HomeΚΡΗΤΗΜ. Κριτσωτάκης: «Εφαρμογή εθνικού στρατηγικού σχεδίου για το καλό του τουρισμού»

Μ. Κριτσωτάκης: «Εφαρμογή εθνικού στρατηγικού σχεδίου για το καλό του τουρισμού»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χαιρετισμό απεύθυνε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Τουρισμού Μιχάλης Κριτσωτάκης στην περιφερειακή εκδήλωση του ΣΕΤΕ χθες στο Ηράκλειο.

Ολόκληρη η ομιλία έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε,

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση στην αποψινή σας εκδήλωση στο Ηράκλειο.

Δυστυχώς, η σημαντική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν μου επιτρέπει να παραστώ.

Καθώς τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι μου της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου για τον Τουρισμό του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε βουλευτές της Περιφέρειας και κυρίως νησιωτικών περιοχών, ερχόμαστε σε διαρκή επαφή με τον κόσμο του τουρισμού, ο οποίος μας μεταφέρει τις ανησυχίες του για τις εξελίξεις στον κλάδο. Από τη μία, υπάρχουν βεβαίως τα μεγέθη των αφίξεων και των εισπράξεων, τα οποία αυξάνονται. Ωστόσο, από την άλλη, υπάρχει η διαρκής απαξίωση των τουριστικών πόρων, στην οποία συμβάλλει και η κυβέρνηση με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας – είτε με τη μορφή παραχώρησης είτε με τη μορφή εκποίησης, πάντα όμως με επαίσχυντους όρους. Η περίπτωση του Καρτερού στην Κρήτη έχει ήδη συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, ενώ αντίστοιχα αναμένεται να κορυφωθούν οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο περί αιγιαλών.

Κατά την άποψη μας, η χειρότερη εξέλιξη για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι η συγκέντρωση όλης της τουριστικής δραστηριότητας στα χέρια λίγων και η πλήρης επικράτηση ενός μοντέλου «κλειστών», φαραωνικών, σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, αλλοτριωμένων από την τοπική οικονομία, κοινωνία και παραγωγή. Η πολιτική πρωτοβουλία και διαχείριση του – τόσο ευαίσθητου σε κρίσεις – τουρισμού πρέπει να βρίσκεται στις δομές του κράτους, ώστε να προστατεύεται η «ραχοκοκκαλιά» της ελληνικής οικονομίας (εργαζόμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις) από τη μεγάλη, μονοπωλιακού τύπου δραστηριότητα.

Τέλος, πιστεύω πως θα συμφωνήσετε πως χωρίς τα κατάλληλα ερευνητικά – στατιστικά εργαλεία, την ανάλυση της τουριστικής κατανάλωσης (Δορυφόρος Λογαριασμός Τουρισμού) ή της φέρουσας ικανότητας των τουριστικών περιοχών, δε μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για τις πραγματικές επιπτώσεις του τουρισμού. Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η σχετική μελέτη που εκπονήθηκε από το Δήμο Χερσονήσου και δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Όπως γνωρίζετε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει σε προτεραιότητα την εφαρμογή ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό, ως προϊόν διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας. Με αυτή την έννοια, νομίζω ότι αυτή είναι η κατεύθυνση που πρέπει να εργαστούμε για το καλό του τουρισμού.

Διαφήμιση
Διαφήμιση