HomeΚΡΗΤΗΑστοχίες και τραγελαφικά περιστατικά με τον ΕΝΦΙΑ – Τι έγινε σε Μονές της Κρήτης

Αστοχίες και τραγελαφικά περιστατικά με τον ΕΝΦΙΑ – Τι έγινε σε Μονές της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στον νέο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων και τα τραγελαφικά περιστατικά που τον συνόδευσαν, αναφέρεται ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με νέες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδουβελη, αναφερόμενος τόσο στις προτάσεις των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, όσο και σε τρανταχτό παράδειγμα υπερχρέωσης Μονής στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμένα της της Ιεράς Μονής Παναγιάς Καλυβιανής.

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης στις παρεμβάσεις του ζητά διευκρινήσεις αναφορικά με το πώς θα διορθωθούν τα λάθη που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ μέχρι την καταβολή της 1ης δόσης, ενώ  υπογραμμίζει εκ νέου την ανάγκη σύστασης οργάνου το οποίο θα εξετάζει και θα διεκπεραιώνει άμεσα τις ενστάσεις των φορολογουμένων για τον νέο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων.

Προτάσεις Συμβολαιογραφικών Συλλόγων

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων και του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Ηρακλείου, που διαβιβάζει ο κ. Λ. Αυγενάκης στον Υπουργό Οικονομικών, μεταξύ άλλων ζητείται «να υπάρξει παρέμβαση για τροποποίηση των κείμενων διατάξεων στα ακόλουθα σημεία:

1.Τροποποίηση του Άρθρου 54Α του 4174/2013, έτσι ώστε: α)   το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ να επισυνάπτεται μόνο στις εμπράγματες δικαιοπραξίες β) Να εξαιρεθούν επίσης από την υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή Φ.Α.Π. οι δηλώσεις αποδοχής κληρονομιάς και γ) να καταργηθεί, για την ασφάλεια των συναλλαγών,  η ποινή της ακυρότητας των δικαιοπραξιών και να ορισθεί ότι αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα

2) Να μην λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό και την επιβολή του Φ.Α.Π. κτίσματα ευτελούς αξίας.

3)Να ορισθεί μειωτικός συντελεστής για τον επιβαλλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τακτοποιηθέντες χώρους σε πατάρια και σοφίτες,

4)Να εξαιρεθεί από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή να ορισθεί μειωτικός συντελεστής για την πρώτη κατοικία και για τις αγροτικές αποθήκες και λοιπά βοηθητικά κτίσματα σε αγροτικούς οικισμούς.

5) Να ορισθεί το όριο εισοδήματος για την ισχύ του μειωτικού συντελεστή 50% στο ποσόν των 12.000 ευρώ από τα 9.000 ευρώ, που έχει ορισθεί με τις ισχύουσες διατάξεις.

6) Να ορισθεί μειωτικός συντελεστής για ακίνητα, που δεν αποδίδουν εισόδημα και δεν χρησιμοποιούνται

7) Να ορισθεί ρητά ότι τα πιστοποιητικά των διαμερισμάτων της αντιπαροχής για τα έτη 2010, 2011, 2012 και 2013 οφείλουν να τα προσκομίσουν διαζευκτικά, είτε οι οικοπεδούχοι, είτε ο εργολάβος κατασκευαστής, καθόσον υπήρξε τα προηγούμενα έτη διαφορετική αντιμετώπιση του σχετικού θέματος από τις εκάστοτε θεσπισθείσες διατάξεις, η οποία προκάλεσε σύγχυση στους εμπλεκόμενους πολίτες όσον αφορά στις σχετικές υποχρεώσεις τους.»

 

Ιερά Μονή Παναγιάς Καλυβιανής Ηρακλείου Κρήτης

«Ένα από τα «θύματα» της ελλιπούς οργάνωσης και προετοιμασίας στην εφαρμογή του νέου φόρου του ν. 4223/2013 (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων)», όπως αναφέρει ο Λ. Αυγενάκης, «είναι και η Ιερά Μονή Παναγίας Καλυβιανής στην περιοχή της Μεσσαράς του Νομού Ηρακλείου, η οποία καλείται να πληρώσει το υπέρογκο ποσό των 44.374,53 ευρώ, που αντιστοιχεί περίπου 9.000 ευρώ μηνιαίως για 5 μήνες, σύμφωνα με το ειδοποιητήριο για την πληρωμή του φόρου με αρ. 164822, χρεώνοντας ακόμη και τους ναούς(!!!) του Μοναστηριού που αποτελούν χώρους λατρείας. Να σημειωθεί ότι ο ετήσιος φόρος που πλήρωνε μέχρι σήμερα το Μοναστήρι ήταν περίπου 13.000 ευρώ!

Σύμφωνα με το άρθρο 3, παράγραφος στ. του ν. 4223/2014 απαλλάσσονται «νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες των γνωστών θρησκειών και δογμάτων κατά την παρ. 2 του άρθρου 13 του Συντάγματος και ιδιοχρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση του λατρευτικού, θρησκευτικού και κοινωφελούς έργου τους.» Ως εκ τούτων, οι ναοί της Ιεράς Μονής Παναγιάς Καλυβιανής πρέπει να απαλλαχθούν από την φορολόγηση και σε ότι αφορά μέρος ακινήτων της Μονής που έχουν δηλωθεί για ιδιόχρηση, πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος φορολόγησής τους.»

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο του Βουλευτή, «οι Ιερές Μονές δεν είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελεί διαχρονικά η Εκκλησία με συσσίτια, φιλανθρωπικά ιδρύματα, στήριξη απόρων οικογενειών ακόμα και ορφανοτροφεία, γηροκομεία, οικοκυρικές σχολές, και όλα αυτά χωρίς πολλές φορές την ουσιαστική συνδρομή της Πολιτείας, παρά μόνο με την στήριξη της κοινωνίας και των πιστών. Τεράστιο κατ’ αντιστοιχία σημαντικό έργο, επιτελεί μέχρι και σήμερα και η Ιερά Μονή Παναγιάς Καλυβιανής με την στήριξη χιλιάδων πιστών.»

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «αυτές μεταξύ άλλων, ήταν οι ενστάσεις και παρατηρήσεις αρκετών «κυβερνητικών» βουλευτών που βρεθήκαμε σε επανειλημμένες συναντήσεις με τον προκάτοχό σας και τους συνεργάτες του, στο αρχικά προτεινόμενο κείμενο αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, και που φυσικά έγιναν αρκετές διορθώσεις μέχρι και την ψήφισή του. Είναι όμως τραγικό την ώρα που γίνονται βελτιώσεις στο προς ψήφιση κείμενο που αφορά στον νέο φόρο και ψηφίζονται από την Βουλή, στην συνέχεια οι υπηρεσίες σας να εφαρμόζουν το νόμο σε αρκετές περιπτώσεις λανθασμένα και να προκαλούν επιπλέον αναστάτωση και αγωνία στους έντιμους φορολογούμενους πολίτες.»

Ο Ηρακλειώτης Βουλευτής, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να γίνει επανέλεγχος του ΕΝΦΙΑ για την Ιερά Μονή Παναγιάς Καλυβιανής και ζητά διευκρινήσεις σχετικά με τον τρόπο που τα δεκάδες, αντίστοιχα λάθη θα διορθωθούν και πως σχεδιάζει το Υπουργείο να τα αντιμετωπίσει πριν την καταβολή της 1ης δόσης;

 

Μηχανισμός άμεσης εξέτασης ενστάσεων φορολογουμένων σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ

Ο κ. Λ. Αυγενάκης επαναφέρει την πρότασή του τονίζοντας ότι «για την ομαλή είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και την διόρθωση των πολλών λαθών και αστοχιών το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να συστήσει μηχανισμό άμεση επεξεργασίας των ενστάσεων που θα κατατεθούν και που έχουν προκύψει από τα λάθη του νέου φόρου. Είναι σημαντικό το αμέσως επόμενο διάστημα η φορολογική διοίκηση να ελέγχει και να διορθώνει άμεσα τα όποια λάθη έχουν προκύψει από την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ και όχι να ψάχνουμε για μαγικές λύσεις «κατόπιν εορτής».

Διαφήμιση
Διαφήμιση