HomeΚΡΗΤΗΤιμήθηκε ο Καζαντζάκης στη Γαλλία

Τιμήθηκε ο Καζαντζάκης στη Γαλλία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Φόρο τιμής στην Κρήτη και στον Νίκο Καζαντζάκη απέτισε το Διεθνές Φεστιβάλ Νησιωτικής Ταινίας, στο νησί Γκρουά, στη Γαλλία.

Το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο ουσιαστικά στα ελληνικά νησιά. Περιελάμβανε την προβολή σειράς ντοκιμαντέρ για την Ικαρία, τη Λέσβο τη Μακρόνησο, την Τήλο, τη Σίφνο και την Πάτμο, καθώς και εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Η Κρήτη κατείχε σημαντική θέση, καθώς προβλήθηκαν πέντε ντοκιμαντέρ: “Γαύδος. Εκεί στο νότο” της Ανθής Νταουντάκη, «Hippie-Hippie Matala! Matala!» του Γιώργου Βαρελά, «Cretativity» του Μανόλη Κριτσοτάκη (όπου διάφοροι καλλιτέχνες μιλούν για τη ζωή τους στην Κρήτη), «Sayome» του Νίκου Νταγιαντά (που παρουσιάζει την ιστορία μιας Γιαπωνέζας στην Κρήτη) και “Το κάλεσμα του βουνού” του Στέλιου Αποστολόπουλου, με θέμα την επιστροφή στην Κρήτη ενός ναυτικού για να ασχοληθεί με το κοπάδι της οικογένειάς του.

Ακόμη, ο Ρος Ντέιλι έδωσε συναυλία κρητικής μουσικής, ενώ ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Γιώργος Στασινάκης μίλησε για τα ταξίδια του συγγραφέα στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, την αγάπη του προς την πατρική γη και το άνοιγμά του στον κόσμο, καθώς και τη σπουδαιότητα του μυθιστορήματός του «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» (προηγήθηκε προβολή της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση