποχρέωση που έχει αναλάβει για χρηματοδότηση αυτών των έργων.

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Συντυχάκης Μανώλης

Κασαπάκης Μιχάλης

Διαφήμιση
Διαφήμιση