HomeΚΡΗΤΗΣτην Ζώμινθο τα οστά του αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη

Στην Ζώμινθο τα οστά του αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ανωγειανή γη είναι έτοιμη να υποδεχθεί ένα άξιο τέκνο που ανέβασε στα ύψη τον τόπο μας και τον πολιτισμό μας με την επί δεκαετίες δουλειά του στις ανασκαφές της Ζωμίνθου και του Ιδαίου Άντρου.

Τα οστά του μεγάλου αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη θα μεταφερθούν στην Ζώμινθο τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του και θα ταφούν στις αρχές Ιουλίου σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμα καθοριστεί, σε ειδικό μνημείο στην είσοδο της μεγάλης ανασκαφής.

Ο Γιάννης Σακελλαράκης έφυγε από την ζωή στις 28 Οκτωβρίου 2010 σε ηλικία 74 ετών  και τάφηκε στο κοιμητήριο της Κηφισιάς. Τελευταία επιθυμία του ήταν να ταφεί στα Ανώγεια, στην αγαπημένη του Ζώμινθο στην οποία εργαζόταν ως το τέλος και το μεγάλο του έργο συνεχίζει πλέον επάξια η σύντροφος της ζωής του Έφη Σαπουνά.

Το μνημείο το οποίο ετοιμάζεται θα είναι λιτό όπως επιθυμούσε ο ίδιος και θα είναι σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον της Ζωμίνθου.

Σε συνέντευξη της στην ΑνωΓη  τον Αύγουστο του 2012 η σύντροφος του Έφη  Σαπουνά είχε αναφέρει χαρακτηριστικά :

”Επιθυμία του ήταν να ταφεί εδώ και αυτό θα γίνει όταν περάσουν τα 4 χρόνια… Δεν ξέρω ακριβώς το σημείο αλλά θα είναι στην Ζώμινθο. Είναι σαν να μην έχει φύγει. Είναι εδώ, όπως στην φωτογραφία του εδώ στο μουσείο. Μας κοιτάζει με αυτό το Ολύμπιο ύφος. Μεγάλη προσωπικότητα. Νιώθω τυχερή που έζησα μαζί του και δούλεψα δίπλα του. Το 2008 όταν έμαθε για τον καρκίνο είχε γράψει πράγματα στο κομπιούτερ του που τα είδα αργότερα. Ότι δεν ήθελε κόσμο στην κηδεία του δεν τα ήθελε αυτά τα κορόιδευε και τα θεωρούσε σαχλαμάρες. Επίσης έγραψε θέλω να πάω στα Ανώγεια σε μια τρύπα στο βουνό με μια πλάκα πάνω με δυο λόγια. Θα δούμε που θα ταφεί και τι λόγια θα γραφτούν στην πλάκα..”

SAKELARAKHS

Επίτιμος Δημότης Ανωγείων ο Σακελλαράκης  αποτέλεσε μια εμβληματική προσωπικότητα με την καθολική αποδοχή όλων των Ανωγειανών. Για τρεις και πλέον δεκαετίες αφιέρωσε ψυχή και σώμα στον Ψηλορείτη αναδεικνύοντας το Ιδαίον Άντρο και στη συνέχεια με την κοπιαστική ανασκαφή της Ζωμίνθου που όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί Φάρο Πολιτισμού και θα δώσει ώθηση στην ανάδειξη των Ανωγείων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Σακελλαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Πήρε πτυχίο από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ήταν διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και μέλος της ελληνικής αρχαιολογικής υπηρεσίας από το 1963.

Υπηρέτησε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, στην Κρήτη, στο Μουσείο Ηρακλείου, αρχικά ως επιμελητής (1963-1968) κι αργότερα ως διευθυντής του (1980-1987) και στην Αθήνα ως επιμελητής και έφορος των Προϊστορικών Συλλόγων (1970-1980) και υποδιευθυντής (1987-1994) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ο Σακελλαράκης ανέσκαψε τις Αρχάνες, μαζί με τη σύζυγο του Έφη Σακελλαράκη, καθώς και στο Ιδαίον Άντρο και τελευταία στα Κύθηρα και ανακάλυψε την Ζώμινθο.

Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Αμβούργου και Χαϊδελβέργης. Δημοσίευσε πολλά βιβλία και άρθρα, κυρίως για τους πρώιμους πολιτισμούς του Αιγαίου. Έδωσε πολλές δεκάδες διαλέξεις σ’ όλο τον κόσμο και έλαβε μέρος σε πλήθος συνέδρια και συμπόσια. Υπήρξε μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών σωματείων.

Βραβεύθηκε μαζί με την Έφη Σακελλαράκη από την Ακαδημία Αθηνών και τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τον Ιανουάριο του 2004 ο Γιάννης Σακελλαράκης τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το χρυσό σταυρό του Τάγματος της Τιμής.

anogi.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση