HomeΚΡΗΤΗΜετά τον Γκρέκο, σύγκρουση… «Μα τον Δία»

Μετά τον Γκρέκο, σύγκρουση… «Μα τον Δία»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά τον Ελ Γκρέκο, «πόλεμος» με φόντο τον Δία κινδυνεύει να ξεσπάσει μεταξύ του Οροπεδίου Λασιθίου και των Ανωγείων. Σημείο τριβής το μέρος που γεννήθηκε και το μέρος που μεγάλωσε ο Δίας, τι αποτυπώνεται στη μυθολογία, ποιος είναι ο θρύλος και τι αναφέρει, και κυρίως τι είναι αυτό που έχει φέρει σχεδόν σε ψυχροπολεμική κατάσταση τις δύο περιοχές, με την μυρωδιά από «μπαρούτι» να πλησιάζει επικίνδυνα.

Κερασάκι στην τούρτα ήταν η ανάρτηση από το anogi.gr πρόσφατα, σχετικά με την ξενάγηση κινέζων επισκεπτών με τη βοήθεια της γνωστής ηθοποιού Μαρίας Τζομπανάκη, στο Σπήλαιο που κατά τους Ανωγειανούς γεννήθηκε ο Δίας, το θρυλικό Ιδαίον Άντρον. Συνεργείο μάλιστα της κινεζικής τηλεόρασης μετέβη στο Ψηλορείτη και τράβηξε πλάνα της σπηλιάς, στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στην Κρητική Μυθολογία.

«1,351 δισεκατομμύρια Κινέζοι, θα πληροφορηθούν λανθασμένα ότι, ο Δίας κατά την Ελληνική μυθολογία γεννήθηκε στα Ανώγεια», ήταν η αντίδραση στη σελίδα του νέου δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιάννη Στεφανάκη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους απανταχού Λασιθιώτες να έχουν ήδη πάρει φωτιά με αναρτήσεις που περιγράφουν την ανάγκη μέχρι και κίνημα να δημιουργηθεί προκειμένου να επικρατήσει η αλήθεια (που εκείνοι εκφράζουν) ότι ο Δίας γεννήθηκε όχι στο Ιδαίον αλλά στο Δικταίο Άντρο στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Χαρακτηριστικός μάλιστα είναι ο σχολιασμός από πολλούς Λασιθιώτες στην ανάρτηση του δημάρχου που επικεντρώνουν στο θέμα. Μία από τις αναρτήσεις αναφέρει:

«Εφόσον συνεχίζουν κάποια κέντρα την παραπληροφόρηση πρέπει με νηφαλιότητα και συντονισμένα να οργανώσουμε έναν αγώνα αποκατάστασης της αλήθειας και να φτάσουμε ακόμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, άποψη μου φυσικά. Διότι αν το αφήσουμε να χρονίζει αυτά τα περίεργα κέντρα θα σπείρουν την ψευδή ιστορία που θέλουν διεθνώς με καταστροφικές συνέπειες για τον τόπο μας… Δηλώνω «παρών»!».

Άλλος μάλιστα σχολιάζει ότι θα πρέπει να υπάρξει και αγωνιστικό πλαίσιο:

«Άφοβα αγώνα διαρκή… να κλείσουμε και το Μουσείο Ηρακλείου σαν ένδειξη διαμαρτυρίας».

Το neakriti.gr επικοινώνησε με το δήμαρχο Ανωγείων κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη, ο οποίος αντί οποιουδήποτε άλλου σχολιασμού τόνισε τα εξής:

«Τα τελευταία επτά χρόνια πολλά τηλεοπτικά δίκτυα απ’ όλο τον κόσμο, περιοδικά και εφημερίδες, επισκέφθηκαν την περιοχή μας και είδαν από κοντά το Ιδαίον Άντρον απολαμβάνοντας μια μοναδική αίσθηση που σου γεννά ο τόπος και το Σπήλαιο που γεννήθηκε και ανατράφηκε ο Μυθικός Δίας.

Το κινέζικο δίκτυο ήταν ένα ακόμη τηλεοπτικό δίκτυο που βρέθηκε στη περιοχή μας. Σκοπός και δικός μας όπως και κάθε άλλης περιοχής είναι η ανάδειξη των ιστορικών, μυθολογικών και πολιτισμικών στοιχείων που την συνοδεύουν.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο δομήσαμε επτά χρονιά και υλοποιούμε μια σειρά δράσεων για την ανάδειξη αυτών των στοιχείων. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου πολιτισμού επισκεπτόμενη το Ιδαίον Άντρον παρέλαβε την ολοκλήρωση του έργου ανάδειξης και φωτισμού και προβολής του σπηλαίου. Ολοκληρώθηκε το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης όπου θα εξοπλιστεί με ψηφιακά μέσα. Παράλληλα μέσα στον Ιούνιο δημοπρατείται η ανακατασκευή του τουριστικού περιπτέρου στη Νίδα- Κέντρου Πληροφόρησης, έργου πνοής για την περιοχή, προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου 150 χιλιάδων ευρώ από τον ΕΟΤ.

Παράλληλα ο δήμος δημοπρατεί έργα ανάδειξης του πλούτου του βουνού (χιονοδρομικό-ορειβατικό πάρκο, Τόπος του Βοσκού κ.ά.) προϋπολογισμού αρκετών εκατομμυρίων ευρώ που στόχο έχουν τη δημιουργία τουριστικού προϊόντος για την ενδοχώρα της Κρήτης κάτι το οποίο έχει ανάγκη ο συνεχώς αυξανόμενος τουριστικός κόσμος που επισκέπτεται το νησί μας. Αυτό υπηρετούμε εμείς, αυτό υπηρετεί η τοπική κοινωνία και αυτό υπηρετούν και οι άλλες τοπικές αρχές και κοινωνίες των άλλων Μυθικών Βουνών και αρχαιολογικών τόπων της Κρήτης.

Επί της ουσίας επανειλημμένως επισημαίνουμε και αποτελεί θέση μας ότι οι αρμόδιοι επιστήμονες αρχαιολόγοι, υπουργείο πολιτισμού είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την τεκμηρίωση της κάθε άποψης. Το Ιδαίον Άντρο το συνοδεύει ένα πλούσιο επιστημονικό έργο, το τρίτομο έργο του αείμνηστου Γιάννη Σακελαράκη και της συζύγου του, Έφης Σαπουνά-Σακελαράκη. Η Κρήτη είναι μεγάλη πλούσια και όμορφη και μας χωράει όλους».
neakriti.gr, Ράνια Μωραΐτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση