HomeΚΡΗΤΗΠολίτες για την Κοινωνία: Η “νομιμότητα” ως άλλοθι για το Δήμαρχο Χερσονήσου

Πολίτες για την Κοινωνία: Η “νομιμότητα” ως άλλοθι για το Δήμαρχο Χερσονήσου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου, συζητήθηκε η έκδοση ψηφίσματος για το θέμα της αξιολόγησης των υπαλλήλων.

Το θέμα ήλθε μετά από αίτημα των εργαζομένων, που είχαν καταθέσει και σχετικό Σχέδιο Απόφασης της Ομοσπονδίας τους.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην εκδοθεί από το Δήμο Χερσονήσου απόφαση για τον «προκρούστειο» επιμερισμό των ποσοστών των υπαλλήλων, που θα υπαχθούν εκ των προτέρων στις διάφορες βαθμολογικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με το νόμο – έκτρωμα που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπεται ότι, ανεξάρτητα από το πόσο επαρκείς είναι οι υπάλληλοι μιας υπηρεσίας, ο αξιολογητής τους οπωσδήποτε πρέπει να βαθμολογήσει το 25% από αυτούς ως άριστους, το 60% ως μέτριους και το 15% ως ανεπαρκείς.

Για να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης απαιτείται πρώτα σε κάθε δημόσιο φορέα να βγει απόφαση, που θα κατανέμει τα παραπάνω ποσοστά στις διάφορες υπηρεσίες του φορέα.

Η διάταξη αυτή πέραν της αμφίβολης συνταγματικότητάς της (σύμφωνα με την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής) και τους άλλους στόχους που πιθανόν υπηρετεί (μειώσεις μισθών, απολύσεις), δεν έχει καμιά σχέση με τις αρχές ενός σύγχρονου συστήματος αξιολόγησης.

Δυστυχώς ο Δήμαρχος κ. Δοξαστάκης, εισηγούμενος το θέμα, δήλωσε ότι το μόνο που θα μπορούσε να περιλαμβάνεται σε ένα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν η διατύπωση μιας (ανώδυνης) διαφωνίας του σώματος προς τη νομοθετική ρύθμιση, χωρίς όμως να αρνηθεί ο Δήμος να βγάλει την απόφαση επιμερισμού των ποσοστών.

Χαρακτήρισε «ακραία» την πρόταση των εργαζομένων να μην κάνει οι δήμος το πρώτο βήμα εφαρμογής μιας αξιολόγησης, που θα καταστρέψει αντί να αναβαθμίσει της δημοτικές υπηρεσίες.

Κι αυτό την ίδια στιγμή που σε όλη τη χώρα δεκάδες Δήμοι, θαρραλέα αναλαμβάνουν, με αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων, την ευθύνη να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν την άκρως προβληματική για τη συνοχή των δημοτικών υπηρεσιών διάταξη για την αξιολόγηση.

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου οχυρωνόμενος πίσω από καβούκι της «νομιμότητας» σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα, έδειξε ότι ουσιαστικά δε νοιάζεται για το μέλλον των ανθρώπων που στελέχωσαν το μηχανισμό υλοποίησης του δημοτικού του έργου.

Μετά από τη διαφωνία ενός αριθμού δημοτικών συμβούλων με τις απόψεις του Δημάρχου, ο ίδιος απέσυρε το ψήφισμά του.

Ελπίζουμε με τον τρόπο αυτό το θέμα να μείνει ανοιχτό και ο Δήμος Χερσονήσου να συνταχθεί με τους υπόλοιπους δήμους που δυναμικά στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων τους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση