HomeΚΡΗΤΗΛ. Αυγενάκης: Προσεγγίζει το Cape Ray τις ακτές της Κρήτης;

Λ. Αυγενάκης: Προσεγγίζει το Cape Ray τις ακτές της Κρήτης;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την έντονη ανησυχία για την φημολογούμενη προσέγγιση του Cape Ray που γίνεται η υδρόλυση των χημικών όπλων της Συρίας, στα 30 μίλια από τις ακτές της Κρήτης, επισημαίνει ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο. Ο κ. Λ. Αυγενάκης υπογραμμίζει ότι «επειδή η αγωνία και η ανησυχία είναι διάχυτες στους πολίτες της Κρήτης, είναι σημαντικό να υπάρξει άμεσα πλήρης, σαφής και συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την διαδικασία και την πορεία της υδρόλυσης των χημικών όπλων της Συρίας» και ζητά απαντήσεις αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις της επιχείρησης αλλά και την φημολογούμενη προσέγγιση του πλοίου στα 30 μίλια από τις ακτές του νησιού.

Αναλυτικά το κείμενο της παρέμβασης:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε τοπικά διαδικτυακά αλλά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, το πλοίο Cape Ray, πάνω στο οποίο καταστρέφονται χημικά όπλα της Συρίας, θα βρεθεί από το Σάββατο 19 Ιουλίου 2014, σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Κρήτης.

Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα «στο σήμα του κυβερνήτη του Cape Ray, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκτός από τα «τυπικά», γίνεται λόγος για τις αντιδράσεις των κατοίκων της Κρήτης, οι οποίες θα «δοκιμαστούν» από την «προσέγγισή» του.» Μέχρι την Τρίτη 15 Ιουλίου, το πλοίο έπλεε σε απόσταση 170 μιλίων δυτικά της Κρήτης.

Η αλλαγή πορείας του προς το νησί προβληματίζει ιδιαίτερα, καθώς ο κίνδυνος για μικροδιαρροές εάν και μικρός παραμένει ορατός. Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, δια του εκπροσώπου τύπου κ. Λούαν, στις άκρως αποκαλυπτικές απαντήσεις που είχε πρόσφατα δώσει, αναφορικά με την εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας, για πρώτη φορά εν πλω με υδρόλυση στη Μεσόγειο, νοτιοδυτικά της Κρήτης, σε διεθνή ύδατα, είχε παραδεχθεί ότι «δεν είναι ασύνηθες να έχουμε μικρά επεισόδια διαρροής…».

Η αναστάτωση και ο προβληματισμός που επικρατεί στην τοπική κοινωνία είναι μεγάλός. Την Πέμπτη 17 Ιουλίου υπήρξε συνάντηση αντιπροσωπείας του Παγκρήτιου Συντονιστικού κατά της υδρόλυσης των Χημικών της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου και πολιτών της Κρήτης, στην Πρεσβεία της Ρωσίας και στην Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Αθήνα, στις οποίες κατατέθηκε ψήφισμα με το οποίο εκφράζεται η αντίθεση της κοινωνίας της Κρήτης κατά του εγχειρήματος. Επιπλέον, από την 19η Ιουλίου, είναι σε εξέλιξη τριήμερη διαμαρτυρία και αποκλεισμός της Αμερικανικής Βάσης στην Σούδα Χανίων, από πολίτες της Κρήτης οι οποίοι ανησυχούν ότι η εξέλιξη της υδρόλυσης περικλείει τεράστιους κινδύνους.

Συνεπώς, όπως γίνεται αντιληπτό επειδή η αγωνία και η ανησυχία είναι διάχυτες στους πολίτες της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, είναι σημαντικό να υπάρξει άμεσα πλήρης, σαφής και συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την διαδικασία και την πορεία της υδρόλυσης των χημικών όπλων της Συρίας.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Ποιο είναι τελικά το δρομολόγιο πλεύσης του CapeRay (διότι μέχρι σήμερα υπήρχε η διαβεβαίωση ότι η υδρόλυση των χημικών θα διεξαχθεί σε διεθνή ύδατα);

2. Γνωρίζει η ελληνική πλευρά τις νέες εξελίξεις γύρω από την φημολογούμενη προσέγγιση στα 30 μίλια από τις ακτές της Κρήτης και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί, δεδομένου του υψηλού κινδύνου από ένα ενδεχόμενο ατύχημα για την Κρήτη, την Ελλάδα και την Μεσόγειο;»

Διαφήμιση
Διαφήμιση