HomeΚΡΗΤΗ«Ξάφρισαν» οικογενειακό… θησαυροφυλάκιο

«Ξάφρισαν» οικογενειακό… θησαυροφυλάκιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

*Λίρες, ράβδοι χρυσού, κοσμήματα αξίας 1.000.000 ευρώ*

Ένα οικογενειακό… θησαυροφυλάκιο ξάφρισε σπείρα στα Χανιά από το σπίτι μίας 80χρονη.

Η 80χρονη είχε στην κατοχή της 1.500 λίρες Αγγλίες, ράβδους χρυσού και κοσμήματα συνολικής αξίας ενός εκατομμύριου ευρώ που τέσσερις επιτήδειοι με οργανωμένο τρόπο της τα αφαίρεσαν.

Η δράση των τεσσάρων της σπείρας είχε γίνει αντιληπτή από την αστυνομία που μετά από συστηματική και πολύμηνη έρευνα τους εντόπισαν και τους συνέλαβαν τελικά προχθές το βράδυ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο:

Εξαρθρώθηκε τετραμελής εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στα Χανιά, στην κλοπή και ιδιοποίηση περιουσιακών στοιχείων 80χρονης ημεδαπής. Κατόπιν συστηματικής και πολύμηνης αστυνομικής έρευνας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων συνελήφθησαν προχθές (30.05.2014) το βράδυ, τέσσερις ημεδαποί – μέλη της οργάνωσης και ειδικότερα, τρεις άνδρες 37, 32 και 48 ετών και μία γυναίκα 43 ετών.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές, απιστία, απάτη, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα χρήματος).

Συγκεκριμένα, ο 37χρονος, παρότρυνε την 80χρονη, το έτος 2012, να τοποθετήσει 1.500 χρυσές λίρες Αγγλίας, καθώς και κοσμήματά της, αξίας 1.000.000 ευρώ, σε τραπεζική θυρίδα, της οποίας θα ήταν συνδιαχειριστής ο ίδιος. Στη συνέχεια, προφασιζόμενος την οικονομική κρίση, την έπεισε να μεταφέρει τα κοσμήματα και τις λίρες από την Τράπεζα στην οικία της.

Ακολούθως, την 25-02-2013, αφού ο 37χρονος εξασφάλισε την απουσία της 80χρονης από το σπίτι της, προσκαλώντας την σε κοινή τους έξοδο και φροντίζοντας να μείνει ανασφάλιστη η πόρτα του σπιτιού, ενημέρωσε τον 32χρονο και τον 48χρονο, οι οποίοι προχώρησαν στην κλοπή των παραπάνω περιουσιακών της στοιχείων. 

Από τις αστυνομικές έρευνες στην οικία και το γραφείο του 37χρονου και της 43χρονης συνεργού του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πενήντα εννέα (59) χρυσές λίρες Αγγλίας. Παράλληλα, στην οικία του 32χρονου βρέθηκαν εκατόν εβδομήντα επτά (177) χρυσές λίρες Αγγλίας και το χρηματικό ποσό των τετρακοσίων πενήντα (450) ευρώ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, από την ρευστοποίηση μέρους των ανωτέρω ειδών, ο 37χρονος αγόρασε δίκυκλη μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και ο 32χρονος Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο (τύπου 4×4), τα οποία και κατασχέθηκαν. Παράλληλα, τα μέλη της οργάνωσης, εκμεταλλευόμενα τα έσοδα της εγκληματικής τους δράσης, ζούσαν πολυτελώς, ενώ ο 37χρονος και ο 48χρονος χρηματοδοτούσαν επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Επιπρόσθετα, μέρος των αφαιρεθέντων ειδών πωλήθηκε σε ενεχυροδανειστήριο ιδιοκτησίας 54χρονου ημεδαπού και 50χρονης ημεδαπής. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο παραπάνω κατάστημα βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των επτά χιλιάδων τριακοσίων (7.300)  ευρώ, προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες.

Σε βάρος των ανωτέρω δύο ιδιοκτητών του ενεχυροδανειστηρίου σχηματίστηκε δικογραφία για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς και για φορολογικές παραβάσεις.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν χθες (31-05-2014) στον Εισαγγελέα.

Το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, ενώ ερευνάται η συμμετοχή των δραστών και σε ανάλογες εγκληματικές πράξεις.  

Διαφήμιση
Διαφήμιση