HomeΚΡΗΤΗΕμπλοκή στον σχεδιασμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών

Εμπλοκή στον σχεδιασμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εμπλοκή σε σχέση με τον προγραμματισμό λειτουργίας των δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών, τη σχολική περίοδο 2014-2015, προκαλεί η καθυστέρηση των υπουργείων Εσωτερικών και Ανάπτυξης σε ότι αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», το οποίο παρέχει δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε δημοτικούς και ιδιωτικούς σταθμούς.

Αν και η συνέχιση του προγράμματος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. είναι δεδομένη για την επόμενη σχολική περίοδο, λόγω του νέου ΕΣΠΑ και της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές, με τις ανακοινώσεις, όμως, να έχουν καθυστερήσει, αφού τα συναρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών και Ανάπτυξης) δεν έχουν κάνει γνωστές τις προθέσεις τους σχετικά με όσα έχουν προαναγγελθεί για την υλοποίηση του προγράμματος. Ενός προγράμματος που προσφέρει πολύτιμη οικονομική «ανάσα» σε πολλές οικογένειες στο Ρέθυμνο, των οποίων τα βρέφη και τα νήπια φιλοξενούνται στους σταθμούς χωρίς την υποχρέωση της πληρωμής μηνιαίων τροφείων.

Το θέμα απασχολεί έντονα τη διοίκηση του Νομικού Προσώπου του Δήμου Ρεθύμνου, που βρίσκεται εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων του κεντρικού κράτους, ώστε να καταστεί εφικτό να υποβληθούν οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων οικογενειών, προκειμένου να τύχουν της ανάλογης επεξεργασίας και να γίνει η τελική επιλογή. Επίσης, σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της πρόσληψης προσωπικού για τους σταθμούς, μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ.

Η ουσία είναι ότι μέχρι στιγμής παρατείνεται η αγωνία πολλών οικογενειών, καθώς ο Ιούνιος έχει μπει και τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν βρει ακόμα τρόπο για να θέσουν σε εφαρμογή το πλάνο λειτουργίας των βρεφικών και παιδικών σταθμών για την επόμενη χρονιά.

Σημειώνεται ότι κατά το τρέχον σχολικό έτος ωφελήθηκαν περίπου 150 παιδιά από τα συνολικά 300 που φιλοξενήθηκαν στους δημοτικούς σταθμούς.

Συνεχίζονται οι εγγραφές

Εν τω μεταξύ, μέχρι τις 15 Ιουνίου κατατίθενται οι αιτήσεις εγγραφής και επανεγγραφής στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ρεθύμνου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι ενδιαφερόμενοι γονείς οφείλουν να υποβάλλουν αίτηση και να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον παιδικό σταθμό της προτίμησής τους, ώστε να εξασφαλίσουν την πιθανότητα φιλοξενίας του παιδιού τους στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου, το επόμενο σχολικό έτος θα λειτουργήσουν 14 τμήματα στους σταθμούς της πόλης και ένα ακόμα στον καινούριο βρεφονηπιακό σταθμό της Επισκοπής. Στο σύνολο ο αριθμός των παιδιών θα προσεγγίσει τα 400, καθώς 350-370 θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του Ρεθύμνου και 30 παιδιά στην Επισκοπή.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πρόκειται να επαναλειτουργήσει βρεφικό τμήμα στον σταθμό των Μισιρίων, κάτι που σημαίνει ότι θα βρεθεί λύση για αρκετές οικογένειες με μικρά παιδάκια, τα οποία πέρσι δεν κατέστη δυνατό να φιλοξενηθούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
rethnea.gr, Βαγγέλης Συνολάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση