HomeΚΡΗΤΗΔυσαρέσκεια των κατοίκων της παλιάς πόλης για τη συνεχή όχληση

Δυσαρέσκεια των κατοίκων της παλιάς πόλης για τη συνεχή όχληση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και τη λήψη μέτρων, άλυτα σε μεγάλο βαθμό παραμένουν βασικά προβλήματα της παλιάς πόλης, όπως η ηχορύπανση, η καταστρατήγηση του δακτυλίου αλλά και η εφαρμογή των κατά καιρούς προγραμμάτων αποκομιδής των απορριμμάτων, με χαρακτηριστική περίπτωση το τελευταίο σύστημα που εξαγγέλθηκε και ισχύει τον τελευταίο μήνα αλλά δεν τηρείται από μερίδα πολιτών.

Αντίστοιχα, ούτε τα μέτρα του δακτυλίου εφαρμόζονται με την αυστηρότητα που θα έπρεπε, ενώ δυσάρεστη είναι η κατάσταση που επικρατεί τις νυχτερινές ώρες, κατά τις οποίες ο συνδυασμός του θορύβου, που προκαλούν τα δίκυκλα μηχανάκια και η δυνατή ένταση της μουσικής από διάφορα καταστήματα, δημιουργούν συνθήκες έντονης όχλησης για τους μόνιμους κατοίκους.

Το τελευταίο διάστημα η εφημερίδα μας έχει δεχθεί πολλές καταγγελίες από συμπολίτες μας για τη συγκεκριμένη κατάσταση, την οποία επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου κ. Όθωνας Χριστουλάκης, ο οποίος δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ότι «Είναι γεγονός, ότι έχουμε δεχθεί αρκετά παράπονα από τους συμπολίτες μας για θέματα όπως η ηχορύπανση, η μη τήρηση του δακτυλίου αλλά και για τα σκουπίδια, που κάποιοι επιμένουν να τα βγάζουν στους δρόμους όποτε τους βολεύει και όχι σύμφωνα με το ωράριο που πρέπει να τηρείται. Έχουμε σκοπό να παρέμβουμε δραστικά».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «Παρακολουθώ στενά την κατάσταση και ξέρω πολύ καλά τι γίνεται. Για την παραβίαση των μέτρων θα πουν πολλοί ότι απαιτείται περισσότερη αστυνόμευση, εγώ όμως πιστεύω, πως πρέπει και εμείς οι ίδιοι οι πολίτες να μάθουμε να σεβόμαστε τους κανόνες και να τους τηρούμε για το κοινό όφελος».

 

Παραβιάζεται συστηματικά ο δακτύλιος

Η καταστρατήγηση του δακτυλίου συμβαίνει κατά κύριο λόγο τις νυχτερινές ώρες από οδηγούς δικύκλων.

«Μετά τις 10:00 το βράδυ γίνεται πάρα πολύ έντονο το πρόβλημα με σοβαρή όχληση από τα μηχανάκια, που κινούνται με ταχύτητα στους δρόμους» δηλώνει ο καταστηματάρχης και γραμματέας του Συλλόγου Εστίασης κ. Χάρης Αυγουστάκης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «Στην παλιά πόλη ειδικά μετά τις απογευματινές ώρες, βλέπουμε οικογένειες Ρεθεμνιωτών και επισκεπτών μας να έρχονται με την ιδέα, ότι δεν κυκλοφορούν τροχοφόρα, δεν κινδυνεύουν τα παιδιά στους δρόμους, υπάρχει ασφάλεια και ησυχία. Είναι ντροπή, όταν τους βλέπουμε έντρομους να σπεύδουν να μαζέψουν τα παιδιά τους, όταν βλέπουν κάποιο νεαρό με το μηχανάκι του να διασχίζει με ταχύτητα τον ένα δρόμο, που υποτίθεται εκείνη την ώρα έχει παραδοθεί μόνο στους πεζούς».

Σύμφωνα με τον κ. Αυγουστάκη η Αστυνομία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας βρίσκεται μέσα στο ιστορικό κέντρο και ελέγχει την κατάσταση σε πολύ καλό βαθμό. Θεωρεί, ότι το ζήτημα υφίσταται μετά τις 10:00 το βράδυ, και θέτει θέμα πιο αυστηρών ελέγχων τις νυχτερινές ώρες.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Χριστουλάκης, δίνει την ίδια εκδοχή για τους αστυνομικούς ελέγχους, επισημαίνοντας, ότι «Γίνονται οι έλεγχοι και καταγράφονται πολυάριθμα πρόστιμα στους παραβάτες. Το ζήτημα είναι όντως τη νύχτα αλλά θα πρέπει και οι πολίτες να σκεφτούν, ότι είναι λάθος να παραβιάζουν τον δακτύλιο».

Ο ίδιος θεωρεί ότι τα μηχανάκια που μπαίνουν στην παλιά πόλη, βρίσκουν δίοδο από τις δευτερεύουσες εισόδους, όπως για παράδειγμα η οδός Κριτοβουλίδου πίσω από το Δημαρχείο ή κάποια μικρά στενά από διάφορες πλευρές του ιστορικού κέντρου και συστήνει πιο αυστηρούς ελέγχους στα συγκεκριμένα σημεία.

«Δεν πρέπει να περιορίζεται ο έλεγχος στις κεντρικές εμπορικές οδούς. Το κυρίως πρόβλημα είναι στα στενά δρομάκια με τις κατοικίες», είπε χαρακτηριστικά.

 

«Χαλάρωσαν» οι έλεγχοι

Διαστάσεις φαίνεται να παίρνει και πάλι το ζήτημα της ηχορύπανσης στην παλιά πόλη και οι διαμαρτυρίες από τους πολίτες πληθαίνουν.

Η επανεμφάνιση του προβλήματος προφανώς έχει να κάνει με τη μη λειτουργία του μικτού κλιμακίου ελέγχου της ηχορύπανσης με το ειδικό και πολυσυζητημένο «ηχόμετρο», με το οποίο πραγματοποιούσαν τους σχετικούς ελέγχους οι δημοτικοί αστυνομικοί, με άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και συναρμόδιες υπηρεσίες.

Μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, η αρμοδιότητα πέρασε στο μεγαλύτερο μέρος της στην ΕΛ.ΑΣ. και γεγονός είναι, ότι είχε πάρα πολύ καιρό να τεθεί ζήτημα ή να δεχθούμε καταγγελίες για τους ήχους που εκπέμπονται από τα καταστήματα.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως, φαίνεται, ότι διαμορφώθηκε ένα διαφορετικό «σκηνικό» κατά τις βραδινές ώρες.

«Με τις εκλογές δεν έλεγχε κανένας τίποτα και τώρα έχουν ξεφύγει τελείως. Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τις νύχτες» κατήγγειλε ανώνυμα στην εφημερίδα μας κάτοικος της παλιάς πόλης.

«Έχω και εγώ την εντύπωση, ότι έχουν χαλαρώσει οι έλεγχοι» υποστήριξε μετά από ερώτησή μας και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Χριστουλάκης, ο οποίος παραδέχεται, ότι «Ναι είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων πολλές. Πρέπει να ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία του κλιμακίου, το οποίο με τη χρήση του ηχόμετρου, είναι δυνατόν να περιορίσει την όχληση, η οποία γίνεται πολύ έντονη τις νυχτερινές ώρες».

 

Η αποκομιδή των απορριμμάτων

Για το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων τα προβλήματα συνεχίζονται με μερίδα κατοίκων και καταστηματαρχών, να μην ακολουθούν το ωράριο που έχει θεσπίσει η αρμόδια υπηρεσία αλλά να εναποθέτουν τα σκουπίδια σε διάφορα σημεία της παλιάς πόλης, προκαλώντας ρύπανση καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Για το ζήτημα αυτό, αναμένεται η λήψη μέτρων από της υπηρεσία Καθαριότητας, καθώς έχουν καταγραφεί οι περιπτώσεις και αφού αποσταλούν προειδοποιητικές επιστολές, θα τεθεί ζήτημα επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες.

rethnea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση