HomeΚΡΗΤΗΣε απόγνωση οι παραγωγοί λόγω της χαλαζόπτωσης

Σε απόγνωση οι παραγωγοί λόγω της χαλαζόπτωσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλη καταστροφή και απόγνωση άφησε πίσω της η χθεσινή περίπου μισής ώρας χαλαζόπτωση στο Μεσοχωριό, μετά το Ροτάσι, της ανατολικής Μεσαράς, πλήττοντας κυρίως αμπελοκαλλιέργειες αλλά και ελιές, ενώ η σφοδρότητά της ήταν τέτοια που εκτιμάται ότι προξένησε ζημιές και σε υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών.

Στο μεταξύ, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει ανακοινώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που αφορά στις περισσότερες περιοχές της χώρας, χωρίς η Κρήτη να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό, παρότι ήδη μετρά τις πρώτες πληγές της!

Ώρα 1 το μεσημέρι χθες και στο Μεσοχωριό και στο Ροτάσι ξεσπάει μεγάλη χαλαζόπτωση, σε συνδυασμό με έντονες βροχές και καταιγίδες. Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Γιάννης Βασιλικογιαννάκης επικοινώνησε χθες με τη «Ν.Κ.» και ανέφερε ότι από τη χαλαζόπτωση διάρκειας περίπου μισής ώρας επλήγησαν τα αμπέλια παθαίνοντας μεγάλες ζημιές, ενώ εκτεταμένες ζημιές εκτιμάται ότι έπαθαν και οι ελιές και τα κηπευτικά. «Ήταν πάρα πολύ δυνατό το χαλάζι», λέει ο κ. Βασιλικογιαννάκης. «Είναι σίγουρα μεγάλες οι ζημιές, κάτι που θα φανεί περισσότερο τις επόμενες μέρες»…

 «Όπου φτωχός»…

«Όπου φτωχός κι η μοίρα του», λέει ο λαός μας. Και στην περίπτωση αυτή ταιριάζει απόλυτα η συγκεκριμένη λαϊκή ρήση, καθώς οι παραγωγοί ελαιολάδου στο Μεσοχωριό και το Ροτάσι φέτος έκαναν το σταυρό τους που έβλεπαν στα δέντρα τους να υπάρχει βεντέμα και μάλιστα μετά από τέσσερα χρόνια, όπως λέει στη «Ν.Κ.» το μέλος της διοίκησης της ΟΑΣΝΗ, που προέρχεται από την περιοχή Γιάννης Κατσαμπρακάκης. «Έβγαλε πάρα πολύ νερό, πάρα πολύ χαλάζι. Έχει κατά τόπους προκαλέσει ζημιές μόνο στις ελιές από 50 μέχρι 70%. Έχει ζημιές σε αμπέλια, σε πατάτες, σε καρπούζια κ.λπ.».

Οι παραγωγοί ενημέρωσαν τον ΕΛΓΑ, κλιμάκιο του οποίου σήμερα θα επισκεφτεί την περιοχή. «Μιλάμε για απόγνωση», λέει. «Ο κόσμος περίμενε τη φετινή χρονιά πώς και πώς, καθώς είχε καλή βεντέμα και στα αμπέλια και στις ελιές. Έκαναν το σταυρό τους γιατί επί τέσσερα χρόνια αφορίας οι πιο πολλοί αγόραζαν το λάδι. Και σήμερα, βλέποντας αυτές τις ζημιές, έχουν έρθει σε απόγνωση»…

Έκτακτο δελτίο

Στο μεταξύ, από προχθές, έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στις περιοχές αυτές. Οι περιοχές, που αναμένεται κυρίως να επηρεαστούν μέχρι και σήμερα, είναι η Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά, η Εύβοια, οι βόρειες Σποράδες και πιθανώς η ανατολική και νότια Πελοπόννησος.

Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά στις περιοχές αυτές και να σταματήσουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση