HomeΚΡΗΤΗΠαρεμβάσεις σε πλατείες και αξιοποίηση δημοτικών κτιρίων

Παρεμβάσεις σε πλατείες και αξιοποίηση δημοτικών κτιρίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δρομολογήθηκαν τα έργα ανάπλασης στο Δήμο Αγίου Βασιλείου που έχουν εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα ΟΣΑΠΥ (Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Υπαίθρου). Πρόκειται για σειρά εργασιών που στόχο έχουν να αναδείξουν και να αναβαθμίσουν οικισμούς, δίδοντάς τους νέα όψη και ταυτόχρονα κίνητρα για τουριστική ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα μετά τα χωριά Ακούμια, Σακτούρια, Μέλαμπες όπου οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα αφορούν αναπλάσεις σε πλατείες και δρόμους των οικισμών, συνολικού προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, και για τα οποία έχει ήδη αναδειχτεί εργολάβος, σειρά παίρνουν τώρα τα χωριά του Κέδρους και ειδικότερα ο Πλατανές, η Κρύα Βρύση και η Ορνέ, όπου προβλέπονται επίσης αναπλάσεις πλατειών, δημιουργία εκθεσιακών και πολιτιστικών κέντρων, ορειβατικό καταφύγιο, καθώς και τουριστική προβολή της περιοχής γενικότερα.

Αναλυτικά τα έργα που προβλέπεται να υλοποιηθούν στον Δήμο Αγ. Βασιλείου μέσω του ΟΣΑΠΥ είναι:

– Βελτίωση βατότητας δρόμου κατά μήκος της διαδρομής Κισσός-Κεντροχώρι-Πλατανές-Κρύα Βρύση-Ορνέ (κατασκευή χώρων στάθμευσης σε επιλεγμένες θέσεις, δημιουργία υποδομών υγιεινής, υποδομές προστασίας του περιβάλλοντος).

– Διαμόρφωση μονοπατιού περιήγησης στα μιτάτα και στα σημεία αξιόλογων μνημείων της περιοχής ή περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καθώς και στο αναρριχητικό πεδίο Γρε Δάφνης.

– Μετατροπή του παλαιού δημοτικού κτιρίου Πάνω Κρύας Βρύσης σε ορειβατικό καταφύγιο.

– Δημιουργία περιπτέρων θέας και ανάπαυσης επισκεπτών σε επιλεγμένες περιοχές περιμετρικά του δάσους του Κισσού και σε επιλεγμένα σημεία του όρους Κέδρους, κατασκευή παρατηρητηρίου Γυπαετού (ταΐστρες).

– Δημιουργία και διανομή τουριστικού οδηγού για την περιοχή.

– Αναστύλωση μιτάτων Κρύας Βρύσης.

– Ανάπλαση πλατειών στους οικισμούς Κισσού, Κεντροχωρίου, Πλατανέ, Κρύας Βρύσης και Ορνέ.

– Μετατροπή παλαιών δημοτικών κτιρίων Κάτω Κρύας Βρύσης, Κεντροχωρίου και Πλατανέ σε εκθεσιακά και πολιτιστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Πιπεράκη τις επόμενες ημέρες εγκαθίσταται ο εργολάβος για τις αναπλάσεις σε Ακούμια, Σαχτούρια, Μέλαμπες ενώ την Τρίτη δημοπρατήθηκε και η δημιουργία πολιτιστικών κέντρων σε Κεντροχώρι, Ορνέ, Κρύα Βρύση. «Όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί και θα ξεκινήσουν οι εργασίες τις επόμενες κιόλας μέρες. Εκτιμώ ότι στο σύνολό τους τα έργα αυτά θα συμβάλλουν καθοριστικά αρχικά στη βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και ακολούθως στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, η οποία θα αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά», ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Πιπεράκης.

Ξεκινούν από τον Ασώματο οι εργασίες για τον βιολογικό του Πλακιά

Σε ό,τι αφορά τον βιολογικό καθαρισμό του Πλακιά ήδη έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος σε εργοτάξιο στο χωριό Ασώματος, που θα κατασκευάσει τα εξωτερικά δίκτυα, ενώ σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά δίκτυα αναμένεται η συμβασιοποίηση του έργου με τον ανάδοχο. Εκκρεμεί η δημοπράτηση του έργου κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας των λυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι, το πρώτο υποέργο αναφέρεται στο εξωτερικό δίκτυο μεταφοράς οικισμών ευρύτερης περιοχής Πλακιά (προϋπολογισμός 4.216.524,42 ευρώ) και το δεύτερο υποέργο στα εσωτερικά δίκτυα συλλογής λυμάτων οικισμών ευρύτερης περιοχής Πλακιά (προϋπολογισμός 5.109.080,24 ευρώ).

Τα δύο αυτά υποέργα, των οποίων το κόστος μειώνεται στο μισό μετά την έκπτωση των εργολάβων («Έργο Α.Ε.» και «ΑΤΔ Κατασκευαστική»), θα επιβλέπονται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν από τον Ασώματο και θα συνεχιστούν σε Λευκόγεια, Μαριού, Μύρθιο, Σελλιά και σε όλο το ανατολικό παραλιακό μέτωπο του Πλακιά.

Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα η κατάσταση στην περιοχή του νότου του Ρεθύμνου είναι απογοητευτική, με ένα και μοναδικό βιολογικό καθαρισμό της δεκαετίας του ’70 να εξυπηρετεί μόλις 2.000 κατοίκους σε μια ζώνη, όπου δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις και κάθε καλοκαίρι γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών. Η ολοκλήρωση του έργου θα «θωρακίσει» περιβαλλοντικά το νότιο Ρέθυμνο συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναβάθμιση της τουριστικής ζώνης.
rethnea.gr, Ελπίδα Αριστείδου

Διαφήμιση
Διαφήμιση