HomeΚΡΗΤΗΜ. Σκουλάκης: “Η αγροτική παραγωγή μπορούν να μας οδηγήσουν στον δρόμο της ανάπτυξης”

Μ. Σκουλάκης: “Η αγροτική παραγωγή μπορούν να μας οδηγήσουν στον δρόμο της ανάπτυξης”

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης “Αγροτικός Αύγουστος 2014” απηύθυνε ο δημαρχος Χανίων Μ. Σκουλάκης.

Ο κ. Σκουλάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι: “Η κρητική χλωρίδα: υγεία, διατροφή, τουρισμός”, στο οποίο συνοψίζονται οι βασικοί πυλώνες για την ανάπτυξη του τόπου μας. Δεν χωρά, άλλωστε, αμφιβολία πως στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, ο πρωτογενής τομέας, δηλαδή η αγροτική παραγωγή και η πλούσια χλωρίδα, που παρουσιάζει ο τόπος μας, την οποία εξετάζουν και ερευνούν επιστήμονες από όλο τον κόσμο σε μόνιμη βάση, είναι  τομείς, που μπορούν να  μας οδηγήσουν στον δρόμο της ανάπτυξης.

Γι’ αυτό, άλλωστε, από το 2011, οπότε και αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή, θέσαμε στις προτεραιότητες μας την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ποιότητας και την εξωστρέφεια των τοπικών μας προϊόντων”.

Ολόκληρη η ομιλία έχει ως εξής:

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Ως Δήμαρχος Χανίων σας καλωσορίζω – για μία ακόμη χρονιά – στον “Αγροτικό Αύγουστο”, την πετυχημένη έκθεση των Κρητικών αγροτικών προϊόντων ποιότητας και ειδών λαϊκής τέχνης, η οποία ανοίγει τις πύλες της απόψε, εδώ στον χώρο της Δυτικής Τάφρου, φέρνοντας πιο κοντά τους επισκέπτες αλλά και όλους τους κατοίκους των Χανίων με τα προϊόντα της κρητικής μας γης.

Πρόκειται για έναν κύκλο εκδηλώσεων, που έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός, αφού διοργανώνεται για 16η χρονιά σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Επιμελητήριο Χανίων.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να καλωσορίσω στην πόλη μας τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος μας κάνει την τιμή να εγκαινιάζει αυτή την κορυφαία εκδήλωση του Δήμου μας.

Φίλες και Φίλοι,

Εγκαινιάζουμε σήμερα τον “Αγροτικό Αύγουστο 2014” με βασικό του θέμα: “Η κρητική χλωρίδα: υγεία, διατροφή, τουρισμός”, στο οποίο συνοψίζονται οι βασικοί πυλώνες για την ανάπτυξη του τόπου μας. Δεν χωρά, άλλωστε, αμφιβολία πως στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, ο πρωτογενής τομέας, δηλαδή η αγροτική παραγωγή και η πλούσια χλωρίδα, που παρουσιάζει ο τόπος μας, την οποία εξετάζουν και ερευνούν επιστήμονες από όλο τον κόσμο σε μόνιμη βάση, είναι  τομείς, που μπορούν να  μας οδηγήσουν στον δρόμο της ανάπτυξης.

Γι’ αυτό, άλλωστε, από το 2011, οπότε και αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή, θέσαμε στις προτεραιότητες μας την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ποιότητας και την εξωστρέφεια των τοπικών μας προϊόντων.

Όλο αυτό το διάστημα ταξιδέψαμε με τον “Αγροτικό Αύγουστο” εκτός Χανίων, στην Αθήνα, την Καλλιθέα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο εξωτερικό, στο Μόναχο της Γερμανίας. Καταφέραμε με κεντρικό σημείο αναφοράς τα κρητικά ποιοτικά μας προϊόντα και σύνθημα “Από το χωράφι στο ράφι και από τον παραγωγό στην καταναλωτή” να προδιαθέσουμε τον καταναλωτή να απαιτεί να υπάρχουν τα προϊόντα μας στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων του κάθε Δήμου,  που φιλοξενούσε την έκθεση μας. Βασική, άλλωστε, επιδίωξη μας ήταν να βρίσκονται τα κρητικά προϊόντα σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία πώλησης στην Ελλάδα.

Ενεργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο φέραμε σε άμεση επαφή τους παραγωγούς – τυποποιητές με τους καταναλωτές, αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο της ποιότητας, της αυθεντικότητας και των προσιτών τιμών με την απαίτηση για πιστοποιημένα, διασφαλισμένα και σωστά τυποποιημένα ποιοτικά προϊόντα. Και νομίζω ότι τα καταφέραμε.

Κυρίες και κύριοι,

Ο Αγροτικός Αύγουστος έχει καταξιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Νομού Χανίων και της Κρήτης. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από τη μεγάλη συμμετοχή των εκθετών, εδώ στη Δυτική Τάφρο, οι οποίοι φέτος προσεγγίζουν τους εκατόν πενήντα (150). Με συμμετοχές από το Λασίθι, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά, παρουσιάζουμε μια γιορτή της Κρητικής γης, με ενιαία εκπροσώπηση και χαρακτήρα. Ένα φεστιβάλ γεύσεων, που στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική Περιφέρεια έχει τη θέληση και τις δυνατότητες για ανάπτυξη και πρόοδο.

Φίλες και φίλοι

Είμαι βέβαιος ότι η φετινή διοργάνωση στα Χανιά θα αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, που θα έρθουν κοντά με τα χρώματα και τα αρώματα, τις ξεχωριστές γεύσεις του γαστρονομικού πολιτισμού του νησιού μας, τα προϊόντα, που συνθέτουν μια μοναδική πρόταση ποιοτικής κρητικής διατροφής.

Δίνοντας έμφαση, λοιπόν, στα ποιοτικά, ασφαλή και πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα με τυποποίηση τόσο των ίδιων των προϊόντων όσο και των μεθόδων παραγωγής τους, αλλά και ενίσχυση της συνεργασίας και της δικτύωσης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο θα καταφέρουμε με βεβαιότητα να δώσουμε ώθηση στα προϊόντα του τόπου μας.

Κλείνοντας σας καλώ:

• Να επαναφέρουμε στο τραπέζι μας το κρητικό διατροφικό πρότυπο.

• Να καταναλώνουμε κατά προτεραιότητα αυτά, που παράγουμε.

• Να στηρίζουμε τα αγνά και ποιοτικά τοπικά προϊόντα στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ και τις ντόπιες επιχειρήσεις και παραγωγούς.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συνεργάτες μου για την κοπιαστική και ανιδιοτελή προσπάθεια, που κατέβαλλαν όλο αυτό το διάστημα, που διήρκεσε για μας το “ταξίδι” του Αγροτικού Αυγούστου, με την ευχή να συνεχίσει η συγκεκριμένη διοργάνωση να αποτελεί κορυφαίο θεσμό για τον τόπο μας. Αναφέρομαι ασφαλώς στον άμισθο σύμβουλο μου, γεωπόνο, κ. Στέλιο Ρίγλη και τον πολύτιμο συνεργάτη και συνοδοιπόρο μου όλα αυτά τα χρόνια, τον οραματιστή, που προώθησε με στοχευμένες ενέργειες σημαντικά ζητήματα αγροτικής πολιτικής του Δήμου μας, τον Αντιδήμαρχο, γεωπόνο, κ. Λευτέρη Αμπαδιωτάκη.

Ευχαριστώ πολύ για την παρουσία απόψε εδώ και όλους εσάς, καλώντας σας έως την Κυριακή 10 Αυγούστου να αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προϊόντα της Κρητικής μας γης.

Σας ευχαριστώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση