HomeΚΡΗΤΗΤουρισμός και οδική ασφάλεια επί τάπητος

Τουρισμός και οδική ασφάλεια επί τάπητος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά την υποδοχή του Κινέζου Πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ, η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη με τους βουλευτές και τον περιφερειάρχη Κρήτης μεταβήκαν στην Περιφέρεια όπου είχαν συνάντηση με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την οδική ασφάλεια.

Παράλληλα στη συνάντηση συμμετείχαν και κατάθεσαν προτάσεις για την οδική ασφάλεια της Κρήτης εκπρόσωποι του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια και την πρόληψη-μείωση των τροχαίων ατυχημάτων «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ».

Η Υπουργός και ο Περιφερειάρχης στις δηλώσεις τους επισήμαναν την καλή συνεργασία που έχουν σε θέματα τουρισμού και τοπικής ανάπτυξης,  ανακοινώνοντας κοινή πρωτοβουλία για σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το μεγάλο θέμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης με τη συμμετοχή βουλευτών, της Αυτοδιοίκησης, και όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης τόνισε την ξεκάθαρη θέση της Περιφέρειας για τον ΒΟΑΚ που είναι να γίνει το αυτονόητο, η ολοκλήρωση του οδικού άξονα με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και Ευρωπαϊκούς Πόρους και όχι διόδια.

Εξάλλου η Υπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα το Υπουργείο Τουρισμού θα ξεκινήσει στο νησί μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης πάνω στο τομέα της οδικής ασφάλειας-πρόληψης.

«Έχουμε άριστη συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για το θέμα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Βρισκόμαστε σήμερα  εδώ με το γ.γ. ΕΟΤ γιατί η Κρήτη είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός της χώρας και προσφέρεται για διακοπές όλο το χρόνο.

CACHE_500X300_1_1149586 (1)Ήδη έχουμε συζητήσει και με τον ιδιωτικό τομέα σε πιλοτικό επίπεδο την επέκταση της τουριστικής περιόδου για την ανάπτυξη θρησκευτικού, πολιτιστικού, γαστρονομικού τουρισμού, του τουρισμού κρουαζιέρας» δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Η Υπουργός παράλληλα πρόσθεσε ότι, «συζητήθηκε και το μεγάλο θέμα της οδικής  ασφάλειας στο οποίο επίσης αναλαμβάνουμε δράσεις έτσι ώστε το φετινό Καλοκαίρι να δείξουμε όλοι την ευθύνη που απαιτείται. Για τον ΒΟΑΚ δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να βρούμε λύση, μια λύση που θα μπορέσει να δώσει ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Με πρωτοβουλία των βουλευτών, του Περιφερειάρχη, θα γίνει μια σύσκεψη για το θέμα στην Αθήνα μέσα στον Ιούλιο στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Βεβαίως ως Υπουργείο Τουρισμού μας ενδιαφέρει η οδική ασφάλεια στη Κρήτη, και προς αυτή την κατεύθυνση σύντομα θα ξεκινήσουμε μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης πάνω στο τομέα της πρόληψης».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι, «ως Περιφέρεια Κρήτης είχαμε και έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία τα τελευταία  χρόνια με το Υπουργείο Τουρισμού και θεωρώ ότι και τα επόμενα θα έχουμε τη στήριξη του για να μπορέσουμε να ενώσουμε δυνάμεις για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στη Κρήτη. Ήδη έχουμε συζητήσει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με τους φορείς για να δούμε πως θα έχουμε τουρισμό τους περισσότερους μήνες το χρόνο. Περιμένουμε και τις προτάσεις του ΣΕΤΕ, μετά και το πρόσφατο συνέδριο που οργάνωσε στη Κρήτη».

OLGA3Ο κ. Αρναουτάκης αναφερόμενος στη στο τομέα της οδικής ασφάλειας τόνισε πως «η Περιφέρεια μας με τις λίγες χρηματοδοτήσεις που έχει και παρότι δεν είναι στην αρμοδιότητα της ο ΒΟΑΚ κατορθώσαμε και βρήκαμε 10 εκ. ευρώ, και μέσα στον Ιούλιο δημοπρατείται το έργο για παρεμβάσεις σε επικίνδυνα σημεία του ΒΟΑΚ στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Οδικής Ασφάλειας. Για το επαρχιακό δίκτυο είμαστε πανέτοιμοι έτσι ώστε μέσα στον Ιούλιο να μπορούμε να βρούμε τις χρηματοδοτήσεις και να γίνει ένα καλύτερο οδικό δίκτυο στη Κρήτη. Παράλληλα με την προετοιμασία που έχουμε κάνει στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου θεωρούμε ότι θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο νησί. Πρέπει επιτέλους το Υπουργείο να πάρει αποφάσεις για το πώς θα ολοκληρωθεί ο ΒΟΑΚ».  Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε: «Συνεννοηθήκαμε όλοι, η Υπουργός, οι βουλευτές της Κρήτης να ενώσουμε δυνάμεις να διεκδικήσουμε το αυτονόητο να γίνει ο βόρειος οδικός άξονας. Η θέση η δική μας για τον ΒΟΑΚ είναι ξεκάθαρη, χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και Ευρωπαϊκούς πόρους. Εμείς έχουμε άριστη συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και έχουμε πει όχι διόδια».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ &  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ & ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ  «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ»

Καμπάνια και μέτρα για την Οδική Ασφάλεια στην Κρήτη

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» είναι ένας οργανισμός ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που αγωνίζεται και αγωνιά για τα θέματα των τροχαίων ατυχημάτων που έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα για την κοινωνία μας και αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τόπου. Τα τροχαία σύμφωνα με το World Health Organization (WHO), αποτελούν πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15 – 29 ετών, δεύτερη για ηλικίες 5 – 14 και τρίτη για ηλικίες 30 – 44 ετών. Η χώρα μας εξακολουθεί να έχει θλιβερή πρωτιά σε θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς στην

Ευρώπη μαζί με τη Ρουμανία και τη Λιθουανία με τραγικές συνέπειες για την οικογένεια, την κοινωνία και τη χώρα. Εκτιμάται ότι ετησίως το κόστος των θανατηφόρων τροχαίων υπερβαίνει το 2 % του ΑΕΠ στη χώρα μας, χωρίς αυτό να συνεκτιμά την επιβάρυνση της οικογένειας και του εθνικού συστήματος υγείας από τους σοβαρούς τραυματισμούς, το κόστος περίθαλψης και τη μείωση του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Ως γνωστόν αναμένουμε μεγάλο αριθμό επισκεπτών στη χώρα μας.  Δεδομένου λοιπόν του κύματος τουριστών που ήδη επισκέπτονται την Ελλάδα, άλλα και του κόσμου που προγραμματίζει να έλθει σε αυτήν, είμαστε σε θέση να προτείνουμε κάποιες δράσεις και κάποιες ιδέες στον τομέα της ασφάλειας των μετακινήσεων στο οδικό δίκτυο της Κρήτης, για την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των επισκεπτών μας, άλλα και τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων που μαστίζουν σήμερα τη χώρα μας.

Το Ι.Ο.ΑΣ. πέρυσι και σε συνεργασία με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έκανε καμπάνια με κεντρικό μήνυμα “Travelling Greece in Comfort and Safety” και στόχο να υπενθυμίσει και να επισημάνει στους επισκέπτες της χώρας μας πως οι κίνδυνοι στο δρόμο είναι συνεχείς και κυρίως σε μια περίοδο που το οδικό δίκτυό της επιφορτίζεται με μεγάλο αριθμό οχημάτων.

Γιατί στην Κρήτη; Ζητήσαμε από την Τροχαία στοιχεία για τις τουριστικές περιοχές με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και οι περιοχές Ηρακλείου, Χανίων και δευτερευόντως το Ρέθυμνο και το Λασίθι αποτελούν περιοχές με υψηλό δείκτη ατυχημάτων πανελλαδικά. Ακολουθούν Κέρκυρα και Ρόδος. Επί πλέον από καταγραφή των σημείων υψηλής επικινδυνότητας που διενέργησε το Ινστιτούτο μας το 2011 σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Safer Roads Foundation στην Κρήτη, εντοπίσαμε τις περιοχές στις οποίες πρέπει να στραφεί η προσοχή μας σε μια προσπάθεια μείωσης των ατυχημάτων, αυτές είναι η Ελούντα, τα Μάλλια και η Χερσόνησος Ηρακλείου, οι Σίσσες, Αγία Μαρίνα και η Γεωργιούπολη.

Το Ι.Ο.ΑΣ. πέρυσι και σε συνεργασία με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έκανε καμπάνια με κεντρικό μήνυμα “Travelling Greece in Comfort and Safety” και στόχο να υπενθυμίσει και να επισημάνει στους επισκέπτες της χώρας μας πως οι κίνδυνοι στο δρόμο είναι συνεχείς και κυρίως σε μια περίοδο που το οδικό δίκτυό της επιφορτίζεται με μεγάλο αριθμό οχημάτων.

Στα παραπάνω πλαίσια και λαμβάνοντας υπόψη και την έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) που έστειλε στις αρχές του 2014 προς την Ελληνική Προεδρεία της Ευρώπης, σχετικά με το ότι η βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι η πιο αποδοτική σε επίπεδο ανάπτυξης, μεταξύ των κοινωνικών ενεργειών που πραγματοποιούνται σε ευρωπαϊκές χώρες, προτείνουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Κρήτης, τις ακόλουθες δράσεις για τη φετινή θερινή περίοδο.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (15/7 – 30/9/2014)

1.         Σε περιοχές των τεσσάρων Νομών της Κρήτης που παρουσιάζουν υψηλό δείκτη ατυχημάτων κατά την θερινή περίοδο και σε θέσεις που έχουν επισημανθεί με βάση τα στοιχεία της τροχαίας αλλά και της έρευνας του 2011, αυτοψία από Συγκοινωνιολόγους και καταγραφή υπάρχουσας κατάστασης. Στη συνέχεια, ως το τέλος Σεπτεμβρίου ετοιμάζεται για τις περιοχές που εξετάστηκαν σε κάθε Νομό, έκθεση ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης και προτάσεις μέτρων για τη μείωση των ατυχημάτων

2.         Διοργάνωση σε καθένα από τους τέσσερεις Νομούς, «Νύχτας χωρίς ατυχήματα» με χρήση αλκοολομέτρων έξω από κέντρα ψυχαγωγίας σε συνεργασία με τοπικούς εθελοντές.

3.         Διοργάνωση σε καθένα από τους τέσσερεις Νομούς, συναυλιών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και εθελοντές καλλιτέχνες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων.

4.         Δημιουργία συμβουλευτικού σποτ στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες όπως, ρώσικα, ιαπωνικά, κινέζικα, ρουμάνικα, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά κ.α. Και να παίζεται σε οθόνες των αεροσκαφών, πλοίων, λεωφορείων, σε εκδοτήρια εισιτηρίων και σε μεγάλα εμπορικά κέντρα.

5.         Έντυπα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των τουριστών με διανομή κυρίως σε νησιά και γενικά σε τουριστικές περιοχές. Τα θέματα που θα καλυφθούν κυρίως θα είναι: παρότρυνση να ζητάνε κράνη κατά την ενοικίαση δικύκλων, να εναρμονίζονται με τον Κ.Ο.Κ. (διαβάσεις, φωτεινούς σηματοδότες, όρια ταχύτητας, προσοχή στις αφύλακτες διαβάσεις τρένων, τραμ κτλ.), να μην οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Θεωρώντας ότι η συνεργασία μας θα μπορούσε να αποτελέσει από κοινού μια πρωτοβουλία με κοινωνικό χαρακτήρα υψίστης σημασίας για την ασφάλεια των οδηγών και όλων των πολιτών για την αντιμετώπιση της εθνικής μάστιγας των τροχαίων, που μέχρι σήμερα έχει δραματικό κόστος σε επίπεδο ανθρώπινης ζωής και δευτερευόντως σε εθνικούς οικονομικούς πόρους.

Σύμφωνα με ανάλυση που έχουμε κάνει, η αναγκαία χρηματοδότηση του Ινστιτούτου προκειμένου να πραγματοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα όπως αυτό που παρουσιάζουμε, ανέρχεται περίπου σε 120.000,00€ (Συνημμένη η ανάλυση του κόστους για κάθε δράση.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση χρειαστείτε και προσδοκούμε στη θετική σας ανταπόκρισή (τηλ. Επικοινωνίας 6977-207756 Β.Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος Δ.Σ. και 6972-886884 Ν.Παρασκευόπουλος, Συγκοινωνιολόγος, Μέλος Δ.Σ.).

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση