HomeΚΡΗΤΗΓνωμοδότηση εν όψει της σύνταξης του προσχεδίου του προϋπολογισμού

Γνωμοδότηση εν όψει της σύνταξης του προσχεδίου του προϋπολογισμού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα Χανιά, σήμερα την 21 Αυγούστου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 20:00 η ∆ημοτική Επιτροπή ∆ιαβούλευσης του ∆ήμου Χανίων συνήλθε σε τακτική επαναληπτική συνεδρίαση στο ∆ημοτικό Κατάστημα Χανίων, ύστερα από την υπ’αριθμ. 62652/7-8- 2014 πρόσκληση του προέδρου, που δημοσιεύθηκε και επιδόθηκε με αποδεικτικό στα μέλη της, σύμφωνα με το άρθρο 76 του Ν.3852/2010.

Η επανάληψη της συνεδρίαση προέκυψε, λόγω έλλειψης απαρτίας στην πρώτη συνεδρίαση της 20ης Αυγούστου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00 που συνήλθε με την υπ αριθμ 62652/7-8-2014 πρόσκληση, οπότε και επαναλήφθηκε την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, θεωρώντας ότι σε κάθε περίπτωση υφίσταται απαρτία, σύμφωνα με το άρθρο 76 παρ.3 του Ν3852/10 .

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος κ. Πρωτοπαπαδάκης Κων/νος διαπίστωσε ότι από τα 17 μέλη της ∆ημοτικής Επιτροπής ∆ιαβούλευσης ήταν:

Παρόντες:

Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων Χαριτάκη – Γκοζάνη Στέλλα

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 7ου Γυμνασίου Χανίων Κουνάλης Αναστάσιος

Σύλλογος Παραδοσιακής Λαϊκής Τέχνης «Η ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ» Φραγκιουδάκη Γεωργία

Αθλητική Λέσχη Ξιφασκίας Χανίων Μανουδάκης Ιπποκράτης

Μανιαδάκης Γεώργιος (∆ημότης)

Καλιτσάκης Ιωάννης (∆ημότης)

Απόντες:

Πολιτιστικός Σύλλογος Περιβολίων «ΤΟ ΠΟΛΥΠΛΑΝΟ» Σιγιολτζάκη ∆ήμητρα

Σύλλογος Εστίασης Ν.Χανίων Μπουρδαντωνάκης Μιχαήλ

Αναπτυξιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Χανίων Καραβιτάκης Μάρκος

Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος «ΚΥΤΤΑΡΟ ΧΑΛΕΠΑΣ» Αλιφιεράκη Ελευθερία

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων Αποστολάκη Ειρήνη

Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών, Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης Καλογεράκης Νικόλαος

Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκ.Μετοχίου «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» Πανάγου-Καστάνη Σοφία

ΕΛΜΕ Χανίων Θεοδοσάκης ∆ημήτριος

Πρωτοβουλία Κατοίκων Σούδας Αναγνωστάκη Αικατερίνη

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τμήμα ∆υτικής Κρήτης Στρογγυλός Ιωάννης

∆ρακακάκης Ιωάννης (∆ημότης)

Τα πρακτικά τηρήθηκαν από τον κ. Γεωργιακάκη Ελευθέριο, υπάλληλο του ∆ήμου Χανίων.

Με την έναρξη της συνεδρίασης το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της ∆ημοτικής Επιτροπής ∆ιαβούλευσης κ. Πρωτοπαπαδάκης Κων/νος, ο οποίος ενώπιον των παρευρισκομένων μελών είπε τα εξής:

Κατά την παρ.2α και 3 του άρθρου 76 του Ν.3852/2010 η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Κατόπιν παρουσίασε το προσχέδιο του προϋπολογισμού έτους 2015, και κατέθεσε το υπ’ αριθμ. 65735/21-8-2014 έγγραφο που έχει ως εξής:

Από την εκτίμηση για το ύψος των εσόδων και δαπανών έως τη λήξη του τρέχοντος έτους για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμός) σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες εκτιμώμενες δαπάνες και έσοδα για το έτος 2015 εμφανίζεται υστέρηση εσόδων έναντι των δαπανών άνω του ποσού των 3.000.000,00€, που αφορά διετή απόκλιση από τα έσοδα της ∆ΕΗ σε ποσοστό 15% επί των προϋπολογισθέντων.

Η υστέρηση αυτή οφείλεται στην ύπαρξη κοινωνικού τιμολογίου της ∆ΕΗ ΑΕ με ταυτόχρονη μη διακοπή παροχής ρεύματος σε περίπτωση οφειλής αλλά και στην

υπαγωγή των οφειλετών σε συνεχιζόμενες και επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις του χρέους τους προς την ∆ΕΗ ΑΕ.

Η πρόταση μου για την ισοσκέλιση των ανταποδοτικών τελών στον προϋπολογισμό του ∆ήμου συνίσταται στα παρακάτω:

1. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ∆Ε∆ΙΣΑ ΑΕ τουλάχιστον κατά 1.000.000,00€ (το ποσό θα καλυφθεί από ΣΑΤΑ ), για περιορισμό της υστέρησης των εσόδων έναντι των δαπανών των ανταποδοτικών τελών με την ισόποση μείωση των συμβάσεων.

2. Επαναπροσδιορισμός των εργασιών και του κόστους αυτών που προσφέρει η ∆Ε∆ΙΣΑ ΑΕ στον ∆ήμο μας με ταυτόχρονη σύνταξη νέου επιχειρησιακού σχεδίου με στόχο τη μείωση ποσού 400.000,00€ για το έτος 2015.

3. Μείωση της δαπάνης του εργολάβου καθαριότητας κατά το ποσό του 1.000.000,00€ με επαναπροσδιορισμό των εργασιών και του κόστους αυτών.

4. Μείωση της δαπάνης για δημοτικό φωτισμό που επιβαρύνει την ανταποδοτικότητα κατά το ποσό των 500.000,00€

5. ∆ιεύρυνση της βάσης υπολογισμού τελών με ένταξη νέων κατηγοριών επαγγελματικών χώρων (μη στεγασμένων χώρων) η οποία υπολογίζεται ότι θα αποφέρει αύξηση κατά 150.000,00€

6. Βελτίωση των εισροών από τη ∆ΕΗ ΑΕ με αλλαγή της πολιτικής απόδοσης των παρακρατούμενων δημοτικών τελών το οποίο θα θεραπεύσει την χρονική υστέρηση των εισροών κατά 300.000€

Η παραπάνω πρόταση έχει ως αποτέλεσμα την μη αύξηση των ανταποδοτικών τελών,(οι συντελεστές θα παραμείνουν στο ίδιο ύψος με αυτούς που ισχύουν σήμερα), τα οποία (ανταποδοτικά τέλη) είναι ισοδύναμα με αυτά που κατέβαλλαν οι δημότες το 2004.

Έπειτα, κάλεσε όλα τα μέλη να τοποθετηθούν και να εκθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού έτους 2015 και την παραπάνω πρόταση του. Κατόπιν οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και οι δημότες- μέλη της ∆ημοτικής Επιτροπής ∆ιαβούλευσης εξέφρασαν την άποψη ότι συμφωνούν με την πρόταση του κ. Πρωτοπαπαδάκη και θα είναι καλό να την υιοθετήσει η νέα ∆ημοτική Αρχή.

Μετά τις απαντήσεις και διευκρινήσεις που δόθηκαν από τον κ. Πρωτοπαπαδάκη σε διάφορες ερωτήσεις, γνωμοδότησαν όλοι θετικά για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2015 .

Οι ανωτέρω γνώμες και απόψεις να προωθηθούν στο ∆ημοτικό Συμβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο να αποφασίσει για την ψήφιση του προϋπολογισμού .

Μετά το τέλος της συνεδρίασης συντάχθηκε το παρόν πρακτικό, το οποίο, αφού θεωρήθηκε και εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο, υπογράφεται από τον ίδιο και από τα μέλη της ∆ημοτικής Επιτροπής ∆ιαβούλευσης.

Μέτρα αντιμετώπισης για την ισοσκέλιση ανταποδοτικών τελών για τη σύνταξη του προϋπολογισμού

Από την εκτίμηση για το ύψος των εσόδων και δαπανών έως τη λήξη του τρέχοντος έτους για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμός) σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες εκτιμώμενες δαπάνες και έσοδα για το έτος 2015 εμφανίζεται υστέρηση εσόδων έναντι των δαπανών άνω του ποσού των 3.000.000,00€.

Η πρόταση μου για την ισοσκέλιση των ανταποδοτικών τελών στον προϋπολογισμό του ∆ήμου συνίσταται στα παρακάτω:

1. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ∆Ε∆ΙΣΑ ΑΕ τουλάχιστον κατά 1.000.000,00€ (το ποσό θα καλυφθεί από ΣΑΤΑ ), για περιορισμό της υστέρησης των εσόδων έναντι των δαπανών των ανταποδοτικών τελών με την ισόποση μείωση των συμβάσεων.

2.Επαναπροσδιορισμός των εργασιών και του κόστους αυτών που προσφέρει η ∆Ε∆ΙΣΑ ΑΕ στον ∆ήμο μας με ταυτόχρονη σύνταξη νέου επιχειρησιακού σχεδίου με στόχο τη μείωση ποσού 400.000,00€ για το έτος 2015.

3. Μείωση της δαπάνης του εργολάβου καθαριότητας κατά το ποσό του 1.000.000,00€ με επαναπροσδιορισμό των εργασιών και του κόστους αυτών.

4. Μείωση της δαπάνης για δημοτικό φωτισμό που επιβαρύνει την ανταποδοτικότητα κατά το ποσό των 500.000,00€

5.∆ιεύρυνση της βάσης υπολογισμού τελών με ένταξη νέων κατηγοριών επαγγελματικών χώρων (μη στεγασμένων χώρων) η οποία υπολογίζεται ότι θα αποφέρει αύξηση κατά 150.000,00€ 6.Βελτίωση των εισροών από τη ∆ΕΗ ΑΕ με αλλαγή της πολιτικής απόδοσης των παρακρατούμενων δημοτικών τελών το οποίο θα θεραπεύσει την χρονική υστέρηση των εισροών κατά 300.000€

Η παραπάνω πρόταση έχει ως αποτέλεσμα την μη αύξηση των ανταποδοτικών τελών,(οι συντελεστές θα παραμείνουν στο ίδιο ύψος με αυτούς που ισχύουν σήμερα), τα οποία (ανταποδοτικά τέλη) είναι ισοδύναμα με αυτά που κατέβαλλαν οι δημότες το 2004.

Ο ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ∆ΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Διαφήμιση
Διαφήμιση