HomeΚΡΗΤΗEIYH: Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας

EIYH: Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα σωματεία Οικοδόμων , Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνταξιούχων ΙΚΑ, καλούν την εργατική τάξη του νομού μας, την Τρίτη 16/09 και ώρα 11:30πμ στην αποκατάσταση της πλακέτας του αγωνιστή της εργατικής τάξης  Χρήστου Χατζηγιώργη (επί της Λ. Δικαιοσύνης).

Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να ξεχαστούν ο αγώνας της Εργατικής Τάξης και οι πρωτοπόροι εργάτες της, δεν θα τους περάσει.

Από ηλικία 18 ετών,  ο Χρήστος Χατζηγιώργης, ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα μέσα στους τσαγκαράδες. Επειδή ήταν συνετός, μαχητικός, δραστήριος εργάτης και ακέραιος χαρακτήρας, στις αρχαιρεσίες του 1936, οι τσαγκαράδες τον εξέλεξαν πρόεδρο τους. Όταν ο χιτλερικός φασισμός, ύστερα από την πρωτοφανή αντιστασιακή πάλη του Κρητικού λαού, πάτησε πόδι στο νησί, ο Χρήστος Χατζηγιώργης οργανώθηκε στο ΕΑΜ και αγωνίστηκε για την εθνική απελευθέρωση. Μετά την κατοχή συνέχισε τη συνδικαλιστική του δραστηριότητα και βοήθησε την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος  στο Ηράκλειο.

Το χρονικό της δολοφονίας

Στις 10 Ιούνη του 1947, κατεβαίνουν σε απεργία οι τυπογράφοι του Ηρακλείου. Κάποιος προβοκάτορας πυροβολεί ένα απεργοσπάστη. Ύστερα από αυτό συλλαμβάνεται ο Στρατής Περγαλίδης. Η εργατική τάξη δε μένει με σταυρωμένα τα χέρια στην επίθεση που δέχεται, με τη σύλληψη του Προέδρου του ΕΚΗ. Ο τότε στρατιωτικός διοικητής και ο εισαγγελέας, μπροστά στην πίεση των εργατών, υποχρεώθηκαν να δώσουν υπόσχεση ότι θα τον άφηναν σε δύο μέρες ελεύθερο όπως συνέβαινε συνήθως σε παρόμοιες περιπτώσεις. Οι αρχές όμως δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Σε απάντηση οι εργάτες -στις 12 Ιούνη του 1947- κατέβηκαν σε 2ωρη στάση εργασίας, σαν διαμαρτυρία για τη σύλληψη και συγκρότησαν επιτροπές που πήγαν στη Νομαρχία για να απαιτήσουν την απελευθέρωση του Περγαλίδη.

Η αστυνομία χτυπά στο ψαχνό. Στην πλατεία ελευθερίας, εκτός από τους πολλούς τραυματισμένους, είναι δολοφονημένοι δυο τίμιοι εργάτες, αγωνιστές, τα αδέλφια Κώστας και Χρήστος Χατζηγεωργίου.  Δυο παλικάρια 27 και 29 χρονών. Δύο αδέλφια στη ζωή, αδελφωμένα στον αγώνα και στο θάνατο.

Η θυσία του Χρήστου Χατζηγιώργη, του αδελφού του Κώστα καθώς και του Στρατή Περγαλίδη λίγες ημέρες αργότερα,  μας θυμίζει ότι η μόνη απάντηση απέναντι στα οξυμένα προβλήματα της εργατικής τάξης, την ανεργία, το πετσόκομμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της απληρωσιάς και της εντατικοποίησης είναι ο οργανωμένος αγώνας μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, με μαζικά και γερά σωματεία.

Σε αυτόν τον αγώνα μας καλούν οι ήρωες της τάξης μας- επώνυμοι και ανώνυμοι-  που θυσίασαν τη ζωή τους για την κατάργηση εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Καλούμε τους συναδέλφους συνταξιούχους, εργαζόμενους και ανέργους να δώσουν μαζικό παρόν  στην αποκατάσταση της πλακέτας στη μνήμη του αγωνιστή Χρήστου Χατζηγιώργη, την Τρίτη 16/06 και ώρα 11:30πμ (επί της Λ. Δικαιοσύνης).

Διαφήμιση
Διαφήμιση