HomeΚΡΗΤΗΚέντρο πληροφόρησης επισκεπτών το παλιό τελωνείο στο Ενετικό λιμάνι

Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών το παλιό τελωνείο στο Ενετικό λιμάνι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών πρόκειται να μετατραπεί το επόμενο διάστημα το κτήριο του παλιού τελωνείου μετά από πρόταση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου για αξιοποίηση του κτιρίου.

Το κέντρο πληροφόρησης αναμένεται να στελεχωθεί από έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο θα παρέχει στους επισκέπτες πληροφορίες για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και για πρακτικά ζητήματα που αφορούν τη διαμονή τους στο νομό κατά την περίοδο της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Επιπλέον, το κέντρο πληροφοριών θα εξυπηρετεί και Ρεθεμνιώτες, οι οποίοι θα μπορούν να προμηθεύονται εισιτήρια αλλά και να ενημερώνονται για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Ρέθυμνο.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω κτήριο μισθωνόταν επί σειρά ετών σε ιδιώτη ωστόσο παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε αρχικά η πρόταση αξιοποίησής του, οι διαδικασίες προχωράνε κανονικά και η λειτουργία του ολοκληρωμένου κέντρου πληροφοριών είναι πλέον θέμα χρόνου.

«ΚΛΕΙΔΩΣΕ» Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στις εγκαταστάσεις του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα της αξιοποίησης του κτιρίου καθώς και όλα τα διαδικαστικά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν την έναρξη των εργασιών και τη διαμόρφωση του χώρου.

Στη σύσκεψη, την οποία προκάλεσε ο πρόεδρος του Λ.Τ., Μίνως Αλεφαντινός παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, η αντιδήμαρχος πολιτισμού-τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη, αλλά και ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης και ο ταμίας του συλλόγου, κ. Μπάμπης Μπιρλιράκης, ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων νότιου Ρεθύμνου, κ. Ηλιάκης, καθώς επίσης και στελέχη του τμήματος τουρισμού της περιφέρειας και του δήμου. Όπως φάνηκε, η απόφαση για το διαδικαστικό μέρος της αξιοποίησης του Λιμενικού Ταμείου και τη στελέχωσή του «κλείδωσε». Το συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση να λυθούν άμεσα οι τελευταίες λεπτομέρειες και να προχωρήσουν σε καθαριότητα του χώρου και στελέχωση του κέντρου. Δεν αποκλείεται μάλιστα να τεθεί στη διάθεση του κοινού εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μίνως Αλεφαντινός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την εξέλιξη της συνάντησης και ανέφερε σε δηλώσεις του: «Αυτή ήταν μια πάρα πολύ σημαντική σύσκεψη που θεωρώ ότι είναι και η τελευταία για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αποφασίστηκε ότι θα γίνει μια προγραμματική μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου, της Περιφέρειας και των δήμων του νομού ώστε αυτός ο φορέας να στελεχωθεί και να λειτουργήσει άμεσα. Την ερχόμενη βδομάδα μάλιστα ξεκινάμε την καθαριότητα του χώρου».

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Το κτίριο του παλιού τελωνείου πρόκειται να διατηρήσει τη χαρακτηριστική μορφή που έχει σήμερα, να καθαριστεί και να στελεχωθεί με προσωπικό που θα διατεθεί από το δήμο, την περιφέρεια αλλά και εξειδικευμένο άτομο από τον τομέα του τουρισμού. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο κέντρο πληροφοριών, με πολυδιάστατη λειτουργία, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως θα περιλαμβάνει πληροφορίες για ένα ευρύ φάσμα από δρώμενα του δήμου σε μια οργανωμένη υπηρεσία.

Ο επισκέπτης θα μπορεί να ενημερώνεται για τα αξιοθέατα που επιθυμεί να επισκεφτεί, για εκδρομές που διοργανώνουν σύλλογοι της πόλης αλλά και για όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του νομού. Επιπλέον, θα μπορεί να προμηθευτεί εισιτήρια για εκδηλώσεις αλλά και υπηρεσίες που προσφέρονται την τουριστική περίοδο. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι πως οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα μέσω του κέντρου πληροφοριών να ζητήσουν πληροφορίες και για την καθημερινή διαμονή τους στην πόλη. Στη σύσκεψη αναφέρθηκε επίσης, πως η θέση όπου βρίσκεται το κτήριο θα εξυπηρετεί αποτελεσματικά τις ανάγκες πληροφόρησης των επισκεπτών.

Αρχικά, το κέντρο πληροφόρησης θα ξεκινήσει τη λειτουργία του για την περίοδο του καλοκαιριού και στη συνέχεια, εφ όσον προκύψει ανάγκη, θα συζητηθεί εκ νέου η παράταση της λειτουργίας του η οποία θα ορίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες εξυπηρέτησης επισκεπτών.

Ο κ. Αλεφαντινός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους φορείς που στηρίζουν την προετοιμασία και ολοκλήρωση του κέντρου πληροφοριών. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω -και αυτό καθόρισε τις εξελίξεις- το Σύλλογο Ξενοδόχων Ρεθύμνης που θα βοηθήσει στελεχώνοντας το γραφείο με ένα άτομο σαν προσωπικό και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου στο οποίο βέβαια θα μεταφερθεί η πρόταση που έχει γίνει στο συμβούλιο αλλά θεωρούμε ότι θα ανταποκριθεί θετικά. Άρα, λοιπόν έχουμε δύο άτομα τα οποία θα προσληφθούν και τα οποία θα γνωρίζουν ξένες γλώσσες αλλά και τον τομέα του τουρισμού. Αυτά τα άτομα θα στελεχώσουν το γραφείο, συν το μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα διατεθεί και θα βοηθήσει από πλευράς του δήμου και της περιφέρειας Ρεθύμνου. Άρα λοιπόν θεωρώ ότι η εξέλιξη αυτή είναι πάρα πολύ ευχάριστη. Είναι αυτό που πραγματικά έχουμε στο μυαλό μας, θα υπάρξουν βέβαια κάποιες δυσκολίες στην αρχή αλλά θεωρώ ότι με την καλή διάθεση και υπηρετώντας όλοι τον κοινό σκοπό που είναι να βοηθήσουμε αυτό τον τόπο στο θέμα του τουρισμού είναι η αιχμή του δόρατος για το ζην και το ευ ζην του τόπου μας, ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά».

Πάντως, αποτελεί γενική παραδοχή πως ένα ολοκληρωμένο κέντρο πληροφοριών πρόκειται να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε μια συνολική προσπάθεια ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος που διαθέτει το Ρέθυμνο καθώς και η αξιοποίηση αντίστοιχων χώρων με κατεύθυνση τον τουριστικό τομέα.
goodnet.gr, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Διαφήμιση
Διαφήμιση