HomeΚΡΗΤΗΤα παιδιά του Τσερνομπίλ έρχονται στην Κρήτη

Τα παιδιά του Τσερνομπίλ έρχονται στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από το Τσερνομπίλ της Ουκρανίας – όπου και σημειώθηκε στις 26 Απριλίου του 1986 το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα – καταφτάνουν τις επόμενες μέρες στην Κρήτη 15 παιδιά, θύματα της ραδιενέργειας, ηλικίας από 10 έως και 15 χρονών, που θα φιλοξενηθούν στην Ιεράπετρα από το μόνο κρητικό φιλανθρωπικό σύλλογο για παιδιά, με την επωνυμία «Η Κρήτη δίνει ζωή Crete for life». Αλλά στο ίδιο χρονικό διάστημα μοναδικές εμπειρίες, που θα τα βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό να ξεπεράσουν μερικά από τα προβλήματά τους, θα έχουν και παιδιά που παρακολουθεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Η κατασκήνωση

Ο σύλλογος ετοιμάζεται να υποδεχτεί από τις 25 Ιουνίου μέχρι και τις 23 Ιουλίου, από την Ουκρανία σε κατασκήνωση στην Ιεράπετρα, παιδιά μερικά από τα οποία δεν έχουν ξαναδεί θάλασσα, αλλά και άλλα παιδιά από την Κρήτη που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση για πολλούς και διάφορους λόγους. Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια τα παιδιά, που φιλοξενούνταν από το σύλλογο αυτό, συμμετείχαν σε ένα κινηματογραφικό εργαστήρι από έναν επαγγελματία κινηματογραφιστή, τον Giorgio Borgazzi, η οποία κατέληξε σε ένα σύντομο film που ονομάζεται «Η πρώτη φορά που είδα τη θάλασσα» (διαθέσιμο στο Youtube στα Αγγλικά, με ελληνικούς υπότιτλους).

Κατά τη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου θα οργανωθούν πολλές δραστηριότητες, όπως κολύμπι, αθλήματα, επισκέψεις, εκδρομές και άλλες εκδηλώσεις. Σε όλες τις δραστηριότητες μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από την περιοχή της Ιεράπετρας.

Ο σύλλογος

Ο σύλλογος ιδρύθηκε για να μοιραστεί τις φυσικές ομορφιές και τη γενναιόδωρη, παγκοσμίου φήμης κρητική φιλοξενία με παιδιά που είχαν ένα δύσκολο ξεκίνημα στη ζωή τους.

«Ο σύλλογός μας», λέει στη «Ν.Κ.» η αντιπρόεδρός του Αλέξια Ανδρουλάκη, «ιδρύθηκε το 2005 και κάθε χρόνο, εκτός των τριών τελευταίων λόγω οικονομικών προβλημάτων, οργανώνει ανάλογες δραστηριότητες για τα παιδιά περιοχών με τραυματικές εμπειρίες και προβλήματα. Αλλά και τα προηγούμενα χρόνια κάναμε το ίδιο, φιλοξενώντας παιδιά από την Κρήτη».

Η κ. Ανδρουλάκη τονίζει ότι στην κατασκήνωση θα υπάρχει διερμηνέας για τα παιδιά της Ουκρανίας και δασκάλα για όλα τα παιδιά, όπως επίσης και γιατρός που θα βρίσκεται μαζί τους για να τα φροντίζει και να τα προσέχει.

Τραυματικές εμπειρίες

Μερικά παιδιά προέρχονται από πληγείσα, λόγω της έκρηξης του Τσερνομπίλ, περιοχή της Λευκορωσίας. Ζούνε σε τραυματικό οικογενειακό περιβάλλον, με δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, και έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Μαζί τους θα είναι μια μικρή ομάδα παιδιών από την Κρήτη, τα οποία παρακολουθούνται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Η παραμονή τους στην Ιεράπετρα έχει στόχο την αποκατάσταση της υγείας τους, σωματικής και ψυχικής.

«Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών έχουμε παρατηρήσει πως η παιδική εμπειρία στην Κρήτη τα βοήθησε να βελτιώσουν την υγεία τους και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, ενώ συνέβαλε στο άνοιγμα του κόσμου τους και στη μελλοντική τους προοπτική», πρόσθεσε.

«Ζητάμε εθελοντές για να μας υποστηρίξουν, να εδραιώσουν το έργο μας και να μοιραστούν μαζί μας τη χαρά να προσφέρουν σε αυτά τα παιδιά μια αλλιώτικη ευκαιρία χαράς και ανεμελιάς», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Προσφορές για τα παιδιά και πληροφορίες

Για προσφορές που είναι απαραίτητες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του συλλόγου, οι ιδιοκτήτες ταβερνών και καταστημάτων μπορούν να επικοινωνούν με την αντιπρόεδρο του συλλόγου Αλεξία Ανδρουλάκη, στο τηλέφωνο 6976/994.233, για φαγητό αλλά και για διάφορα άλλα είδη, όπως μαγιό, ρούχα, αντηλιακά κ.λπ. Για λεπτομέρειες υπάρχει η ιστοσελίδα www.creteforlife.org. Για πληροφορίες, επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Μαρία Σπυριδάκη, στα τηλέφωνα 6937/370.346 και 28420/28.590.
neakriti.gr, Χριστόφορου Παπαδάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση