HomeΚΡΗΤΗΧαστούκι σε τρεις τράπεζες – Χήρα συνταξιούχος έσωσε την περιουσία της

Χαστούκι σε τρεις τράπεζες – Χήρα συνταξιούχος έσωσε την περιουσία της

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δανειολήπτρια χήρα, συνταξιούχος του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, από την Ιεράπετρα, χρεωμένη σε τρεις τράπεζες και σε ένα ιδιώτη «ανάσανε» με τη με ημερ. 1-07 -2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιεράπετρας, στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής, για χρονικό διάστημα τριών ετών, καταβάλλοντας μηνιαία δόση 250 ευρώ, ενώ με την ίδια απόφαση διασώζονται όλα τα περιουσιακά της  στοιχεία, και ιδιαίτερα η κατοικία της, η οποία είχε κατασχεθεί με τη με αριθμό 1786/4-2-2014 κατασχετήρια έκθεση του δικαστικού επιμελητή Πρωτοδικείου Λασιθίου και αποτρέπονται όλα τα καταδιωκτικά μέτρα εκ μέρους των πιστωτριών τραπεζών ως και του ιδιώτη εναντίον της.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας η εν λόγω καταναλώτρια-δανειολήπτρια είναι μέλος της, η απόφαση  του Δικαστηρίου της Ιεράπετρας αφορά δανειολήπτρια, συνταξιούχο του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, 67ετών, ευρισκόμενη σε κατάσταση χηρείας, με δύο παιδιά ενήλικα, τα οποία σήμερα εργάζονται και έχουν τη δική τους οικογένεια, μη εξαρτώμενα οικονομικά από τη μητέρα τους.

Όπως αναφέρει η Ένωση, η συνολική της χρέωση της δανειολήπτριας και στις τρεις πιστώτριες τράπεζες και σε ένα ιδιώτη φτάνει στο ποσό των 75.237,56 ευρώ.

Εισόδημα που διαθέτει μηνιαίως είναι η κύρια σύνταξή γήρατος, ποσού 540 ευρώ και το επίδομα ΕΚΑΣ ποσού 230 ευρώ, ήτοι το συνολικό ποσό που λαμβάνει φτάνει στο ποσό των 770 ευρώ μηνιαίως, συν 85 ευρώ από γεωργικές επιδοτήσεις. Το εκτιμώμενο κόστος διαβίωσής της, που η ίδια δηλώνει, μηνιαίως ανέρχεται στο ποσό των 635 ευρώ.

Περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει είναι:

α) κατοικία εμβαδού 150 τ.μ.

β) Ένα οικόπεδο 60 τ.μ.

γ) Στο δήμο Σητείας αρκετά αγροτεμάχια με ελιές

δ) Ι.Χ. εμπορικής αξίας 2.000 ευρώ

Το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας, σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του προδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 (παρ. 1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι η  καταναλώτρια – δανειολήπτρια πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής της  στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο στερούμενο πτωχευτικής ικανότητας, που έχει ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών της, της χορήγησε προσωρινή διαταγή, η οποία ισχύει για τρία  έτη, δηλ. μέχρι 1-9-2017 με το παρακάτω περιεχόμενο:

1) Απαγορεύει τη λήψη  κάθε καταδιωκτικού μέτρου κατά της δανειολήπτριας, τη μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης των χρεών της δανειολήπτριας.

2) Καθορίζει, αφού έλαβε υπόψη του (το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας) τα εισοδήματα της δανειολήπτριας, του συνόλου των χρεών της, την οικονομική της δυνατότητα και τις δαπάνες της διαβίωσης της, να καταβάλλει μηνιαία δόση 250 ευρώ, συμμέτρως διανεμόμενο προς τις  πιστώτριες τράπεζες.

3) Υποχρεώνει τη δανειολήπτρια, μετά την πάροδο της τριετίας, ήτοι από 1-9-2017, προς την τέταρτη ΤΡΆΠΕΖΑ και μόνο, να καταβάλλει το ποσό των 250 ευρώ, για τη διάσωση της κυρίας κατοικίας μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης.

Σημειωτέον ότι η κατάσχεση  επί της κυρίας κατοικίας της δανειολήπτριας έχει εγγραφεί στα βιβλία κατασχέσεων του Υποθηκοφυλακείου Ιεράπετρας υπέρ της ιδιώτη, για ποσό των 19.755,95 ευρώ.

Συμπερασματικά, για την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η οποία διά της συνεργαζόμενης δικηγόρου  στην Ιεράπετρα διαχειρίστηκε την όλη προσπάθεια για το  μέλος της, «η απόφαση αυτή θεωρείται θετική, είναι σύμφωνα με το πνεύμα του Νόμου Κατσέλη, καθώς ο δικαστής κατανοώντας την οικονομική δυσκολία  της δανειολήπτριας καθορίζει μηνιαία δόση  250 ευρώ, ενώ η ίδια είχε προτείνει να διαθέσει τη διαφορά του κόστους διαβίωσής της, του ποσού των 200 ευρώ.

Τέλος ως Ένωση οφείλουμε να τονίσουμε ότι η πρώτη μας κατοικία κινδυνεύει να χαθεί, εάν έχουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές «κόκκινα δάνεια»  και δεν έχουμε προβεί στις δέουσες ρυθμίσεις.

Για ενημέρωση, ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140».

Διαφήμιση
Διαφήμιση