HomeΚΡΗΤΗΕπέτειος στην μνήμη των αγωνιστών στο Τραχήλι

Επέτειος στην μνήμη των αγωνιστών στο Τραχήλι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην επέτειο τιμής στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών από τα γερμανικά στρατεύματα της Κατοχής στο Τραχήλι, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014 στη θέση που δόθηκε η ομώνυμη μάχη, παρευρέθηκε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Την 15η Αυγούστου 1943 δόθηκε η μεγαλύτερη και πολύνεκρη μάχη των ανταρτών της εθνικής αντίστασης με τους Γερμανούς στο Τραχήλι. Ανήμερα της γιορτής της Παναγίας, δόθηκε μια μεγάλη μάχη με τις γερμανικές δυνάμεις να είναι περίπου 2.000, ενώ οι αντάρτες 180. Οι απώλειες για τους Γερμανούς ήταν 58 νεκροί και αρκετοί τραυματίες, ενώ από τους αντάρτες επτά νεκροί και τέσσερις τραυματίες. Συνολικά επτά ήταν οι νεκροί, από τους οποίους δυο ήταν από τη Λοχριά. Λίγο αργότερα πιάστηκαν όμηροι άλλοι δύο Λοχριανοί, οι οποίοι οδηγήθηκαν στις φυλακές Αγιάς Χανίων και στη συνέχεια στα στρατόπεδα της Γιουγκοσλαβίας, όπου έχασαν τη ζωή τους.

Μετά το ετήσιο μνημόσυνο των Ηρώων της Μάχης στο Τραχήλι ακολούθησαν τα εγκαίνια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου στο Σπήλαιο των Βοριζίων. Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης στον χαιρετισμό του εξήρε την ενέργεια και το έργο του Γ. Καργάκη για την πρωτοβουλία και όλων όσων συμμετείχαν στην προσπάθεια. Όπως σημείωσε: «Είναι άξιοι συγχαρητηρίων τόσο ο κ. Γ. Καργάκης, ιδρυτής και πρωτεργάτης της ίδρυσης του Μουσείου, αλλά και όλοι όσοι βοήθησαν στη ανακατασκευή του Τυρόσπιτου του Χωριού σε Μουσείο, καθώς και στη συγκέντρωση των πολύτιμων εκθεμάτων.»

AYGENAKHS TRAXILI2

Διαφήμιση
Διαφήμιση