HomeΚΡΗΤΗΠρώτο κουδούνι με αγωνία για τα κενά

Πρώτο κουδούνι με αγωνία για τα κενά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα θρανία επέστρεψαν σήμερα μαθητές και εκπαιδευτικοί. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος υπάρχει ασυμφωνία ανάμεσα στα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας και αυτά των ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών για τον συνολικό αριθμό των εκπαιδευτικών.

Το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι τα κενά φέτος θα είναι λιγότερα -σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά- παρά το γεγονός ότι οι αθρόες αποχωρήσεις των περασμένων ετών λόγω συνταξιοδότησης και οι μηδαμινές προσλήψεις έχουν «ψαλιδίσει» σε οριακό σημείο τον πληθυσμό των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν χθες κύκλοι του υπουργείου Παιδείας οι εκπαιδευτικοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται στις θέσεις τους.

Συγκεκριμένα, 11.844 νηπιαγωγοί, 44.432 δάσκαλοι και 70.757 καθηγητές. Δηλαδή, 127.033 μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν από την 1η Σεπτεμβρίου αναλάβει υπηρεσία.

Επίσης, τοποθετήθηκαν έως και σήμερα 4.900 αναπληρωτές. Το υπουργείο Παιδείας προγραμματίζει έως το τέλος Σεπτεμβρίου να τοποθετηθούν ακόμη 10.000 αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές.

Ο τελικός αριθμός των αναπληρωτών θα εξαρτηθεί από τα πραγματικά κενά που θα προκύψουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα και μετά την οριστικοποίηση της δυναμικότητας των τμημάτων στα γυμνάσια στις κατευθύνσεις του γενικού λυκείου, τα επαγγελματικά λύκεια και τα ειδικά σχολεία.

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας διαβεβαιώνουν ότι επιπλέον 1.100 αναπληρωτές θα είναι έτοιμοι για να καλύψουν κενά που θα δημιουργηθούν λόγω εκτάκτων περιστάσεων (λόγοι υγείας, κυήσεως, συνταξιοδοτήσεως κ.ο.κ).

Για κενά προειδοποιούν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ

Για 9.000 κενά στα δημοτικά σχολεία και 3.000 στα γυμνάσια και τα λύκεια, κάνουν λόγο οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών, αντικρούοντας την εκτίμηση του υπουργείου Παιδείας, ότι οι κενές θέσεις στην έναρξη της σχολικής χρονιάς θα είναι περίπου 500.

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες υποστήριξαν πως θα χαθούν χιλιάδες διδακτικές ώρες στα δημοτικά σχολεία, εάν δεν καλυφθούν άμεσα τα κενά με τον διορισμό 9.000 εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το ΔΣ της ΔΟΕ, τα λειτουργικά κενά σε δασκάλους ανέρχονται σε 5.681. Σε αυτό τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι ανάγκες των σχολείων ΕΑΕΠ (ολοήμερα σχολεία με διερευμενο πρόγραμμα), σε ειδικότητες, όπου θα χρειαστούν ακόμη περίπου 3.000 δάσκαλοι.

Στο ίδιο πνεύμα, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, μίλησαν για κενά 3.000 καθηγητών σε γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα, τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους.

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, σε αυτά τα 3.000 κενά, «δεν υπολογίζονται οι ανάγκες σε ειδικότητες στα Επαγγελματικά Λυκείων που δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί τα τμήματα ειδικότητας καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις στα γενικά Λύκεια όπου τα αποτελέσματα των μετεξεταστέων της Α΄ Λυκείου αναμένονται».

Κενά στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου κ. Λάζαρο Μάρκου, η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με 280 κενά εκπαιδευτικών σε σχολεία ειδικής εκπαίδευσης, δηλαδή το 1/5 του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Στον Αγιασμό Σχολείων ο Δήμαρχος Ηρακλείου

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Μαρία Καναβάκη, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας Σχολικής περιόδου, παρευρέθηκε σήμερα  Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου στην τελετή Αγιασμού στα εξής  Σχολεία:

08:45 – Μποδοσάκειο Δημοτικό Σχολείο.

09:00 –  3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου.

09:20 –  Καπετανάκειο (1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο)

Διαφήμιση
Διαφήμιση