HomeΚΡΗΤΗΟ Λ. Αυγενάκης στο μνημόσυνο για τους πεσόντες του Σάρχου

Ο Λ. Αυγενάκης στο μνημόσυνο για τους πεσόντες του Σάρχου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής Σαρχιανούς που τελέστηκε σήμερα Κυριακή, 10 Αυγούστου από τη δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, το Δ.Ο.Π.ΠΑ.Μ., το τοπικό συμβούλιο του οικισμού, τοπικούς φορείς και τις οικογένειες των θυμάτων, στο μαρτυρικό χωριό Σάρχος Μαλεβιζίου, παραβρεθηκε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες.

Στις 13 Αυγούστου 1944 οπλισμένος λόχος Γερμανών, εντεταλμένος για την πραγματοποίηση των αντιποίνων, εισέβαλε στο χωριό και με την απειλή των όπλων συγκέντρωσε του κατοίκους στην εκκλησία του χωριού. Με συνοπτικές διαδικασίες επιλέγονται 35 άνδρες ηλικίας από 18 έως και 80 χρόνων. Από τους 35 άντρες οι 20 σύρονται στο εκτελεστικό απόσπασμα, και εκτελούνται αμέσως, κοντά στη θέση του σημερινού Ηρώου. Οι υπόλοιποι 15 αιχμάλωτοι φυλακίζονται προσωρινά και αργότερα οδηγούνται στα Ανώγεια για να συνδράμουν – ως σκλάβοι και ανθρώπινα υποζύγια- στη μεταφορά των λαφύρων των Γερμανών, στην εκτελούμενη κατά το ίδιο διάστημα λεηλασία των Ανωγείων. Λίγο αργότερα θα εκτελεστούν και αυτοί ομαδικά στα Σίσαρχα. Τον Μάρτιο του 2000 η Ελληνική Πολιτεία, αναγνωρίζοντας την θυσία των Σαρχιανών Μαρτύρων, ανακύρηξε τον Σάρχο ως μαρτυρικό χωριό με Προεδρικό Διάταγμα.

Όπως δήλωσε ο κ. Λ. Αυγενάκης: «Τιμούμε σήμερα τους νεκρούς του χωριού Σάρχος που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 13 Αυγούστου 1944. «Τότες πεθαίνουν οι νεκροί, όταν τους λησμονούμε», κατά τον ποιητή. Κι εμείς, με το σημερινό μνημόσυνο, τιμούμε την θυσία των Σπαρχιανών ηρώων και κρατούμε ζωντανή την μνήμη τους εξήντα χρόνια μετά.»

AYGENAKHS2 AYGENAKHS 3

Διαφήμιση
Διαφήμιση