HomeΚΡΗΤΗΜία Κρητικοπούλα πίσω από την καλλιέργεια των Godji Berry

Μία Κρητικοπούλα πίσω από την καλλιέργεια των Godji Berry

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο «hot» και περιζήτητους καρπούς σε όλο τον κόσμο, λόγω της μεγάλης φήμης και των μύθων που το συνοδεύουν! Ο λόγος, για το «Μούρο της Ευτυχίας», το περίφημο Godji Berry, το «superfood» που θεωρείται «Ελιξήριο της μακροζωίας» και είναι κάτι περισσότερο από δημοφιλές και περιζήτητο σε όλο τον κόσμο!

Το Goji Berry είναι ένα φυτό γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στο Θιβέτ που πρόσφατα άρχισε να καλλιεργείται και στον υπόλοιπο κόσμο, λόγω των ευεργετικών του ιδιοτήτων. Πρόκειται για ένα κόκκινο άγριο αντιοξειδωτικό φρούτο το οποίο περιέχει 25.100 αντιοξειδωτικές μονάδες, όταν το βατόμουρο (το αμέσως επόμενο στη λίστα) έχει μόλις 2.400!

Η καλλιέργεια του Godji Berry, δεν θα μπορούσε να λείψει από την Ελλάδα και τα πρόσφορα και γόνιμα εδάφη της κι έτσι, το eirinika, έψαξε να βρει την Ελευθερία Αυγουστάκη, την Κρητικιά παραγωγό του Godji, η οποία καλλιεργεί και πουλάει τον καλύτερο καρπό σε όλη τη χώρα! Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

godji (6)

Χάρης Αποστολόπουλος: Πότε ξεκίνησε το εγχείρημα της καλλιέργειας των ελληνικών godji berries;  Σε τι είδους έκταση;

Αυγουστάκη Ελευθερία: Ξεκίνησα την καλλιέργεια πριν από 2 χρόνια και είμαι από τους λίγους καλλιεργητές εδώ στην Κρήτη του godji berry το οποίο και το εμπορεύομαι τόσο εδώ στο Ηράκλειο, όσο και στην Αθήνα. Έχω μια έκταση 5 στρεμμάτων στο Ηράκλειο, στο οποίο και καλλιεργώ τα godji berries.

ΧΑ: Πώς πηγαίνουν οι πωλήσεις; Έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό και οι κόποι σας ανταμείβονται;

ΑΕ: Αχ, «ο κόπος του γεωργού δεν ξεπληρώνεται με τίποτα»! (γέλια) Βέβαια, πρόκειται για ένα νέο προϊόν καθώς ο πολύς ο κόσμος δεν το ξέρει, ούτε αυτό ούτε τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Όσοι όμως το γνωρίζουν, μένουν υπερικανοποιημένοι από την ποιότητα του δικού μας.

Το godji berry, ανήκει στα superfoods και είναι ένα προϊόν η καλλιέργεια του οποίου ξεκίνησε από την Κίνα και το Θιβέτ. Αυτό που το έχει κάνει τόσο ανάρπαστο, είναι οι πολλές θεραπευτικές & ευεργετικές ιδιότητες που το χαρακτηρίζουν, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν τη λειτουργία του ήπατος, των νεφρών και στην καταπολέμηση καρδιαγγειακών παθήσεων.

godji (5)

ΧΑ: Τι άλλο προσφέρει; Γιατί να αρχίσει να το καταναλώνει κάποιος;

ΕΑ: Γιατί βελτιώνει τη διάθεση και τη λίμπιντο ενώ προσφέρει ενέργεια. Περιέχει βιταμίνες C, B1, B2, B-καροτίνη, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα.

Εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά, προάγει την κυκλοφορία του και αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα στη βελτίωση της όρασης και στην καλή διατήρησή της, στην πέψη και στην καταπολέμηση των δυσλειτουργιών του στομάχου και του εντέρου. Αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Τέλος, θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας. Αναλυτικότερα, ο καρπός περιέχει:

* 18 αμινοξέα, μεταξύ αυτών 8 που θεωρούνται απαραίτητα

* 21 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο και φώσφορο

* βιταμίνες του συμπλέγματός B, όπως B1, B2 και B6

* περισσότερη B-καροτίνη κι από το καρότο

* περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλη τροφή

* περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι

* βιταμίνη E, η οποία σπανίζει στα φρούτα

* 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια

* φυτοστερόλες, όπως την αντιφλεγμονώδη B-σιτοστερόλη

* «ωφέλιμα» λίπη, όπως ω-6 και λινολεϊκό οξύ

godji (3)

ΧΑ: Να φανταστώ πως και εσείς η ίδια το καταναλώνετε. Τι διαφορές έχετε παρατηρήσει στον εαυτό σας από τότε που το εντάξατε στη διατροφή σας;

ΑΕ: Φυσικά και το χρησιμοποιούμε και εγώ και η οικογένειά μου. Έχω παρατηρήσει, χωρίς υπερβολή, πως από τότε που ξεκίνησα να το εντάσσω στη διατροφή μου, μου έχει δώσει πάρα πολλή ενέργεια καθώς όπως είπαμε περιέχει πολλά αμινοξέα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

ΧΑ: Αλήθεια, επειδή εγώ δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου, η γεύση του πώς μοιάζει;

ΑΕ: Η γεύση του είναι πολύ γλυκιά. Τουλάχιστον ο δικός μου, είναι ένας πολύ γλυκός καρπός, καθώς κυκλοφορούν και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι είναι πικροί. Ο καρπός του είναι πορτοκαλί και μικρός και είναι πολύ νόστιμος.

godji (2)

ΧΑ: Μπορεί να καλλιεργηθεί σε κάθε είδους έδαφος;

ΑΕ: Όχι. Χρειάζεται εδάφη με χαμηλό pH, το πολύ μέχρι 7. Να σας πω την αλήθεια, εγώ στην αρχή δεν έκανα καμία ανάλυση αλλά ξεκίνησα αν θέλετε λίγο στα… τυφλά! Ωστόσο όπως όλα δείχνουν, το αποτέλεσμα με δικαίωσε.

ΧΑ: Σε ποια τιμή πρέπει να τα αγοράζουμε; 

ΑΕ: Καταρχάς εμένα η καλλιέργειά μου, είναι βιολογική, οπότε όπως ξέρετε, η τιμή των βιολογικών προϊόντων είναι πάντα λίγο πιο «τσιμπημένη» λόγω της ποιότητάς και της θρεπτικής τους αξίας. Για όλους όμως το μάζεμα του καρπού είναι μια δύσκολη διαδικασία και κοστολογείται στα 5 ευρώ τα 100 γραμμάρια, η οποία για εμένα είναι μια λογική τιμή.

ΧΑ: Στο εξωτερικό τι ισχύει;

ΑΕ: Εκεί το πουλάνε ανά 50 γραμμάρια, όχι ανά 100 όπως εδώ και νομίζω πως κυμαίνεται στα 8 ευρώ! Με λίγα λόγια έξω είναι πανάκριβο! Ελπίζω να κάποια στιγμή να «ανοίξω τα φτερά μου» και για το εξωτερικό και να μπορώ να σας κατατοπίσω ακόμα πιο καλά!

ΧΑ: Όποιος θέλει να προμηθευτεί το Cretan Godji, πώς μπορεί να το βρει;

ΑΕ: Έχω κάποια συγκεκριμένα σημεία πώλησης σε Αθήνα και Ηράκλειο τα οποία μπορεί να βρει στο site μου (http://www.cretangoji.com/931951956949943945960974955951963951962.html), αλλά μπορεί κάλλιστα κάποιος να με καλέσει στο κινητό μου (6949 464 249 )για να συνεννοηθούμε να του στείλω την ποσότητα που θέλει, όπου τη θέλει.

eirinika.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση