HomeΚΡΗΤΗΕλάχιστο όριο για την υπαγωγή επαγγελματιών σε καθεστώς ΦΠΑ

Ελάχιστο όριο για την υπαγωγή επαγγελματιών σε καθεστώς ΦΠΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην καθιέρωση ελάχιστου ορίου για την υπαγωγή επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών σε καθεστώς ΦΠΑ για επαγγελματίες και επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 10.000€, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, διαβιβάζοντας επιστολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή «παρά ταύτα, αν και το εν λόγω μέτρο είναι θετικό και αυτονόητο (δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό έχουν ετήσιο τζίρο έως 10.000€ και συνήθως δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ με την εκκαθάριση της δήλωσής τους), εντούτοις είναι αναγκαία η καθιέρωση μεγαλύτερου ποσού, ακόμη και μέχρι 25.000€ για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ.»

Άλλωστε, όπως αναφέρεται «ο μέσος όρος του τζίρου απαλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 είναι 28.000€. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη από την αποσυμφόρηση του φορολογικού συστήματος από το γραφειοκρατικό και διοικητικό κόστος που δημιουργεί η υπαγωγή σχεδόν όλων των επαγγελμάτων και επιτηδευμάτων σε καθεστώς ΦΠΑ, μιας και αν ισχύσει το μεγαλύτερο ποσό τότε δεν θα υποβάλλουν δηλώσεις περισσότερες από 520.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.»

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «η νέα ρύθμιση θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να τροποποιηθεί προς μια κατεύθυνση ευνοϊκότερη προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.»

Διαφήμιση
Διαφήμιση