HomeΚΡΗΤΗΜόλις εννέα γιατροί έκαναν αίτηση για ένταξη στο ΠΕΔΥ στο Ρέθυμνο

Μόλις εννέα γιατροί έκαναν αίτηση για ένταξη στο ΠΕΔΥ στο Ρέθυμνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μειωμένο αποδείχθηκε το ενδιαφέρον ιδιωτών γιατρών που ήταν συμβεβλημένοι στον ΕΟΠΥΥ, να ενταχθούν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Συνολικά 1.538 γιατροί, δηλαδή ο ένας στους δύο, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Οργανισμού και υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο δίκτυο συμβεβλημένων γιατρών.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόσκληση στους γιατρούς έγινε αφού διαπιστώθηκε ο πολύ μικρός αριθμός των γιατρών που αποφάσισαν να αφήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και να ενταχθούν με αποκλειστική εργασία στο ΠΕΔΥ.

Στο Ρέθυμνο, μόλις εννιά είναι οι ιδιώτες γιατροί που αποφάσισαν να συμβληθούν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των γιατρών που θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους (μαζί δηλαδή με αυτούς του ΠΕΔΥ) στους 14.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, υπήρξαν γιατροί που ενώ είχαν κάνει αρχικά αίτηση για ένταξη στο σύστημα, τελικά την απέσυραν.

Οι γιατροί που εργάζονται αποκλειστικά για το ΠΕΔΥ στο Ρέθυμνο είναι πέντε – 1 παθολόγος, 1 πνευμονολόγος, 1 χειρουργός, 2 οδοντίατροι – και οι ιδιώτες που θα δέχονται στα ιατρεία τους με αντίτιμο 10 ευρώ την επίσκεψη είναι 1 παθολόγος, 2 γυναικολόγοι, 2 γενικής ιατρικής, 2 ορθοπεδικοί, 1 παιδίατρος και 1 ωτορινολαρυγγολόγος.

Βασικές ειδικότητες ωστόσο, όπως αυτή του καρδιολόγου και του οφθαλμίατρου δεν υπάρχουν για τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα αναγκάζονται να πληρώνουν για να εξεταστούν.

Η κατάσταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο νομό Ρεθύμνου είναι εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένου ότι από το σύνολο των ασφαλισμένων που ανέρχονται περίπου στον αριθμό των 75 χιλιάδων, το 95% είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ και ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών πολύ μικρός.

Αξίζει να σημειώσουμε, δε, ότι οι ιδιώτες γιατροί που έχουν συμβληθεί, θα δέχονται μέχρι 200 ασφαλισμένους τον μήνα.

Όπως τονίζει ο διευθυντής του ΠΕΔΥ, Μανώλης Τσουπάκης, το υπουργείο υγείας είχε δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα είχε αποκατασταθεί ο προϋπάρχον στον ΕΟΠΥΥ αριθμός γιατρών συν 5 ακόμη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε. Τώρα αναμένεται να αποδειχθεί αν θα τηρηθεί η δέσμευση για πρόσληψη επικουρικών γιατρών, ώστε να μην μείνουν ακάλυπτοι οι ασφαλισμένοι.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Τις επόμενες ημέρες, ολοκληρώνεται η διαδικασία υπογραφής συμβάσεων με τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα δέχονται δωρεάν 200 ασφαλισμένους τον μήνα και θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με 10 ευρώ την επίσκεψη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, το δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών του οργανισμού αγγίζει πλέον τις 6.500, ενώ τονίζεται ότι «σε συνδυασμό με τους γιατρούς του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας, που ανέρχονται στις 2.500, διασφαλίζεται πλήρως η πρόσβαση των ασφαλισμένων σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων». Από τους 1.528 γιατρούς που ζήτησαν να ενταχθούν στο δίκτυο των συμβεβλημένων, οι 401 είναι παθολόγοι, 270 καρδιολόγοι και 122 ορθοπεδικοί. Στις «πολυπληθείς ειδικότητες» περιλαμβάνονται και οι μαιευτήρες-γυναικολόγοι (100), οι γενικοί γιατροί (98), οι οφθαλμίατροι (91), οι παιδίατροι (65) και οι πνευμονολόγοι (65).

Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προκάλεσε νέα εφαρμογή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση βάσει της οποίας κατά την έκδοση μιας ηλεκτρονικής συνταγής από τον γιατρό, με την αναγραφή φαρμακευτικού σκευάσματος, αναφέρονται αυτόματα στο τέλος της συνταγής όλα τα σκευάσματα με την ίδια δραστική ουσία και το ξεχωριστό κόστος για το καθένα.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο επιδιώκει να θέσει «προ των ευθυνών του» και τον ασφαλισμένο ώστε να γνωρίζει πόση επιπλέον συμμετοχή θα πληρώσει για το φάρμακό του ανάλογα με την απόκλιση που έχει από την «τιμή αναφοράς».

Ο ΙΣΑ, σε επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ζητεί την ανάκληση αυτής της εφαρμογής, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό «ο ασθενής θα φθάνει να επιλέγει κατά την κρίση του το φάρμακο που θα λάβει, με κριτήριο την τιμή του, ήτοι το φθηνότερο, υποκαθιστώντας τον θεράποντα ιατρό του».
goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση