HomeΚΡΗΤΗ«Καθιέρωση ελάχιστου ορίου για την υπαγωγή επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών σε καθεστώς ΦΠΑ»

«Καθιέρωση ελάχιστου ορίου για την υπαγωγή επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών σε καθεστώς ΦΠΑ»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τροποποίηση της  προωθούμενης  ρύθμισης εξαίρεσης από το  καθεστώς  ΦΠΑ ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ώστε να συμπεριληφθούν και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 10.000 ευρώ, όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει η φημολογία ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ν’ απαλλάξει επαγγελματίες και επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ από τη χρέωση ΦΠΑ.

Παρά ταύτα, αν και θεωρούμε το εν λόγω μέτρο θετικό και αυτονόητο (δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό έχουν ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ και συνήθως δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ με την εκκαθάριση της δήλωσής τους), εντούτοις, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η καθιέρωση μεγαλύτερου ποσού, ακόμη και μέχρι 25.000 ευρώ για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ.

Άλλωστε ο μέσος όρος του τζίρου απαλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 είναι 28.000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη από την αποσυμφόρηση του φορολογικού συστήματος από το γραφειοκρατικό και διοικητικό κόστος που δημιουργεί η υπαγωγή σχεδόν όλων των επαγγελμάτων και επιτηδευμάτων σε καθεστώς ΦΠΑ, μιας και αν  ισχύσει το μεγαλύτερο ποσό τότε δεν θα υποβάλλουν δηλώσεις περισσότερες από 520.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Για όλα τα παραπάνω πιστεύουμε ότι η νέα ρύθμιση θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να τροποποιηθεί, προς μια κατεύθυνση ευνοϊκότερη προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στις παραπάνω επισημάνσεις, σας ευχαριστούμε προκαταβολικά.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Μανώλης Αλιφιεράκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση