HomeΚΡΗΤΗΣτον «αέρα» η χρηματοδότηση για την κατασκευή του σχολείου Ρουσσοσπιτίου

Στον «αέρα» η χρηματοδότηση για την κατασκευή του σχολείου Ρουσσοσπιτίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στον «αέρα» βρίσκεται η χρηματοδότηση για την κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Ρουσσοσπιτίου στο Ρέθυμνο, καθώς παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις από τα αρμόδια υπουργεία και τον ΟΣΚ, αυτή ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε αυτό θα γίνει.

Πρόκειται για το ποσό των 2,5 εκ ευρώ, το οποίο θα πρέπει να δώσει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων που έχει αναλάβει την ανέγερση του σχολείου. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε χθες ο αρμόδιος για θέματα Παιδείας αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργαλής από τον διευθυντή του ΟΣΚ, έχει εξασφαλιστεί το 50% της απαιτούμενης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και υπολείπεται το μισό του ποσό που θα επιχορηγηθεί από το κράτος.

Σημειώνεται, ότι πρόκειται για ένα εξαθέσιο σχολείο, το οποίο δεσμεύτηκε να κατασκευάσει ο Ο.Σ.Κ. το 2009. Ένα περίπου χρόνο αργότερα το 2010 το έργο δημοπρατήθηκε, ο εργολάβος εγκαταστάθηκε, όμως, ποτέ δεν ξεκίνησαν οι εργασίες, αφού δεν δόθηκαν τα χρήματα.

Η έλλειψη ρευστότητας επί σειρά ετών έχει ως αποτέλεσμα η ανέγερση του συγκεκριμένου σχολείου, που κρίνεται απαραίτητο για την περιοχή, να έχει «κολλήσει», παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν και συνεχίζονται να ασκούνται τόσο από τον Δήμο όσο και από την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου.

Η αναγκαιότητα ανέγερσης ενός νέου σχολικού συγκροτήματος είναι τεράστια, αφού το υπάρχον σχολείο δεν μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά τις ανάγκες των μαθητών της περιοχής.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν», ο κ. Γεωργαλής ανέφερε: «Υπάρχει ένα πρόβλημα στη χρηματοδότηση του σχολείου από τον ΟΣΚ. Το 50% της χρηματοδότησης το έχουν εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όμως το υπόλοιπο μισό δεν έχει ακόμα επιχορηγηθεί από το ίδιο το κράτος. Εμείς σαν Δήμος Ρεθύμνου έχουμε κάνει αίτηση να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του έργου από 1.5 σε 2εκ. ευρώ και ήδη έχει εγκριθεί και αυτή την περίοδο βρίσκεται στο οικονομικό τμήμα του υπουργείου Παιδείας για την τελική υπογραφή. Όμως δεν φτάνει μόνο αυτό, πρέπει να έρθουν και τα χρήματα στο Ταμείο του Δήμου από το λογαριασμό σχολικών κτιρίων για να ξεκινήσει η κατασκευή. Εκεί τώρα το κράτος δεν δίνει την επιχορήγηση που πρέπει να δώσει. Από την ενημέρωση που είχα από τη Διεύθυνση του ΟΣΚ προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής και θα έχουν νεώτερα, όπως μου είπαν, μέχρι τον Ιούλιο. Άρα τηρούμε στάση αναμονής».

Σημειώνεται, ότι το Δημοτικό Σχολείο Ρουσσοσπιτίου, θα είναι εξαθέσιο σχολείο, και έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί σε δημοτικό οικόπεδο 5 περίπου στρεμμάτων, με συνολική επιφάνεια κτιρίων και βοηθητικών χώρων που θα ξεπεράσει τα 2.000 τ.μ.

Η ένταξή του στην κλίμακα του παραδοσιακού οικισμού επέβαλε τη δημιουργία τριών ανεξάρτητων κτιρίων με ισόγεια και διώροφα τμήματα. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονήσει το γραφείο παλιάς πόλης, το κεντρικό τμήμα της διοίκησης εκτός από τα γραφεία δασκάλων, διευθυντή, γραμματείας και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους, περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, αναρρωτήριο και γραφείο Συλλόγου Γονέων και Μαθητικών Κοινοτήτων.

Στο εκπαιδευτικό τμήμα, εκτός από τις έξι αίθουσες διδασκαλίας υπάρχουν και τέσσερις άλλες αίθουσες εργαστηρίων (φυσικοχημείας, πληροφορικής, αισθητικής αγωγής και ξένων γλωσσών), σύμφωνα με το συγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα του Ο.Σ.Κ.

Ο αύλειος χώρος (3,5 περίπου στρεμμάτων) θα φυτευτεί με το απαραίτητο πράσινο και διαμορφώνεται σε δύο τμήματα. Την αυλή του διαλείμματος και το χώρο άθλησης που περιλαμβάνει ανεξάρτητα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, καθώς και ένα μεγάλο υπόστεγο γυμναστικής. Έχει προβλεφθεί, ώστε η πρόσβαση στους χώρους αυτούς, καθώς και η χρήση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, να γίνεται και από τους κατοίκους, χωρίς να εμποδίζεται η λειτουργία του σχολείου. Όλοι οι χώροι είναι προσβάσιμοι από ΑμεΑ.

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο λειτουργίας 2ου ΕΠΑΛ τη φετινή χρονιά

Η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην υπουργική υπογραφή της απόφασης για την ίδρυση 2ου ΕΠΑΛ στο Ρέθυμνο, απομακρύνει το ενδεχόμενο λειτουργίας του τη φετινή χρονιά. Αν και έχει δοθεί το «πράσινο φως» από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου εάν η απόφαση δεν υπογραφεί από τον κ. Αρβανιτόπουλο το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουνίου, τότε δεν είναι εφικτό να λειτουργήσει το 2ο επαγγελματικό σχολειό, αφού δεν θα υπάρξει χρόνος να γίνουν οι προκηρύξεις για διορισμούς προσωπικού.

Αν όμως τις προσεχείς ημέρες ο υπουργός Παιδείας υπογράψει την απόφαση τότε υπάρχει προγραμματισμός για να λειτουργήσει η Α’ Λυκείου του 2ου ΕΠΑΛ στο χώρο που σήμερα στεγάζεται και το 1ο, ενώ από την επόμενη χρονιά το νέο σχολειό θα λειτουργήσει στο κτίριο που σήμερα στεγάζεται το Γυμνάσιο-Λύκειο Ατισποπούλου, οι μαθητές του οποίου θα μεταφερθούν στο νεοαναγειρόμενο σχολικό συγκρότημα της περιοχής τους.

«Σε ό,τι αφορά το 2ο ΕΠΑΛ ακόμα δεν έχει υπογράψει ο υπουργός και δεν έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η ίδρυσή του. Εάν δεν υπογράψει ο υπουργός δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Καθυστερεί απελπιστικά η απόφαση αυτή. Αν η υπογραφή γίνει μετά τις 15 Ιουνίου δεν θα προλάβουμε να κάνουμε τις απαιτούμενες ενέργειες για να λειτουργήσει, καθώς πρέπει να προκηρυχθούν οι θέσεις του διευθυντή, των 2 υποδιευθυντών και του προσωπικού», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις το ο κ Γεωργαλής.

rethnea.gr, Ελπίδα Αριστείδου

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση