HomeΚΡΗΤΗΠετρέλαιο: Παρουσίαση των ευρημάτων Κρήτης-Ιονίου

Πετρέλαιο: Παρουσίαση των ευρημάτων Κρήτης-Ιονίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για τις 1 και 2 Ιουλίου, προγραμματίστηκε να γίνει στο Λονδίνο, η πρώτη επίσημη παρουσίαση των ευρημάτων από τις σεισμικές καταγραφές που έκανε η νορβηγική PGS στις θαλάσσιες περιοχές του Ιόνιου και της Νότιας Κρήτης.

Συγκεκριμένα, το διήμερο αυτό, το ΥΠΕΚΑ και η Ελληνική Πρεσβεία του Λονδίνου, οργανώνουν εκδήλωση στη διάρκεια της οποίας η PGS και το γαλλικό εξειδικευμένο ινστιτούτο BeicipFranlab θα παρουσιάσουν τις ερμηνείες στις οποίες έχουν καταλήξει για τις περιοχές στις οποίες πραγματοποιήθηκαν τα σεισμικά δύο διαστάσεων.

Πρόκειται για μια προκαταρκτική διαδικασία πριν από τον καθορισμό των θαλάσσιων περιοχών στις οποίες θα γίνουν οι έρευνες και τον γύρο παραχωρήσεων (διεθνής διαγωνισμός) που θα ακολουθήσει μέχρι το τέλος του 2014.

Ωστόσο αυτή αποτελεί την πλέον οργανωμένη κίνηση προβολής των δύο θαλάσσιων περιοχών καθώς στις προηγούμενες (Τέξας, Βαρκελώνη και αλλού) δεν είχε ολοκληρωθεί η ανάλυση των σεισμικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκδήλωση του Λονδίνου τιτλοφορείται «GreeceOffshoreLicensingRound 2014» (Γύρος αδειοδότησης θαλάσσιων περιοχών 2014) και σε αυτήν θα κληθούν να λάβουν μέρος εταιρείες έρευνας υδρογονανθράκων, που είτε αγόρασαν από την PGS τις σεισμικές καταγραφές είτε όχι. Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι τα συμπεράσματα που θα παρουσιαστούν, στηρίζονται τόσο στις πρόσφατες σεισμικές καταγραφές που έκανε το 2012 και 2013 το ειδικό πλοίο NordicExplorer μαζί με το συνοδό του ThorChaser, όσο και των σεισμικών δύο και τριών διαστάσεων που είχαν γίνει κατά το παρελθόν.

Συνολικά οι δύο εταιρείες δούλεψαν και ανέλυσαν δεδομένα από 30.000 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών, γεγονός που εκτιμάται ότι αυξάνει την αξιοπιστία των αναλύσεων.

Στην πρώτη μέρα της εκδήλωσης, θα παραστεί και θα μιλήσει ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ενώ στελέχη του υπουργείου θα παρουσιάσουν το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της Ελλάδας για τις έρευνες όπως και τα γενικότερα χαρακτηριστικά των περιοχών.

Τα στελέχη της PGS θα παρουσιάσουν την προτεινόμενη οργάνωση του γύρου παραχωρήσεων (GreeceMegaProject), ενώ το BeicipFranlab που λειτουργεί ως υπεργολάβος της νορβηγικής εταιρείας, θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις του από την ερμηνεία των δεδομένων των πρόσφατων και των παλαιότερων σεισμικών.

Τέλος η δεύτερη μέρα της εκδήλωσης θα είναι αφιερωμένη σε συναντήσεις μεταξύ ενδιαφερομένων εταιρειών και ΥΠΕΚΑ, PGS, BeicipFranlab, ενώ οι εταιρείες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περιορισμένα στοιχεία των ερευνών.

Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών έχουν αγοράσει ελληνικές αλλά και διεθνείς εταιρείες του μεγέθους της γαλλικής Total, η οποία μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες είχε παραγγείλει στην PGS τη διενέργεια για δικό της λογαριασμό, επιπλέον γραμμών πέραν των προγραμματισμένων.

Επίσης καταρχήν ενδιαφέρον έχουν δείξει εταιρείες του μεγέθους των ConocoPhillips, Statoil, BP, Shell, ExxonMobil, Chevron, Noble και άλλες. Ωστόσο όπως επισημαίνουν στο Euro2day.gr ειδικοί του χώρου των ερευνών, το μέγεθος των εταιρειών που θα λάβουν μέρος στον επικείμενο γύρο παραχωρήσεων, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τον σχεδιασμό των θαλάσσιων μπλοκ που θα διατεθούν για έρευνα, αλλά και τους όρους που θα τεθούν για συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Οι ίδιοι τονίζουν επίσης ότι, οι συγκεκριμένες περιοχές είναι άγνωστες γεωλογικά, καθώς δεν έχει γίνει συστηματική έρευνα στο παρελθόν, ενώ εκτείνονται σε μεγάλα βάθη. Έτσι το οικονομικό ρίσκο είναι μεγάλο και σε παρόμοιες περιπτώσεις ζητείται τα θαλάσσια μπλοκ να καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση ώστε ο ανάδοχος να έχει τα περιθώρια να ερευνήσει γεωλογικά μεγάλη περιοχή προκειμένου να καταλήξει σε συμπεράσματα και να προχωρήσει στις δαπανηρές (από μερικές δεκάδες μέχρι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια η κάθε μία) θαλάσσιες γεωτρήσεις.

Τέλος να σημειωθεί ότι ενώ η έρευνα υδρογονανθράκων αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΕΚΑ και την κυβέρνηση γενικότερα, ο κρατικός Φορέας (ΕΔΕΥ) που είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση των ερευνών παραμένει στην ουσία στα χαρτιά.

Μέχρι στιγμής ο ΕΔΕΥ, 33 μήνες από την ίδρυσή του δεν διαθέτει καν συμπληρωμένο δ.σ., και ενώ θα έπρεπε να διαθέτει το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό, συνεχίζει να εκπροσωπείται από την πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο. Όλες δε τις αρμοδιότητες του ΕΔΕΥ, συνεχίζουν να τις έχουν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, υπό την άμεση εποπτεία του υπουργού.
euro2day.gr, Μιχάλης Καϊταντζίδης

Διαφήμιση
Διαφήμιση