HomeΚΡΗΤΗΕπιστολή στον πρωθυπουργό της Κίνας για τα χημικά

Επιστολή στον πρωθυπουργό της Κίνας για τα χημικά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανοικτή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Κίνας έστειλε Επιτροπής Πρωτοβουλίας Ηρακλείου κατά της  «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε πρωθυπουργέ της Κίνας κ. Λι Κετσιάνγκ,

Σας καλωσορίζουμε στη Κρήτη, το νησί που όπως γνωρίζετε είναι κόμβος επικοινωνίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Είναι στο κέντρο της Μεσόγειου θάλασσας και έχει αγροτικά προϊόντα παγκόσμιας φήμης και πολλές δυνατότητες  παροχής τουριστικών υπηρεσιών, εξ  αιτίας του καθαρού θαλάσσιου περιβάλλοντος και του τοπικού κλίματος.

Είμαστε σίγουροι πως οι από αρχαιοτάτων χρόνων παράλληλες πορείες των πολιτισμών μας, της Κίνας και της Κρήτης, που σοφά προσπαθήσατε για χιλιάδες χρόνια να βρείτε δρόμους επικοινωνίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, όπως ο δρόμος του μεταξιού, μεγαλώνουν σήμερα τις κοινές ευθύνες μας για συνεργασίες αντάξιες  του παρελθόντος και σύμφωνες με το αμοιβαίο όφελος των δύο λαών, της Κίνας και της Ελλάδας.

Η Μεσόγειος θάλασσα έχει για εσάς το δρόμο που θα φέρει τα εμπορεύματα σας στην  Ευρώπη. Το αεροδρόμιο στο Καστέλι θα εξυπηρετεί  ένα ακόμα εμπορικό και τουριστικό σκοπό.

Για εμάς κ. Πρωθυπουργέ της Κίνας, η Μεσόγειος θάλασσα έχει αξία πολιτισμική και περιβαλλοντική, είναι θάλασσα  ειρήνης φιλίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πως γίνεται όμως εσείς, πρωθυπουργός μιας τόσο μεγάλης χώρας , με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, εσείς που σήμερα επισκέπτεσθε ευλαβικά το κέντρο της δικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, τη Κνωσό, να συμμετέχετε ,σαν κυβέρνηση, στην απόφαση του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και άλλων διεθνών οργανισμών για την αυθαίρετη, επικίνδυνη και πειραματική «επεξεργασία» των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο;

Πως εσείς που είχατε μακροχρόνιες και τραγικές εμπειρίες από τη χρήση των χημικών όπλων στο Κινεζο-ιαπωνικό πόλεμο 1937-1945, με χιλιάδες νεκρούς στα πεδία των μαχών και με ατυχήματα, χρόνια μετά, από τα εγκαταλελειμμένα χημικά όπλα στις Ανατολικές σας επαρχίες, δέχεσθε σήμερα να στηρίζετε και να συμμετέχετε στην εγκληματική για εμάς επιχειρούμενη από στρατιωτικές υπηρεσίες της Αμερικής αναπτυσσόμενη υδρόλυση;

Εσείς είχατε πλούσια εμπειρία από το ανεπτυγμένο για πολλά χρόνια πρόγραμμα καταστροφής των δικών σας και των Ιαπωνικών χημικών όπλων, από την εμπειρία αυτή, ο ερευνητής Eans  O’ Meara και μέλος της Τεχνικής Γραμματείας του ΟΑΧΟ το 1996, είχε γίνει αντιληπτό ότι η καταστροφή των χημικών όπλων σε κινητές μονάδες  και κοντά στο νερό, είναι η πιο καταστροφική επιλογή για ανθρώπους και περιβάλλον. Πως σήμερα δέχεστε να γίνει ένα τέτοιο πείραμα στη Μεσόγειο Θάλασσα;

Εμείς κ. Πρωθυπουργέ της Κίνας δεν έχουμε από κανένα ενημέρωση για αυτό το εγχείρημα. Είμαστε απειλούμενοι για μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία μας. Το περιβάλλον απειλείται από τοξικές, μη αναστρέψιμη καταστροφή. Γνωρίζουμε και είμαστε βέβαιοι πως το αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι παραβιάζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα μας. Παραβιάζονται επίσης αρχές λειτουργίας των διεθνών οργανισμών και κύρια του ΟΑΧΟ, που σε κανένα άρθρο του δεν προβλέπεται η αναπτυσσόμενη υδρόλυση χημικών όπλων, για πολλούς μήνες και μέσα στη θάλασσα, όπως και δεν προβλέπεται η «επεξεργασία» χημικών όπλων για στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Κ. Πρωθυπουργέ, σας ζητάμε να παρέμβετε αυτή τη κρίσιμη ώρα, για να μη γίνει αυτή η αναπτυσσόμενη υδρόλυση στη Μεσόγειο. Να καταστραφούν τα χημικά όπλα σε ασφαλείς και αξιόπιστες εγκαταστάσεις, ολοκληρωτικά, χωρίς προϊόντα που θα αυξήσουν το κύκλο εργασιών και τα κέρδη εταιρειών.

Με εκτίμηση

Ηράκλειο 20 Ιουνίου 2014

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ‘’ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ’’ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Διαφήμιση
Διαφήμιση