HomeΚΡΗΤΗΈργα του ΕΠΠΕΡΑΑ κινδυνεύουν να απενταχθούν

Έργα του ΕΠΠΕΡΑΑ κινδυνεύουν να απενταχθούν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στον κίνδυνο απένταξης έργων του επιχειρησιακού προγράμματος για το περιβάλλον – ΕΠΠΕΡΑΑ, λόγω των περιορισμένων πιστώσεων, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη.

Σημαντικά έργα του επιχειρησιακού προγράμματος για το περιβάλλον (ΕΠΠΕΡΑΑ), οδηγούνται σε παύση πληρωμών και στον κίνδυνο απένταξης, καθώς οι πιστώσεις που εγκρίθηκαν για το τρέχον έτος και για τα εκτελούμενα έργα του προγράμματος περιορίστηκαν μόλις στο 30% του προηγούμενου έτους (400 εκατ. ευρώ).

Όπως σημειώνει ο Λ. Αυγενάκης: «συνέπεια αυτού είναι να μην πληρώνονται εκτελεσμένες και πιστοποιημένες εργασίες πέρα του εγκεκριμένου για κάθε έργο ποσού. Το 2015, που είναι το τελευταίο έτος ισχύος του ΕΠΠΕΡΑΑ, προβλέπεται να εγκριθούν ίδιου ύψους πιστώσεις, με ορατό τον κίνδυνο απένταξης έργων για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις, όπως, επίσης, και η διακοπή εκτέλεσης πολλών άλλων, λόγω αδυναμίας πληρωμής των δεδουλευμένων.»

Τα έργα του προγράμματος είναι μικρά, αλλά σημαντικά στην επίλυση τοπικών προβλημάτων καθώς στο πρόγραμμα του ΕΠΠΕΡΑΑ περιλαμβάνονται αποχετεύσεις, βιολογικοί καθαρισμοί, προστασία ευαίσθητων περιοχών, διαχείριση αστικών λυμάτων, έργα ύδρευσης, εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση νερού, διαχείριση στερεών και επικίνδυνων αποβλήτων, υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας μεγάλης κλίμακας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, βιοκλιματικές αναπλάσεις και ενεργειακή αποδοτικότητα, κλπ.

Ο Λ. Αυγενάκης υπογραμμίζει ότι «ο κίνδυνος διακοπής ή και απένταξης έργων του προγράμματος – πέρα από τις προφανείς συνέπειες στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας – συνιστά ακόμη μια απειλή καταστροφής για τις εργολήπτριες επιχειρήσεις, κυρίως για τις μικρές και μεσαίες, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες οικονομικές τους υποχρεώσεις, αφού δεν εισπράττουν τα δεδουλευμένα.»

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να μην απενταχθούν έργα του ΕΠΠΕΡΑΑ λόγω των περιορισμένων πιστώσεων για το νέο έτος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση