HomeΚΡΗΤΗΗ Ένωση Γονέων για τις εξετάσεις στην Α’ Λυκείου

Η Ένωση Γονέων για τις εξετάσεις στην Α’ Λυκείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εξετάσεις στην Α’ Λυκείου με το νέο σύστημα εξετάσεων και οι Πανελλήνιες.

Ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές. Δύναμη και το κεφάλι ψηλά γιατί

-ο αγώνας της ζωής δεν σταματά σε μια μάχη που είναι σε πολλά στημένη

-ο δρόμος για τη μόρφωση είναι μακρύς και όμορφος δεν ταυτίζεται με την «διδακτέα ύλη»

-η μόρφωση είναι όπλο για το νέο άνθρωπο και γι’ αυτό του βάζουν εμπόδια να την αποκτήσει

Φέτος, για πρώτη φορά, οι εξετάσεις δεν είναι στην αποκλειστική ευθύνη του σχολείου και του εκπαιδευτικού. Για πρώτη φορά, τα μισά θέματα μπαίνουν απ’ ευθείας από το Υπουργείο Παιδείας μέσα από τη λεγόμενη “τράπεζα θεμάτων”.

Με το σύστημα αυτό, ο καθηγητής, που γνωρίζει τις δυσκολίες και τις αδυναμίες των μαθητών, δεν έχει πια τη δυνατότητα να βάλει θέματα, ανάλογα με το επίπεδο της τάξης, των μαθητών, όπως είναι αναγκαίο παιδαγωγικά να γίνει.

Επίσης, η πρόσβαση στην “τράπεζα θεμάτων” έγινε εφικτή μόλις 3 ημέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων (26/5/2014). Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δεν είχαν τη δυνατότητα να τα μελετήσουν και να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Σε πολλές περιπτώσεις η ύλη δεν έχει καλυφθεί ή έχει καλυφθεί πρόχειρα, αφού, εκτός των άλλων, με ευθύνη του Υπουργείου, χιλιάδες εκπαιδευτικοί έλειπαν μέχρι τα μέσα της σχολικής χρονιάς. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές δεν καλύφθηκαν ποτέ τα κενά σε εκπαιδευτικούς.

Τέλος, οι εκπαιδευτικοί (επιστημονικές ενώσεις φιλολόγων, μαθηματικών, φυσικών κλπ) εκτιμούν ότι τα θέματα από την «τράπεζα θεμάτων» είναι ιδιαίτερα δύσκολα, δεν απευθύνονται στον μέσο μαθητή.

Ποιοι λοιπόν θα αδικηθούν; Τα πιο αδύνατα παιδιά, αυτά που αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες και κυρίως αυτά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν φροντιστήρια! Ήδη, τα μεγάλα συγκροτήματα φροντιστηρίων τρίβουν τα χέρια τους!

Ποιος θα ωφεληθεί; Μόνο οι οικογένειες που έχουν χρήματα για φροντιστήρια, για ιδιαίτερα και αυτοί που πηγαίνουν τα παιδιά τους στα κολέγια και τα ιδιωτικά σχολεία.

Σημειώνουμε επίσης ότι ο συνολικός βαθμός που θα συγκεντρώσουν τα παιδιά όλη τη χρονιά μαζί με τις εξετάσεις μετράει για την πρόσβασή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ τα ίδια ισχύουν και στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ).

Η εφαρμογή του πανελλαδικού χαρακτήρα των εξετάσεων μέσα από την Τράπεζα Θεμάτων είναι επιλογή της κυβέρνησης που έχει σκοπό να πετάξει έξω από το σχολείο ένα μεγάλο αριθμό μαθητών. Θέλουν να σπρώξουν τα παιδιά μας βίαια έξω από το σχολείο, στην πρόωρη ψευτοκατάρτιση και τη μαθητεία, από πολύ μικρή ηλικία. Ο νέος που θα πάρει αυτό το δρόμο δεν θα έχει πλήρη μόρφωση άρα δεν θα μπορεί να γίνει ούτε καλός τεχνίτης (όπως ισχυρίζονται…).

Δε θέλουν ολόπλευρα μορφωμένους τους νέους ανθρώπους. Για να μη  διεκδικούν αλλά  να σκύβουν το κεφάλι.

Σαν γονείς έχουμε υποχρέωση να σταθούμε πλάι στα παιδιά μας και να απαιτήσουμε

•           να καταργηθεί ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων.

•           να παρθούν πίσω όλες οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων

•           να γίνουν μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, κανένα τμήμα πάνω από 20 μαθητές

•           έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες των σχολείων

Διαφήμιση
Διαφήμιση