HomeΚΡΗΤΗΈντεκα σεισμογράφοι στο κέντρο του Αγ. Νικολάου

Έντεκα σεισμογράφοι στο κέντρο του Αγ. Νικολάου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ομάδα ειδικών επιστημόνων επισκέφτηκε δυο ημέρες, τον Άγιο Νικόλαο, στα πλαίσια μιας μελέτης για τη σεισμική απόκριση του εδάφους της περιοχής. Γύρω από τους δυο επιταχυνσιογράφους, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στον Άγιο Νικόλαο, στο κτίριο του ΟΤΕ και στο Δήμο, τοποθετήθηκαν για συλλογή στοιχείων 11 σεισμογράφοι.

O καθηγητής του ΤΕΙ Χανιών, στο τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Παπαδόπουλος μας μίλησε αναλυτικά για τις έρευνες και τις μελέτες που κάνει η ομάδα των επιστημόνων. «Οι σεισμογράφοι που τοποθετήσαμε για λίγες ώρες γύρω από τον ΟΤΕ του Αγίου Νικολάου καταγράφουν τα πάντα… τα αυτοκίνητα, εμάς που μιλάμε τώρα, ό,τι «θόρυβο» υπάρχει γύρω μας. Με την έρευνα που κάνουμε μας ενδιαφέρει ο ανθρωπογενής και ο γεωλογικός θόρυβος… γιατί πάντα υπάρχει τέτοιος θόρυβος… από τη βροχή, τον αέρα, τα κύματα, τα βήματα, τον αέρα, τις ρίζες των δέντρων, τα σπίτια, τη σελήνη… πάντα υπάρχει ένα τρέμουλο που εμείς δεν το καταλαβαίνουμε, αλλά θα το καταλαβαίναμε αν ήμασταν… μυρμήγκια!

Αυτούς λοιπόν τους θορύβους, θα τους πάρουμε με τα μηχανήματα που έχουμε εγκαταστήσει σε ένα νοητό κύκλο, γύρω από τον ΟΤΕ σήμερα, και με μια συγκεκριμένη τεχνική και μια χρονοβόρα επεξεργασία θα μας δώσουν τη δομή του εδάφους, δηλαδή πώς κατανέμεται η ταχύτητα των σεισμικών κυμάτων σε σχέση με το βάθος. Από αυτά τα δεδομένα θα βγάλουμε μια εκτίμηση, πρώτον γεωλογική, δηλαδή τί πετρώματα έχουμε από κάτω μας, και δεύτερον σεισμολογική, δηλαδή θα δούμε τί ταχύτητες υπάρχουν… ποιά είναι η κατανομή των ταχυτήτων σε σχέση με το βάθος.
anatolh.com, ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Διαφήμιση
Διαφήμιση