HomeΚΡΗΤΗ25χρονοι με πτυχίο οι άνεργοι του Ηρακλείου

25χρονοι με πτυχίο οι άνεργοι του Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η φυσική εξέλιξη κάθε ανθρώπου είναι να πάει σχολείο, πανεπιστήμιο ή να βγάλει κάποια σχολή και μετά να μπει στην αγορά εργασίας.

Αυτή τη φυσική εξέλιξη, στα χρόνια της κρίσης, έρχεται να ανακόψει η ανεργία.

Πλέον οι νέοι της Ελλάδος και δη οι πτυχιούχοι έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στο να βρουν κάποια δουλειά.

Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Το προφίλ του Ηρακλειώτη ανέργου είναι: νέοι έως 25 χρονών – κυρίως γυναίκες – με πτυχίο που δεν μπορούν να βρουν δουλειά και ακόμα κι αν βρουν το σίγουρο είναι πως δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο που σπούδασαν.

«Οι νέες γυναίκες του Ηρακλείου έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στο να βρουν δουλειά και κυρίως τα νέα άτομα που έχουν κάποια πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας το ποσοστό ανεργίας σε αυτή την ηλικία και κοινωνική τάξη φτάνει έως και 60%», αναφέρει σχετικά στα prosopakritis ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης.

Μάλιστα, οι σημερινοί άνεργοι προσπαθούν να βρουν δουλεία οπουδήποτε χωρίς να τους απασχολούν πλέον οι συνθήκες εργασίας ή τα χρήματα αρκεί να βρουν μια θέση εργασίας. Παρόλο που ζούμε σε ένα νησί με πολύ τουρισμό –με σταδιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια- που θα έλεγε κανείς ότι τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ευκολότερο να βρεθεί μια δουλειά ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει ότι η ανεργία στην πόλη μας αγγίζει το 26% «Η ανεργία αυξάνεται κατακόρυφα παρά τον τουρισμό. Χαρακτηριστικό είναι η ανεργία στο νησί μας αυξήθηκε τα τελευταία 16 χρόνια ( 1998-2014) κατά 300%, δηλαδή το 1998 ήταν 9% και σήμερα 26%».

 

Ψάχνουν μεροκάματο για να βγουν στη… σύνταξη

Μία άλλη μερίδα όμως που έχει πληγεί από την ανεργία είναι οι Ηρακλειώτες 50 χρονών που ξαφνικά – εξαιτίας κρίσης – έχασαν τη δουλειά τους και δεν μπορούν να βρουν ένα μεροκάματο για να βγούνε στη σύνταξη.

«Μεγάλη είναι και η μερίδα των ανθρώπων που ξαφνικά στα 50 τους χρόνια βρεθήκαν χωρίς, ψάχνοντας για ένα μεροκάματα προκειμένου να βγουν στην σύνταξη. Ο λόγος είναι γιατί οι εργοδότες προσπαθούν να μειώσουν το κόστος και προτιμούν να απολύσουν εργαζόμενους που έχουν χρόνια και να προσλάβουν νεότερους με λιγότερα χρήματα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδάκης

 

Ασκούν πιέσεις στη Κυβέρνηση

Το Εργατικό Κέντρο από την μεριά του χρησιμοποιεί όσα μέτρα πίεσης διαθέτει, ώστε να καταλάβει η κυβέρνηση ότι κατάσταση στον τομέα της εργασίας έχει φτάσει στο απροχώρητο.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, πέρα από παραστάσεις διαμαρτυρίας με σκοπό να δημιουργηθούν νέα θέσεις εργασίας με προοπτικές ανάπτυξης στον τουρισμό και τις επιχειρήσεις» τονίζει ο κ. Βαρδάκης και προσθέτει « Ο πρωταρχικός στόχος είναι το κράτος συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και  να κάνει ουσιαστικές ενέργειες επί του θέματος».

prosopakritis.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση