HomeΚΡΗΤΗΤο 2015 ξεκινά η επένδυση της Minoan Group στο Κάβο Σίδερο

Το 2015 ξεκινά η επένδυση της Minoan Group στο Κάβο Σίδερο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το 2015 ξεκινά η επένδυση της Minoan Group στο Κάβο Σίδερο Το 2015 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την επένδυση ανάπτυξης τουριστικού συγκροτήματος στο Κάβο Σίδερο Λασιθίου, την οποία προωθεί η βρετανικών συμφερόντων Minoan Group τα τελευταία 20 χρόνια.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε εντός της εβδομάδας σε δηλώσεις του ο κ. Κρίστοφερ Εγκλετον, πρόεδρος της εισηγμένης στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου εταιρείας, απομένει η έγκριση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου (ΕΣΧΑΣΕ) από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, κάτι που, κατά τον ίδιο, αναμένεται να γίνει έως το τέλος του 2014.

Στη συνέχεια θα απαιτηθούν περίπου έξι μήνες για την ολοκλήρωση των οριστικών αρχιτεκτονικών μελετών του έργου, προκειμένου να εκδοθούν οι απαιτούμενες οικοδομικές άδειες και να ξεκινήσουν οι εργασίες. Εφόσον το παραπάνω χρονοδιάγραμμα δεν παρουσιάζει καθυστερήσεις, τότε, κατά τον ίδιο, είναι πιθανή η ολοκλήρωση της επένδυσης, αν όχι το 2016, τότε σίγουρα το 2017, όταν και αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του συγκροτήματος «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ», όπως θα ονομάζεται. Ηδη, αυτήν την περίοδο, η Minoan Group βρίσκεται σε συζητήσεις με ξενοδοχειακούς ομίλους, προκειμένου να επιλέξει εκείνον που θα αναλάβει τη διαχείριση των ξενοδοχείων που προβλέπονται στο συγκρότημα. Στόχος είναι η υπογραφή σχετικής συμφωνίας εντός του φθινοπώρου.

Υπενθυμίζεται ότι η Minoan Group δρομολογεί την αξιοποίηση έκτασης, συνολικής επιφάνειας 25.000 στρεμμάτων, την οποία εκμισθώνει από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό παραχώρησης που πραγματοποίησε η Μονή Τοπλού, ιδιοκτήτρια της έκτασης, που κατά κύριο λόγο αφορά ελαιώνες και βρίσκεται κοντά στο φοινικόδασος Βάι. Το επενδυτικό σχέδιο, ύψους 267,7 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στις διαδικασίες περί fast track στο πλαίσιο σχετικής απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων. Συγκεκριμένα, προβλέπει την υλοποίηση πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών. Το έργο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίες, στο πλαίσιο του οποίου θα υλοποιηθούν στην περιοχή έργα υποδομής.

Για τις τρέχουσες ανάγκες χρηματοδότησης των απαιτούμενων διαδικασιών έως την έναρξη των εργασιών στο Κάβο Σίδερο, η Minoan Group ολοκλήρωσε πριν από λίγες εβδομάδες αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δομούμενη επιφάνεια είναι μικρότερη του 1% της συνολικής έκτασης, γεγονός που κατατάσσει το έργο ως ένα από τα πλέον φιλικά προς το περιβάλλον. Μάλιστα, το σύνολο των κτιρίων που θα οικοδομηθούν θα είναι χαμηλού ύψους, με αποτέλεσμα να μην είναι ορατά από κάποιον, ο οποίος, π.χ., βρίσκεται στο αυτοκίνητό του.

Καθημερινή, ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση