HomeΚΡΗΤΗΠωλούνται… όπως είναι επιπλωμένα δεκάδες ξενοδοχεία στην Κρήτη

Πωλούνται… όπως είναι επιπλωμένα δεκάδες ξενοδοχεία στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Κρήτη της κρίσης όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται ,εφόσον η τιμή είναι συμφέρουσα. Αυτό τουλάχιστον ισχύει στον ξενοδοχειακό χώρο όπου προκαλεί εντύπωση ο αριθμός των πωλητηρίων που υπάρχει σε μεσιτικά γραφεία αλλά και ο ακόμα μεγαλύτερος αριθμός μονάδων ,που αν και δεν έχουν βάλει πωλητήριο είναι πρόθυμες να πωληθούν εάν εξασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό αντίτιμο.

Σε μια ενδεικτική έρευνα αγοράς του Ράδιο Κρήτη σε ένα μόνο  διαδικτυακό τόπο πώλησης τουριστικών μονάδων βρήκαμε να πωλούνται 9 μονάδες στο Νομό Ηρακλείου, εκ των οποίων 3 στην πόλη του Ηρακλείου , 3 στα Μάλια και 3 στη Χερσόνησο ενώ στο Λασίθι προς πώληση υπήρχαν 8 ξενοδοχεία στον Άγιο Νικόλαο και 1 στη Σητεία.

Στα Χανιά τα νούμερα ήταν ακόμα μεγαλύτερα με 11 ξενοδοχεία προς πώληση πέριξ της πόλης των Χανίων, 4 στο Κολυμπάρι, 17 στη Νέα Κυδωνία, 1 στη Βάμο και άλλο ένα στη Γεωργιούούπολη καθώς και 5 στον Πλατανιά.

Στο Ρέθυμνο υπήρχαν αγγελίες για πώληση 11 ξενοδοχείων σε διάφορες περιοχές ,αλλά κυρίως στην πόλη του Ρεθύμνου.

Οι περισσότερες από τις μονάδες αυτές δεν είναι μεγάλου μεγέθους αν και βρίσκουμε ανάμεσα τους και ξενοδοχεία των 18.000 τμ με τιμές πώλησης που φθάνουν μέχρι και τα 42 εκ ευρώ.

Εκείνο ωστόσο που εντυπωσιάζει δεν είναι μόνο τα πολλά ξενοδοχεία, μικρά και μεγάλα, που έβγαλαν πωλητήριο σε μια περίοδο που κατά γενική ομολογία πάει καλά τουριστικά αλλά το ότι υπάρχουν επενδυτές, κυρίως ξένοι, που προσεγγίζουν ξενοδόχους να πωλήσουν τα ξενοδοχεία τους χωρίς από τους τελευταίους να υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον μέσω πωλητηρίου ή επαφών με μεσιτικά γραφεία.

Μάλιστα πληροφορίες του Ράδιο Κρήτη αναφέρουν πως οι ξένοι επενδυτές σε κάποιες περιπτώσεις είναι τόσο επίμονοι που ενώ κάνουν πρόταση σε ξενοδόχο που δεν έχει σκοπό να πουλήσει κι εκείνος τους το δηλώνει μετά από λίγο επανέρχονται ξανά με νέα πρόταση μήπως και τον μεταπείσουν.

Παράλληλα παρατηρείται το φαινόμενο, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη, να πλησιάζουν επενδυτές ξενοδόχους κι  εκείνοι επειδή δεν έχουν σκοπό να πουλήσουν να τους λένε πολύ υψηλές τιμές και οι επενδυτές να μην κάνουν πίσω αλλά να μπαίνουν σε διαδικασία να συζητούν μαζί τους την πρόταση με το υψηλό τίμημα.

Η πρόεδρος των κτηματομεσιτών Ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη εξηγεί πως οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων με καλές πληρότητες στη βόρεια παραλιακή ζώνη της Κρήτης δεν εμφανίζουν διάθεση πώλησης . Για όλες τις υπόλοιπες όμως αρκεί να υπάρξει καλή οικονομική προσφορά, είτε έχουν βάλει αγγελία προς πώληση είτε όχι.

Οι επίδοξοι επενδυτές για ξενοδοχεία στην Κρήτη είναι κυρίως πολυεθνικές, βρετανικές εταιρείες, Ισραηλινές  αλλά και κάποιοι Έλληνες, από την Αθήνα. Οι Ρώσοι αν και έχουν στο στόχαστρο τους την Κρήτη προς το παρόν ,λόγω ρουβλίου, δείχνουν σχετική αυτοσυγκράτηση.

ekriti.gr, E.B

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση