HomeΚΡΗΤΗΣημαντική η δράση της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής παρέμβασης

Σημαντική η δράση της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής παρέμβασης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα συμπεράσματα από το πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στο Ρέθυμνο, οι πραγματικές ανάγκες και οι προοπτικές του, αναφέρθηκαν χθες στη διάρκεια της ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ΞΕΝΙΑ, από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του παιδιού.

Παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ή βία ακόμα και από τους ίδιους τους γονείς τους, ενδοσχολική βία, που εμφανίζουν προβλήματα συναισθηματικού χαρακτήρα, συμπεριφοράς, διαγωγής, ακόμη και παραβατικότητα σε πιο μεγάλες ηλικίες, απευθύνονται στο πρόγραμμα ζητώντας τη βοήθεια των ειδικών.

Υπενθυμίζουμε ότι η λειτουργία του προγράμματος αποφασίστηκε με αφορμή την υπόθεση Σειραγάκη, ωστόσο ακριβώς επειδή άργησε να ξεκινήσει δεν απευθύνεται πλέον μόνο σε παιδιά – θύματα κακοποίησής του, αλλά στο σύνολο της μαθητιώσας νεολαίας για οποιοδήποτε πρόβλημα ψυχικής φύσης αντιμετωπίζουν.

Συνολικά 400 περίπου παιδιά και οικογένειες έχουν δεχθεί βοήθεια από τις υπηρεσίες του προγράμματος, αρκετές δεκάδες είναι σε συστηματική υποστηρικτική θεραπευτική προσέγγιση, ενώ ταυτόχρονα έχει καλυφθεί σχεδόν το σύνολο των σχολείων του νομού με εκδηλώσεις προαγωγής υγείας στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 5.000 μαθητές. Παράλληλα, όπως τόνισε ο Γιώργος Νικολαΐδης, Διευθυντής της Δ/νσης Ψυχικής υγείας του Ινστιτούτου Υγείας του παιδιού έχουν γίνει 50 περίπου εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν αρκετές εκατοντάδες γονείς, ενώ παράλληλα έχουν γίνει εκδηλώσεις για τους εκπαιδευτικούς.

«Γίνονται επίσης συναντήσεις εκπαιδευτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα και τον Σεπτέμβριο θα οργανωθεί μια πιο τυπική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας πρόνοιας και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ολοκληρώνεται ένας κύκλος δραστηριοτήτων», πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι του έχει κάνει μεγάλη εντύπωση η ανταπόκριση των ρεθυμνιωτών σε αυτούς τους μήνες, καθώς όπως είπε, «είναι αμείωτος ο ρυθμός που δεχόμαστε αιτήματα για συνδρομές και αυτό είναι συγκινητικό».

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού έχει καταθέσει εδώ και καιρό αίτημα στο υπουργείο υγείας για συνέχιση του προγράμματος πέραν του προβλεπόμενου χρόνου του, δηλαδή το τέλος του 2014. Η τέως υφυπουργός κα Μακρή είχε φανεί θετική στο αίτημα, ωστόσο μετά τον ανασχηματισμό το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί ξανά, αφού τα δεδομένα και τα πρόσωπα άλλαξαν.

«Από τον προϋπολογισμό του έργου έχουμε λάβει μόλις το 38%, έχουμε λειτουργήσει ουσιαστικά δανείζοντας το πρόγραμμα ως φορέας, ωστόσο ο προϋπολογισμός είναι μέχρι το τέλος του 2014. Υπάρχει ένα αίτημα προς το υπουργείο, να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί για να συνεχίσει η λειτουργία της μονάδας για το 2015 και έχουμε την υποστήριξη των δυο βουλευτών και της περιφέρειας και του δήμου. Συναντηθήκαμε πριν λίγο καιρό με την τότε υφυπουργό κα Μακρή, δυστυχώς όμως προέκυψε ο ανασχηματισμός και η διαδικασία πρέπει να επανεκκινηθεί», τόνισε ο κ. Νικολαΐδης.

Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι είναι και στα «χέρια» της ίδιας της τοπικής κοινωνίας η συνέχιση του προγράμματος. Αν θεωρεί δηλαδή ότι η ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών είναι προτεραιότητα, τότε να διατυπώσουν ανάλογα αιτήματα οι τοπικοί φορείς.

*Τρόποι επικοινωνίας με τη Μονάδα Ψυχοκοινωνικής παρέμβασης:

Το αίτημα υποβάλλεται τηλεφωνικά από τους γονείς/φροντιστές των παιδιών ή με επίσκεψη στη Μονάδα.

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή πρωινές και απογευματινές ώρες.

Τηλέφωνα επικοινωνίας 2831053100 και 2831053105

Ζαμπελίου 32

Διαφήμιση
Διαφήμιση