HomeΚΡΗΤΗΠΑΜΕ: Πάλη για το επίδομα ανεργίας

ΠΑΜΕ: Πάλη για το επίδομα ανεργίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ακόμα μια σεζόν περνάει με απληρωσιά, ατέλειωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση, τρομοκρατία, ισοπέδωση βασικών κατακτήσεων από τα αφεντικά. Ακόμα μια σεζόν η πλειοψηφία των εποχικών εργαζομένων στον τουρισμό κινδυνεύουν να πάρουν επίδομα για 3 μήνες, «επιβίωση» με ψίχουλα δηλαδή, αφού ισχύουν οι περσινές κατάπτυστες ρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ανάπτυξη που φέρνει η «βαριά βιομηχανία της χώρας», μια ανάπτυξη που δεν είναι για σένα, για τον λαό, που δεν μπορεί να κάνει μέρα διακοπές. Την ίδια ώρα φέρνει νέα φοροεπιδρομή, χαράτσια, επιβαρύνσεις για να βρούμε την υγειά μας στα νοσοκομεία, για παιδικούς σταθμούς και σχολειά.

Η κυβέρνηση, στις κατευθύνσεις της ΕΕ, ετοιμάζει νέο πετσόκομμα στην κοινωνική ασφάλιση, προωθεί την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ και μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης τύπου «voucher», δηλαδή ζεστό χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Παρά το επίμονο αίτημα των συνδικαλιστών της ΔΑΣ (συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), στον

Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, να συνεδριάσει το ΔΣ με θέμα την πάλη

για τα προβλήματα των ανέργων, η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ),

συνεπείς στον εργοδοτικό–κυβερνητικό τους ρόλο, αρνούνται! Αντίθετα, κάνουν εμπόριο ελπίδας, ζητάνε από τον υφυπουργό εργασίας «καλύτερες ρυθμίσεις» για το επίδομα και υπουργική απόφαση για πληρωμή μέσω τραπέζης, ενάντια στην εργοδοτική εισφοροδιαφυγή, να «κάνουν και κάτι καλό για τους εργαζόμενους» οι κυβερνώντες!

Έτσι χρυσώνουν το χάπι της κυβερνητικής πολιτικής, του πετσοκόμματος εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καλλιεργούν αυταπάτες για το ρόλο κράτους και κυβέρνησης, οδηγώντας μακριά από οργάνωση και πάλη.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

Η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ σε ξενοδοχείο της Aldemar ανάγκασε σε μια νύχτα τον μεγαλοξενοδόχο Αγγελόπουλο να πάρει πίσω υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών και να καταβάλει δεδουλευμένα. Το συμπέρασμα είναι πολύτιμο: οι ξενοδόχοι τρέμουν την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων. Φοβούνται γιατί ξέρουν καλά πως τα ξενοδοχεία δουλεύουν αποκλειστικά χάρη στους εργαζόμενους, γνωρίζουν τη δύναμή τους.

Είναι ανάγκη σήμερα να ανασυνταχτεί το εργατικό κίνημα στον κλάδο, να παλέψει για τα άμεσα καυτά προβλήματα της ανεργίας μαζί με τα προβλήματα των μισθών, των Συλλογικών Συμβάσεων. Να πάρουν ζωή τα σωματεία με οργάνωση σε κάθε ξενοδοχείο και όμιλο, με επιτροπές αγώνα που θα συζητάνε τα προβλήματα, θα οργανώνουν τη πάλη περιφρουρημένα από τους ανθρώπους της εργοδοσίας.

Γύρνα τη πλάτη στους συμβιβασμένους συνδικαλιστές! Βασικός παράγοντας της ανασύνταξης του κινήματος, για να σηκώσουν ανάστημα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε κυβέρνηση και μεγαλοξενοδόχους, είναι η αλλαγή συσχετισμών στα σωματεία. Να αποδυναμωθούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπηρετούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας, να ενισχυθούν οι ταξικές δυνάμεις που πορεύονται με το ΠΑΜΕ. Για να γίνουν τα σωματεία κάστρα αγώνα που πραγματικά παλεύουν για τα εργατικά συμφέροντα, να ενώσουν τη δύναμή τους με σωματεία άλλων κλάδων κόντρα στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που μας τσακίζει.

Η επιτροπή αγώνα εργαζομένων στον επισιτισμό–τουρισμό το επόμενο διάστημα θα πάρει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των συναδέλφων στους χώρους δουλειάς για το επίδομα ανεργίας και τα υπόλοιπα προβλήματα των ανέργων, θα κάνει συσκέψεις για το θέμα, θα οργανώσει κινητοποιήσεις για την διεκδίκηση βασικών αιτημάτων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων.

Καλούμε τους ξενοδοχοϋπάλληλους να παλέψουν εδώ και τώρα για ουσιαστική

προστασία των ανέργων. Συγκεκριμένα:

• Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους μέχρι να βρει ο άνεργος δουλειά, στο 80% του κατώτερου μισθού, με παράλληλη πάλη για κλαδική Συλλογική Σύμβαση εργασίας που θα επαναφέρει τις απώλειες 15% πανελλαδικά και 5% τοπικά.

• Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος.

• Κατάργηση άμεσα του νόμου που περικόπτει, και στην ουσία καταργεί,

το επίδομα ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους του κλάδου.

• Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανέργους και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας των ανέργων.

• Μειωμένα κατά 30% τιμολόγια ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος, σταθερών τηλεφώνων κατά το διάστημα ανεργίας, απαγόρευση διακοπής παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος, σταθερού τηλεφώνου.

• Δωρεάν κάρτα απεριόριστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

• Κατάργηση δημοτικών τελών για τους άνεργους, μείωση για τους

υπόλοιπους εργαζόμενους.

• Δωρεάν πρόσβαση σε δημόσιους και δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς στα παιδιά οικογενειών των ανέργων.

• Φοιτητές και σπουδαστές άνεργων γονιών να δικαιούνται επίδομα στέγασης και δωρεάν σίτισης, εφόσον δεν τους παρέχεται σε φοιτητική εστία.

• Πάγωμα δανείων στο διάστημα ανεργίας. Απαγόρευση κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας της κυριότητας του ανέργου, ακύρωση κάθε αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει ξεκινήσει.

• 100% επιδότηση ενοικίου, από τον κρατικό προϋπολογισμό, για κύρια κατοικία.

• Κατάργηση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης, ειδικά στα σχολεία. Χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές, κανένα σχολείο παγωμένο.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση