HomeΚΡΗΤΗΔημιουργία τούνελ προτείνει η επιτροπή του Καλού Χωριού

Δημιουργία τούνελ προτείνει η επιτροπή του Καλού Χωριού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κοινωνία του Καλού Χωριού δεν είναι αντίθετη στην ολοκλήρωση ενός τόσο σημαντικού για την Κρήτη έργου, όπως ο ΒΟΑΚ. Πιστεύει όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος του Καλού Χωριού. Θεωρεί ότι η προτεινόμενη όδευση έχει σοβαρό κόστος για την περιοχή και ότι πρέπει με πνεύμα κατανόησης να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις έστω και αν επιβαρύνουν κάπως τον προϋπολογισμό του έργου. Προειδοποιεί δε ότι είναι αποφασισμένη και έτοιμη να κάνει χρήση κάθε μέσου προκειμένου να προστατευτεί. Το έκανε σαφές και στην εκδήλωση που διοργάνωσε τη Δευτέρα, η Περιφερειακή Επιτροπή Λασιθίου της «Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Κρήτης».

Και όπως διευκρινίζει η Επιτροπή Αγώνα Καλού Χωριού, που παρακολουθεί το θέμα, «εάν οι εκκλήσεις της τοπικής κοινωνίας δεν εισακουστούν, θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα, Καθηγητής Μηχανολογίας στο ΤΕΙ Κρήτης Εμμ. Καβουσανός, ο οποίος και μίλησε στην εκδήλωση, επικαλέστηκε ένα χαρακτηριστικό προηγούμενο: «Γνωρίζουμε – είπε – ότι υπάρχει προηγούμενο δικαίωσης, αντίστοιχης περίπτωσης, στην περιοχή Κλόκοβα, της «Ιονίας Οδού», όπου το ΣτΕ επέβαλε τη διάνοιξη διδύμων σηράγγων, μήκους 2,9 χλμ.»!

Τα ζητήματα

Τα παρακάτω είναι μερικά από τα ζητήματα που θέτει η Επιτροπή Αγώνα προς όσους επιμένουν στον υπάρχοντα σχεδιασμό του έργου:

Οι τρείς οικισμοί αποτελούν ενιαίο οικιστικό πλέγμα. H τοπική οικονομία στηρίζεται πρωτίστως στο τουριστικό προϊόν και δευτερευόντως στην γεωργία. Ο πληθυσμός της περιοχής αυξάνει. Η ζήτηση κατοικίας είναι αρκετά μεγάλη αλλά η περιοχή ήδη ασφυκτιά οικιστικά, αφού είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα σε αρχαιολογικούς χώρους και γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας.

Όπως σχεδιάζεται και προωθείται η κατασκευή του έργου, συνεπάγεται την αλλαγή της φυσιογνωμίας του τοπίου και την καταστροφή μεγάλης έκτασης καλλιεργούμενης γης.

Οι τρείς οικιστικές ζώνες, αποτελούν στην ουσία ενιαία οικιστική περιοχή. Η διέλευση διαρρηγνύει το πλέγμα αυτό. Ουσιαστικά δηλαδή, η εθνική οδός διέρχεται μέσα από οικισμό! Πόσο αντέχει νομικά κάτι τέτοιο;

Επιπλέον, οι μελετητές δεν είναι ανυποψίαστοι και γνωρίζουν ότι κατά τις εκσκαφές υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εντοπισθούν αρχαιολογικά ευρήματα. Τι θα γίνει τότε; Θα εγκαταλειφτεί ή όδευση και θα μείνουν τα ορύγματα; Θα αλλάξει η όδευση;

Ανατολή, ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Διαφήμιση
Διαφήμιση