HomeΚΡΗΤΗΟρκίστηκαν οι νέοι σύμβουλοι στο δήμο Μαλεβιζίου

Ορκίστηκαν οι νέοι σύμβουλοι στο δήμο Μαλεβιζίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγενίου, του Υπουργού κ. Β. Κεγκέρογλου, του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γρ. Ροκαδάκη, των βουλευτών Ηρακλείου κ. Γ. Δεικτάκη και κ. Κ. Δαμαβολίτη, των δημάρχων Ηρακλείου και Χερσονήσου κ. Β. Λαμπρινού και κ. Γ. Μαστοράκη αντίστοιχα, του Προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Μ. Βεληβασάκη και πλήθος κόσμου, ορκίστηκαν οι νέοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του δήμου Μαλεβιζίου.

Ο επανεκλεγείς δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης τόνισε στην ομιλία του τις δυσκολίες που περιμένουν τη δημοτική αρχή, τις προσδοκίες που έχουν οι δημότες από αυτήν, τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν την επόμενη 5ετία, αλλά και την αναγκαιότητα να συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο τα έργα πνοής σε ολόκληρο το Μαλεβίζι.

Κάλεσε παράλληλα και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να συνδράμουν με εποικοδομητική κριτική στο έργο της δημοτικής αρχής, ενώ δεσμεύτηκε να αποδεχτεί κάθε πρόταση από την πλευρά τους, που θα είναι προς το συμφέρον του τόπου και των κατοίκων του.

Ολόκληρη η ομιλία του δημάρχου Κώστα Μαμουλάκη: «Ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή ημέρα για τον δήμο μας. Εξαιρετικά σημαντικός ο όρκος που μόλις πριν από λίγο δώσαμε. Ενώπιον του Μεγαλοδύναμου, ορκιστήκαμε «να εκπληρώνουμε τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μας». Τίμια και ευσυνείδητα! Δυο λέξεις που κρύβουν μέσα τους βαθιά νοήματα και που όπως μέχρι σήμερα, έτσι κι από εδώ και μπρος, πρέπει να είναι οι πιλότοι σε κάθε μας σκέψη, σε κάθε μας ενέργεια, σε κάθε πρωτοβουλία.

Αγαπητοί συνάδελφοι, τα επόμενα 5 χρόνια, μόνο εύκολα που δεν θα είναι. Μας περιμένουν πολλές δυσκολίες και σημαντικά προβλήματα. Οι πόροι μας όπως γνωρίζετε, ολοένα και μειώνονται. Τα τελευταία χρόνια χάσαμε ως Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολλά εκατομμύρια από τους ΚΑΠ. Και δυστυχώς, η πολιτική αυτή συνεχίζεται…

Αντιστρόφως ανάλογος, είναι ο ρυθμός αύξησης των αρμοδιοτήτων που το κεντρικό κράτος παραχωρεί στους δήμους. Ευαίσθητοι τομείς, όπως λόγου χάρη η παιδεία, μεταφέρθηκαν στην αυτοδιοίκηση και καλούμαστε να κάνουμε έργα, χωρίς να παίρνουμε ούτε ένα ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι δημότες μας αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Οι οφειλές τους προς το δημοτικό ταμείο και τις κοινωφελείς επιχειρήσεις ολοένα και αυξάνουν.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτή η ζοφερή πραγματικότητα είναι που δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στους δήμους. Δυστυχώς, υπάρχουν σήμερα ανά την Ελλάδα, πολλοί δήμοι που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Και μπορεί ο δικός μας δήμος να μην ανήκει σε αυτή τη κατηγορία – τρανή απόδειξη ότι η οικονομική διαχείριση της προηγούμενης περιόδου ήταν αποτελεσματική – καλούμαστε όμως μέσα σε αυτό το περιβάλλον, να δημιουργήσουμε ικανοποιητικές συνθήκες για τους δημότες μας, σε όλους τους τομείς.

Φίλες και φίλοι, δύσκολοι καιροί μας περιμένουν…

Κι αυτό ακριβώς είναι η μεγάλη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε! Παρά το γενικευμένο και καθολικά αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, εδώ στο Μαλεβίζι μπορούμε ακόμα να διατηρούμε την αισιοδοξία μας. Μπορούμε να χαμογελάμε – έστω και λίγο. Δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ τα πράγματα. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να παλέψουμε κόντρα στο ρεύμα της μιζέριας και της γενικής απαξίωσης. Να αγωνιστούμε κόντρα στη λογική του ωχαδερφισμού και της γκρίνιας. Να προτάξουμε το συμφέρον της κοινωνίας του Μαλεβιζίου, πάνω από κάθε ατομική διεκδίκηση. Να διεκδικήσουμε με δυναμισμό και επιχειρήματα αυτά που μας αναλογούν. Με ρεαλισμό αλλά και αισιοδοξία, με σωστό προγραμματισμό και όραμα για το αύριο, να οδηγήσουμε το Μαλεβίζι μπροστά!

Δεν θα είναι εύκολη η νέα δημαρχιακή περίοδος. Αλλά από τη στιγμή που οικεία βουλήσει βρισκόμαστε όλοι μας σε αυτά τα έδρανα, αφήνουμε την μεμψιμοιρία στην άκρη, σηκώνουμε τα μανίκια, συντονιζόμαστε και δουλεύουμε! Προσωπικά, είμαι διατεθειμένος να συνεχίσω με κάθε δυνατό μέσο αυτόν τον αγώνα. Έναν αγώνα που έφερε το δήμο μας στις πρώτες θέσεις απορρόφησης χρηματοδοτικών προγραμμάτων, εθνικών και Ευρωπαϊκών. Πρέπει, λοιπόν, να συνεχίσουμε την προσπάθεια για έργα και παρεμβάσεις σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά.

Με στοχευμένες δράσεις ανάπτυξης σε όλους τους τομείς:

  • Υποδομές
  • Κοινωνική μέριμνα
  • Πολιτισμός
  • Καθημερινότητα
  • Μεγάλα έργα
  • Πρωτογενής παραγωγή
  • Τουρισμός
  • Παιδεία
  • Αθλητισμός
  • Πολιτισμός
  • Ποιότητα ζωής

Έργα τα οποία φέρνουν την ανάπτυξη στον τόπο μας.

Έχουν απτά αποτελέσματα που τα βιώνουν οι κάτοικοι του δήμου μας.

Οι αναπλάσεις για παράδειγμα των οικισμών μας, οι αναδείξεις των μνημείων τους, οι βελτιώσεις της οδοποιίας, δημιουργούν τις συνθήκες για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα των χωριών μας και ενισχύουν οι μικρές τοπικές οικονομίες.

Τα μεγάλα έργα υποδομών και βελτίωσης της καθημερινότητας, όπως είναι π.χ. η μονάδα αφαλάτωσης, οι βιολογικοί καθαρισμοί, τα νέα σχολικά κτίρια, οι διανοίξεις, τα σχέδια πόλης, κλπ, δημιουργούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους του τόπου μας.

Η ανάδειξη των πολιτιστικών μας θησαυρών, του αρχαιολογικού μας πλούτου, η προβολή των τουριστικών αξιοθέατων του δήμου μας, κλπ, προσελκύουν περισσότερους Έλληνες και ξένους επισκέπτες στο Μαλεβίζι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ανάπτυξη τόσων κοινωνικών δομών, παντοπωλείου, ιατρείου, φαρμακείου, φροντιστηρίου, κλπ, ανακουφίζουν έστω και στο ελάχιστο τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.

Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής με έργα βελτίωσης των συνθηκών καλλιέργειας και εκτροφής και η προβολή του αγροτοκτηνοτροφικού πλούτου του Μαλεβιζίου, ενισχύουν τον καθημερινό αγώνα των γεωργών και των κτηνοτρόφων του δήμου μας.

Φίλες και φίλοι, έχουμε πετύχει πολλά και βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά περισσότερα. Και όλα αυτά, που ο χρόνος δεν μου επιτρέπει να αναπτύξω, τα καταφέραμε για τρεις απλούς λόγους:

1) Έχουμε ένα ξεκάθαρο όραμα για το Μαλεβίζι. Θέτουμε συγκεκριμένους στόχους, χωρίς εκπτώσεις στις ανάγκες του τόπου, ενώ παράλληλα υλοποιούμε ένα ρεαλιστικό πλάνο για το πώς θα τους πετύχουμε, βήμα προς βήμα.

2) Δουλεύουμε ομαδικά και συντονισμένα. Με τη συνεργασία όλων των τοπικών φορέων και αρχών, όλων των μελών της κάθε κοινότητας.

Δουλεύουμε μαζί με τους πολίτες και με την αμέριστη συνεργασία τους, αφού όλοι μας κατανοήσαμε και ενστερνιστήκαμε τι πρέπει να γίνει για ένα καλύτερο αύριο στο Μαλεβίζι, είχαμε αυτά τα αποτελέσματα.

3) Δεν σκεφτόμαστε ούτε μια στιγμή την κόπωση και το πολιτικό κόστος. Θέτουμε πάνω απ’ όλους και απ’ όλα, το συμφέρον του τόπου και των κατοίκων του. Δεν υποκύπτουμε σε συμφέροντα, δεν διστάζουμε μάλιστα να συγκρουστούμε με αυτά.

Γνωρίζουμε πλέον καλά τις ανάγκες, ξεπεράσαμε τους σκοπέλους της πρώτης θητείας, είμαστε ακόμα πιο ώριμοι, ακόμα πιο αποφασισμένοι, ακόμα πιο έτοιμοι. Ο τόπος μας μπήκε σε ένα καλό δρόμο, το νερό έχει μπει για τα καλά στο αυλάκι. Το ξέρετε, το βλέπετε.

Θα ήθελα να μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να κάνω μια μικρή παρένθεση και να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου. Όλες και όλους, αιρετούς και υπηρεσιακούς, εντός και εκτός δήμου, που έβαλαν μπέτι σε αυτή την προσπάθεια. Που με ανιδιοτέλεια, πολλές φορές υπερέβησαν εαυτούς για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Είμαι πολύ υπερήφανος, αλλά και τυχερός, που έχω τέτοιους ανθρώπους δίπλα μου.

Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι.

Την προηγούμενη περίοδο, καταφέραμε όμως και κάτι – ίσως – ακόμα σημαντικότερο: ΕΝΩΣΑΜΕ ΤΟ ΜΑΛΕΒΙΖΙ! Γάζι, Τύλισος και Κρουσώνας, λειτουργούν πλέον ως ένας δήμος! Από τον Σάρχο μέχρι το Φόδελε κι από το Καμαριώτη μέχρι τη Ροδιά, δουλεύουμε ως ένα! Οι μικρές τοπικές κοινωνίες και οι φορείς τους, οι σύλλογοι, η εκκλησία, οι συνεταιρισμοί, οι πολίτες, όλοι συνεργάζονται άψογα με τη δημοτική αρχή. Όλοι είναι συμμέτοχοι σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται για τον τόπο μας. Οι πρόεδροι και τα τοπικά συμβούλια, η πραγματική ραχοκοκαλιά του δήμου μας, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε προσπάθεια. «Εν τη ενώσει η ισχύς» έλεγαν οι σοφοί αρχαίοι μας πρόγονοι. Έτσι ξεκινήσαμε, κι έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε… Ενωμένοι, όλοι μαζί, έχοντας στο νου μας το καλύτερο για το Μαλεβίζι.

Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία, πώς όλες και όλοι σας είστε πρόθυμοι να δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό και όπως μέχρι εχθές, έτσι κι από αύριο να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία για τον τόπο να πάει χαμένη. Είμαι βέβαιος ότι θα δουλέψετε ψυχή τε και σώματι για την πρόοδο του Μαλεβιζίου.

Θέλω να ελπίζω παράλληλα, ότι και οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, θα ασκήσουν εποικοδομητική κριτική στη δημοτική αρχή. Θα συμβάλλουν με υπεύθυνη στάση στις αναπτυξιακές μας προσπάθειες. Θα σταθούν στο ύψος του ρόλου τους.

Θα βάλουν κι εκείνες μπέτι και θα είναι συμμέτοχοι στις επιτυχίες που προσδοκούμε. Θα ενστερνιστούν την άποψη που λέει ότι στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, στην τοπική μας κοινωνία, δεν χωρούν στείρες αντιπαραθέσεις. Μπορεί ο καθένας μας να διατηρεί την πολιτική και την τοπική του ταυτότητα, αλλά ΠΟΤΕ δεν θα πρέπει αυτή να είναι κριτήριο εξυπηρέτησης των Δημοτών και της υποστήριξης των δίκαιων αιτημάτων τους. Μέσα από τη διαφορετικότητα των λόγων ενδυναμώνουμε τη Δημοκρατία μας. Για το σκοπό αυτό, δεν θα διστάσουμε σε συζητήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να υιοθετήσουμε και απόψεις των συναδέλφων της μειοψηφίας. Αυτό είναι δέσμευσή μου.

Απευθυνόμενος προς όλους, θα ήθελα να τονίσω – όπως ακριβώς είχα πει και το 2011 – ότι μικροκομματικές σκοπιμότητας και εγωκεντρικά παιχνίδια, δεν έχουν θέση σε αυτή την αίθουσα. Δεν έχουμε αγαπητοί συνάδελφοι την πολυτέλεια, να αναλώνουμε την ενέργειά μας στο «να σκάψουμε τον λάκκο του άλλου». Στο να φωνάζουμε, απλά και μόνο για να ακουστούμε. Στο να σαμποτάρουμε, ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.

Σας καλώ λοιπόν να συνεχίσουμε όλοι μαζί, την προσπάθεια που με το σύνολο της Μαλεβιζιώτικης κοινωνίας ξεκινήσαμε το 2011. Να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο και τους κατοίκους του. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Αυτά εκτίμησαν και οι 8 στους 10 Μαλεβιζιώτες και μας έδωσαν ένα ποσοστό ρεκόρ για τη χώρα μας. Ένα τεράστιο ποσοστό αποδοχής, το οποίο όμως μας γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερες δόσεις ευθύνης. Αυτή η σχεδόν καθολική αποδοχή, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες, ακόμα μεγαλύτερες υποχρεώσεις προς το κοινωνικό σύνολο. Ο πολίτης περιμένει από εμάς άμεσα, να δώσουμε αξιόπιστες λύσεις στα καθημερινά του προβλήματα. Είμαστε ο τελευταίος συνδετήριος ιστός της κοινωνίας μας. Το τελευταίο κύτταρο που μπορεί να αντισταθεί και να δημιουργήσει. Να ενώσει και να δώσει προοπτική. Να φέρει ξανά το χαμόγελο στα χείλη των δημοτών και των κατοίκων του τόπου μας. Να κάνει τον κόσμο να αισθανθεί ότι παρόλα τα προβλήματα, υπάρχει ένας θεσμικός φορέας δίπλα του.

Όπως έχω κατ’ επανάληψη τονίσει, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε μια ημέρα από τον αγώνα για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου και των κατοίκων του. Δεν έχουμε και δεν ζητάμε άλλωστε, περίοδο χάριτος. Συνεχίζουμε χωρίς καμία διακοπή, χωρίς ανάσα, τις προσπάθειές μας. Ό,τι κάναμε μέχρι χθες, αλλά και ότι προγραμματίσουμε από αύριο, έχει αυτό τον στόχο. Και σε αυτόν τον αγώνα, τον δύσκολο επαναλαμβάνω αγώνα, δεν περισσεύει κανείς. Υπάρχουν θέσεις ευθύνης για όλους.

Τελειώνοντας, από το βήμα αυτό, θέλω να διαβεβαιώσω, για ακόμη μια φορά, όλους τους δημότες του Μαλεβιζίου ότι, στο πρόσωπό μας θα βρουν έναν πραγματικό φίλο στις δυσκολίες τους και έναν ακούραστο αρωγό για τη λύση των προβλημάτων τους. Οι πόρτες των υπηρεσιών του Δήμου θα παραμείνουν ανοικτές σε κάθε Δημότη για να δέχονται και να λύνουν τα δίκαια προβλήματά του. Γι’ αυτό, φίλες και φίλοι, με κάθε τόνο στέλνω σήμερα ένα μήνυμα σε όλους τους συνεργάτες μου και σε όλους αυτούς που, αύριο, από θέσεις ευθύνης, θα κληθούν να υπηρετήσουν την διοίκηση στο Δήμο. Όχι μόνο δεν θα επιτρέψω , αλλά θα πατάξω κάθε φαινόμενο αλαζονείας και διαφθοράς που τυχόν θα υπάρξει. Αυτή είναι μια προσωπική και αδιαπραγμάτευτη δέσμευση. Θέλω οι συνεργάτες μου να είναι με σκυμμένο κεφάλι στα προβλήματα, και να υπηρετούν τους πολίτες με ταπεινότητα, υπευθυνότητα και εργατικότητα. Ταυτόχρονα να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι, ποτέ δεν θα αποκτήσουμε ιδιοκτησιακή σχέση με τις καρέκλες που καθόμαστε. Αν κύριοι συνάδελφοι, εργασθούμε με αυτές τις αρχές, είμαι βέβαιος ότι στο τέλος αυτής της διαδρομής, όλοι μας θα είμαστε περήφανοι που υπηρετήσαμε αυτόν τον τόπο, ενώ και η κοινωνία θα νοιώθει άριστα που μας επέλεξε.

Φίλες και φίλοι, κλείνοντας αυτήν την ομιλία, θα ήθελα να σας συγχαρώ όλους για την εκλογή σας. Να ευχαριστήσω ταυτόχρονα από τα βάθη της καρδιάς μου αυτούς που στις πρόσφατες εκλογές μας επέλεξαν. Όλους τους Δημότες για το αγκάλιασμα που μας έκαναν. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου και την οικογένειά μου για την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα μου. Ευχαριστώ τους εκπροσώπους της εκκλησίας, της πολιτείας και τους αιρετούς άρχοντες που σήμερα με την παρουσία τους τίμησαν την κορυφαία και ιστορική ημέρα της ορκωμοσίας της δημοτικής αρχής του Μαλεβιζίου. Ευχαριστώ όλους και όλες εσάς που βρίσκεστε εδώ, τιμώντας αυτήν την τελετή.

Αγαπητοί συνάδελφοι, τα καλύτερα μας περιμένουν μπροστά. Την μοίρα μας, την κρατάμε στα χέρια μας. Με τη βοήθεια του Μεγαλοδύναμου, με σκληρή προσπάθεια, με σωστό και ρεαλιστικό πρόγραμμα, η επιτυχία είναι μονόδρομος! Καλή δύναμη σε όλους».

ORKOMOSIA MAMOYLAKHS 3 ORKOMOSIA MAMOYLAKHS2

Διαφήμιση
Διαφήμιση