HomeΚΡΗΤΗΟλοκληρώνεται η εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας στο Cape Ray

Ολοκληρώνεται η εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας στο Cape Ray

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκε στο αμερικανικό πλοίο MV Cape Ray η επιχείρηση εξουδετέρωσης με τη μέθοδο της υδρόλυσης της χημικής ουσίας μεθυλφωσφορικό διφλοοριδίο ή ‘DF’, το οποίο είναι το βασικό συστατικό του αερίου σαρίν. Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού που βρίσκονται στο MV Cape Ray, το οποίο πλέει κάπου στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαίωσαν την εξουδετέρωση του συνόλου του πολύ επικίνδυνου αυτού χημικού.

Απομένει η μικρή ποσότητα του αερίου μουστάρδας

Από την συνολική ποσότητα των 601 περίπου μετρικών τόνων χημικών ουσιών διαβάθμισης ‘1’, που είχαν μεταφορτωθεί στις 2 Ιουλίου στο MV Cape Ray, οι 581 τόνοι αφορούσαν στη χημική ουσία ‘DF’ και οι υπόλοιποι 19,8 τόνοι αφορούν σε αέριο μουστάρδας, του οποίου η εξουδετέρωση έχει ήδη αρχίσει.

Με δεδομένο ότι η υπολοιπόμενη ποσότητα του αερίου μουστάρδας είναι μικρότερη των 20 μετρικών τόνων, υπολογίζεται ότι η συνολική επιχείρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Αυγούστου. Στη συνέχεια το MV Cape Ray θα μεταφέρει τα υπολείμματα της υδρόλυσης, κάτι λιγότερο από 1 μετρικό τόνο χημικών ουσιών, σε ειδικά χημικά εργοστάσια στη Φινλανδία και τη Γερμανία.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) εξέδωσε νεότερη ανακοίνωση, όπου διευκρινίζει ότι από την συνολική ποσότητα των 1.038,5 μετρικών τόνων χημικών ουσιών διαβάθμισης ‘1’ από το οπλοστάσιο της Συρίας έχουν εξουδετερωθεί (και στο MV Cape Ray και επί τόπου στη Συρία) οι 984,2 τόνοι, ήτοι το 94,8%, ενώ από τους 262,8 τόνους χημικών ουσιών διαβάθμισης ‘2’ έχουν εξουδετερωθεί οι 113,2, ήτοι το 43,1%.

yanniskoutsomitis.wordpress.com

Διαφήμιση
Διαφήμιση