HomeΚΡΗΤΗΗ άδεια ανατροφής παιδιού των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων στη Βουλή

Η άδεια ανατροφής παιδιού των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων στη Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα “Άδεια ανατροφής τέκνου των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, των οποίων ο/η σύζυγος δεν εργάζεται” κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσά τους και η Μαρία Διακάκη.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Με το εδάφιο (γ) της παρ. 3 του άρθρου 53 του Ν.3528/2007 (ΦΕΚ Α΄ 26, «Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.»), οριζόταν ότι:

«Αν η σύζυγος του υπαλλήλου δεν εργάζεται ή δεν ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα, ο σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παραγράφου 2, εκτός αν λόγω σοβαρής πάθησης ή βλάβης κριθεί ανίκανη να αντιμετωπίζει τις ανάγκες ανατροφής του παιδιού, σύμφωνα με βεβαίωση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται ο υπάλληλος…».

Το ανωτέρω εδάφιο γ’ καταργήθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του Νόμου 4210/2013.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το άρθρο 9 της με αριθμό Φ.400/32/82424/Σ.343/2011 απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΦΕΚ Β’ 1139/2011) με τίτλο «Διοικητικά και άλλα ευεργετικά μέτρα για κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα.», ορίστηκε, κατ’ ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων για τους δημοσίους υπαλλήλους, ότι στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων μετά το πέρας της άδειας κύησης – τοκετού χορηγείται άδεια ανατροφής τέκνου εννέα (9) μηνών, με αποδοχές.

Ωστόσο, με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του Νόμου 4210/2013 το ανωτέρω εδάφιο (γ) της παραγράφου 3 του άρθρου 53 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (Ν. 3528/2007) καταργήθηκε, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα λήψεως των σχετικών ευεργετημάτων και στους/στις δημοσίους υπαλλήλους οι σύζυγοι των οποίων δεν εργάζονται.

Συνεπώς σήμερα παρατηρείται το παράδοξο γεγονός τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων να μην δικαιούνται να κάνουν χρήση της άδειας ανατροφής τέκνου όταν ο / η σύζυγος του στρατιωτικού δεν εργάζεται (ελέω της ΥΕΘΑ υπ’ αριθμ. Φ.400/32/82424/Σ.343/2011 ανωτέρω απόφασης ΥΕΘΑ), παρότι ο ανωτέρω περιορισμός έχει καταργηθεί για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων ήδη από τις 21 Νοεμβρίου 2013 (παράγραφος 2 του άρθρου 6 του Νόμου 4210/2013).

Επειδή, η άνιση αυτή μεταχείριση προσβάλει τη συνταγματική αρχή της αναλογικής ισότητας που επιβάλλει την ίση μεταχείριση σε ανάλογες καταστάσεις που δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο, εκτός αν η διαφορετική αντιμετώπιση δικαιολογείται από αντικειμενικούς λόγους.

Επειδή, δεν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που να επιβάλλουν τη διακριτή αυτή μεταχείριση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων σε σχέση με τους λοιπούς υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Επειδή, για λόγους ίσης μεταχείρισης και δικαίου, επιβάλλεται η τροποποίηση της περίπτωσης (δ) της παραγράφου 1 του άρθρου 6 της Φ.400/32/82424/Σ.343/2011 απόφασης ΥΕΘΑ (ΦΕΚ Β’ 1139/2011), ώστε να χορηγείται η άδεια ανατροφής τέκνου και στις περιπτώσεις που ο/η σύζυγος του στρατιωτικού δεν εργάζεται.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας:

Προτίθεται να τροποποιήσει ή καταργήσει την περίπτωση (δ) της παραγράφου 1 του άρθρου 6 της ΥΕΘΑ υπ’αριθμ. Φ.400/32/82424/Σ.343/2011 απόφασης (ΦΕΚ Β’ 1139/2011, «Διοικητικά και άλλα ευεργετικά μέτρα για κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα.»), ώστε να χορηγείται πλέον η άδεια ανατροφής τέκνου και στις περιπτώσεις που ο/η σύζυγος του στρατιωτικού δεν εργάζεται;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Όλγα Γεροβασίλη

Θοδωρής Δρίτσας

Φωτεινή Κούβελα

Άννα Χατζησοφιά

Μαρία Διακάκη

Δημήτρης Στρατούλης

Δημήτρης Τσουκαλάς

Γιάννης Αμανατίδης

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Νίκος Μιχαλάκης

Τζένη Βαμβακά

Μαρία Τριανταφύλλου

Στάθης Παναγούλης

Νάντια Βαλαβάνη

Μιχάλης Κριτσιωτάκης

Βασιλική Κατριβάνου

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση