HomeΚΡΗΤΗNέα σημαντική διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Nέα σημαντική διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αυτή τη φορά η διάκριση ήλθε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κατά την απονομή των λογοτεχνικών βραβείων του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης».

Τα βραβεία αφορούν εκδόσεις του 2013 σε όλες τις κατηγορίες βιβλίων ενήλικων και καθιερωμένους και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς και σε τρεις κατηγορίες βιβλίων για παιδιά και εφήβους.

Από τις πρώτες κατηγορίες βιβλίων για ενήλικες, το βραβείο Δοκιμίου πήρε ο Μιχάλης Πασχάλης, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστημίου Κρήτης, με το έργο του: Ξαναδιαβάζοντας τον Κάλβο. Ο Ανδρέας Κάλβος, η Ιταλία και η αρχαιότητα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις.

Ο Μιχάλης Πασχάλης είναι από τους πρώτους καθηγητές που στελέχωσαν τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και από τους ελάχιστους που επέλεξαν να εγκατασταθούν μόνιμα στο Ρέθυμνο, γι’ αυτό η διάκρισή του τιμά και το Πανεπιστήμιο και την πόλη των γραμμάτων, που φιλοξενεί τις θεωρητικές σχολές του.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στην αρχή της βραδιάς τιμήθηκε ο «φιλόλογος αναγνώστης» Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης, οποίος ευχαριστώντας το περιοδικό αναφέρθηκε στην αρχαιοελληνική καταγωγή της λέξης «αναγνώστης» (αναγιγνώσκω) και της προέλευσης της λέξης «διαβάζω» (Διαβιβάζω) και μέσω της ετυμολογικής προέλευσης των λέξεων οδηγήθηκε στην εκτίμηση ότι η ανάγνωση είναι η κάθετη προσήλωση και το διάβασμα η οριζόντια διάβαση, για να καταλήξει ότι «η ανάγνωση δεν παράγεται μόνο από τη γραφή αλλά παράγει γραφή».

Ο διακεκριμένος κλασικός φιλόλογος και παλιός πανεπιστημιακός καθηγητής έκλεισε την ομιλία του, αναφερόμενος στο παράδειγμα του κατεξοχήν αναγνώστη και συγγραφέα του Κ.Π. Καβάφη.

Μιχάλης Τρούλης

Υ.Γ. Περισσότερες πληροφορίες στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Αναγνώστης»: Λογοτεχνικά βραβεία 2014.
goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση