HomeΚΡΗΤΗΑνοιχτό κάλεσμα δράσης από την Ένωση γονέων και μαθητών

Ανοιχτό κάλεσμα δράσης από την Ένωση γονέων και μαθητών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή τις εκδηλώσεις του 1ου διήμερου της Ένωσης Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου και την επίθεση που δέχονται οι νέοι στα μορφωτικά τους δικαιώματα και οι εργαζόμενοι γονείς στη ζωή τους, το ΔΣ της Ένωσης απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα δράσης σε γονείς και μαθητές για μόρφωση, δουλειά ζωή με δικαιώματα, ενάντια στα ναρκωτικά και όλες τις εξαρτήσεις,. Αναλυτικά παρακάτω η επιστολή με την οποία η Ένωση καλεί γονείς και μαθητές :

Αγαπητέ γονέα, μαθητή
Σε καλωσορίζουμε στο 1ο Διήμερο Θεματικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου που αφορά γονείς και μαθητές από την προσχολική φάση μέχρι και το Λύκειο.
Οι εκδηλώσεις αυτές θέλουμε να καθιερωθούν, ως διήμερο δράσεων και πρωτοβουλιών των γονέων και των μαθητών. Ιδιαίτερα οι μαθητές να κάνουν υπόθεσή τους τις εκδηλώσεις αυτές, προβάλλοντας τις δικές τους δημιουργίες (μουσικά συγκροτήματα, θεατρικές ομάδες, θεματικά project, αθλητικές δράσεις, άλλες συλλογικές δημιουργίες). Εμείς ως γονείς οφείλουμε να δώσουμε βήμα στους νέους, την ευκαιρία και το δικαίωμα να προβάλλουν τα ενδιαφέροντά τους, τα δημιουργήματα που πηγάζουν από τις ίδιες τις ανησυχίες τους.

Σήμερα προωθούνται μια σειρά από αντιεκπαιδευτικές και αντιπαιδαγωγικές αλλαγές στο χώρο της παιδείας – από την προσχολική αγωγή μέχρι το πανεπιστήμιο – που αποτελούν πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων με βάση τις οδηγίες ΕΕ, ΟΟΣΑ και βιομηχάνων. Επιπλέον, πολλαπλά είναι τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά η οικογένεια για τη δουλειά, τη μόρφωση, την υγεία, την αβεβαιότητα για το μέλλον της νέας γενιάς. Μπροστά σε όλη αυτή την πραγματικότητα οφείλουμε να πάρουμε θέση και κυρίως να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, διεκδικώντας μια κοινωνία που αξίζει να ζούμε και θα ικανοποιεί τις δικές μας πραγματικές ανάγκες.
Η όξυνση των προβλημάτων και τα αδιέξοδα που γεννά το σύστημα, οδηγούν σε ιδιαίτερα στρεσογόνες καταστάσεις που μπορεί να καταλήξουν τους νέους σε ουσίες που τους ταξιδεύουν μακρυά από την πραγματικότητα και την αντιμετώπισή της. Γι’ αυτό, η Ένωση Γονέων επέλεξε να αφιερώσει την πρώτη μέρα του διήμερου στην προσέγγιση και ανάλυση ενός προβλήματος που στις μέρες μας αποτελεί ένα σοβαρό εχθρό της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας του ανθρώπου και κύρια του νέου, με σύνθημα “«ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΥ Η ΖΩΗ……ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΣΤΟΧΟΣ!”.
Ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά και κάθε εξάρτηση είναι αγώνας για τη ζωή, για τη μόρφωση, την προοπτική και το μέλλον των νέων ανθρώπων. Γι’ αυτό και την δεύτερη μέρα, η Ένωση Γονέων επέλεξε να την αφιερώσει στην ανάδειξη των προβλημάτων στην εκπαίδευση και την προβολή της πρότασης διεξόδου από την σκοπιά των γονέων που σήμερα βλέπουν να γκρεμίζονται τα όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών τους. Το σύνθημά μας είναι «ΝΕΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ, ΝΕΑ ΒΑΣΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ. ΤΩΡΑ ΜΟΡΦΩΣΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ” .
Η εντατικοποίηση και σχολειοποίηση του Νηπιαγωγείου, η αντικατάσταση της γνώσης από τις δεξιότητες από τις πρώτες κιόλας τάξεις του Δημοτικού και η μετατροπή του Λυκείου σε απέραντο εξεταστικό κέντρο που αποκλείει την συντριπτική πλειοψηφία των νέων από τις σπουδές και τους ρίχνει στη φθηνή κατάρτιση, πάνε πακέτο με την ανεργία, τη φοροληστεία, τους μισθούς πείνας, τα χαράτσια, τους απλήρωτους λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερού, κ.λ.π. που βιώνει δραματικά η λαϊκή οικογένεια.
Απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε εμείς οι εργαζόμενοι γονείς και οι νέοι, χρειαζόμαστε ένα δυνατό και μαζικό γονεϊκό και μαθητικό κίνημα που να είναι προσανατολισμένο στον αγώνα για το σχολείο που έχουμε ανάγκη και σε κοινή δράση με τους εκπαιδευτικούς και τα εργατικά σωματεία. Με πολύμορφη, συνεχή και συνεπή δράση. Οι σύλλογοι γονέων κάθε σχολείου πρέπει να αποτελέσουν φορείς αγωνιστικής συσπείρωσης, διεκδίκησης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γονιών και των παιδιών τους.

Τη νέα σχολική χρονιά τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν. Το δημόσιο σχολείο θα γίνει ακόμα πιο φτωχό και υποβαθμισμένο με την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου, με τις νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, με την ολοένα και μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Μπροστά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε το νόμο για την ειδική αγωγή που πετάει το μεγαλύτερο μέρος των παιδιών με ειδικές ανάγκες έξω από τις δομές της δημόσιας εκπαίδευσης, το νόμο για τη μεταφορά μαθητών που ρίχνει το βάρος στους γονείς, τα χιλιάδες κενά που προβλέπεται να υπάρχουν από Σεπτέμβρη, αφού ακόμα περισσότερο θα συρρικνωθεί το εκπαιδευτικό δυναμικό.

Σήμερα σε μια εποχή που ο πλούτος και τα υλικά μέσα αφθονούν, αποτελεί κραυγαλέα αντίφαση το γεγονός ότι η βασική εκπαίδευση αντί να διευρύνεται, περιορίζεται σε μια ανασκευασμένη εκδοχή των στοιχειωδών γνώσεων και δεξιοτήτων (γραφή, ανάγνωση, αρίθμηση, χρήση Η/Υ και ξένης γλώσσας, επικοινωνιακές δεξιότητες, επιχειρηματικότητα). Η εξασφάλιση βασικής – γενικής εκπαίδευσης ως τα 18 χρόνια, που ο άνθρωπος ενηλικιώνεται ψυχικά, πνευματικά, κοινωνικά και βιολογικά, μέσα από Ενιαίο, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, Δωδεκάχρονο Υποχρεωτικό Σχολείο, με σκοπό την ολόπλευρη μόρφωση και καλλιέργεια της προσωπικότητας κάθε νέου πριν από την επαγγελματική επιλογή, αποτελεί ανάγκη της εποχής. Εκφράζει τη προσδοκία όλων μας για ισότιμη παροχή του δικαιώματος στη μόρφωση, ενώ ταυτόχρονα αντανακλά τις απαιτήσεις της σύγχρονης παραγωγής για υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο από αυτό των προηγούμενων γενιών.

Καλούμε όλους τους γονείς, μέσα από το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων σε κάθε σχολείο, μέσα από το σωματείο του στη δουλειά, μέσα από επιτροπές αγώνα, να οργανώσουμε τη δράση μας, να πάρουμε πρωτοβουλίες για πολύμορφες κινητοποιήσεις από κοινού με τους εργαζόμενους και όλο το λαό για την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν σχολείου, για το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση