HomeΚΡΗΤΗΓέμισε το Ηράκλειο… αδέσποτα κουτάβια

Γέμισε το Ηράκλειο… αδέσποτα κουτάβια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλος αριθμός εγκαταλελειμμένων κουταβιών στο Ηράκλειο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Αριστείδη Μπολάκη:

Καθημερινά πολίτες, το συνεργείο του Δήμου για τα αδέσποτα ζώα, φιλόζωοι και μέλη φιλοζωικών οργανώσεων έρχονται αντιμέτωποι με εγκαταλελειμμένα κουτάβια σε κούτες, κάδους και χωράφια….

Χωρίς να σκεφτούν τις υποχρεώσεις τους, οι συμπολίτες μας επιλέγουν να μη στειρώνουν το ζώο τους, να μην το περιορίζουν τις λίγες μέρες του χρόνου που έχει περίοδο και να το αφήνουν να ζευγαρώνει. Επίσης νομίζουν ότι όταν βαρεθούν ή δεν μπορούν να φροντίσουν τα κατοικίδια τους, ο Δήμος και οι Φιλοζωϊκές μπορούν να βρουν λύσεις γι αυτά.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι είναι δύσκολο να βρεθούν υιοθεσίες για όλα τα ζώα, ενώ ο χώρος του Δήμου μπορεί να φιλοξενήσει περιορισμένο αριθμό ζώων και επί πλέον δίνεται προτεραιότητα σε ζώα που χρήζουν θεραπείας.

Έτσι ορισμένοι συμπολίτες μας, συμπεριφερόμενοι ανεύθυνα, βρίσκουν τη λύση για τα μικρά κουτάβια: εγκατάλειψη, παρά το ότι ο νόμος ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να μεριμνά για τη στείρωση του ζώου του αν δεν έχει εξασφαλίσει οικογένειες για τα κουτάβια. Η εγκατάλειψη είναι απάνθρωπη, ανεύθυνη και παράνομη και τιμωρείται αυστηρά με φυλάκιση 1-5 χρόνια, με χρηματική ποινή 5.000 – 15.000 ευρώ και με διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

Καλούμε τους πολίτες του Ηρακλείου να είναι παρατηρητικοί, να συγκρατούν πινακίδες και να ενημερώνουν την αστυνομία, τα φιλοζωικά σωματεία και τον Δήμο όταν αντιλαμβάνονται εγκατάλειψη ζώου.

Τέλος, παρακαλούμε τους ιδιώτες κτηνιάτρους να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην ενημέρωση των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών των ζώων συντροφιάς (σήμανση καταγραφή) και στην αποτροπή των φαινομένων εγκατάλειψης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση