HomeΚΡΗΤΗ16 αιώνες μετά «στο φως» τα λείψανα του Αγ. Μύρωνα

16 αιώνες μετά «στο φως» τα λείψανα του Αγ. Μύρωνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

12 Μαΐου του 2014. Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για την Ορθοδοξία, την Κρήτη και το χωριό Άγιος Μύρωνας Ηρακλείου. Μετά από αιώνες, εντοπίστηκαν τα ιερά λείψανα του Αγίου Μύρωνα του θαυματουργού.

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων, με τις εικόνες να είναι συγκλονιστικές.

Ειδικοί απομάκρυναν τη μαρμάρινη πλάκα και λίγη ώρα αργότερα βίωναν μοναδικές στιγΌπως υποστηρίζεται, πιστοί είδαν όνειρο τον Άγιο Μύρωνα, ο οποίος τους ζητούσε να βγει από τον τάφο του, ενώ κάποιες άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο ότι ο τότε εφημέριος τους υπέδειξε το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα ιερά λείψανα του Αγίου, μέσα στον τάφο.

Η ζωή και το έργο του είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με την αρχαία πόλη της Ραύκου, η οποία υπήρξε η πατρίδα του αγίου και προς τιμήν του μετονομάστηκε αργότερα σε Άγιο Μύρωνα.

Η κοίμηση του Αγίου τοποθετείται περί το 350 μ.Χ.

«Εδώ και ένα χρόνο, ο Άγιος Μύρωνας ζητούσε να βγει από τον τάφο του. Δημότες ονειρεύτηκαν τον Άγιο, αλλά και τον τότε εφημέριο Εμμανουήλ Παπαδάκη περί το 1860, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει τα λείψανα σε ένα συγκεκριμένο σημείο μέσα στον τάφο.

 

Ενημερωθήκαμε από τους δημότες και όταν διαπιστώσαμε ότι δεν είναι μια πλάνη, ειδοποιήσαμε τον σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, ο οποίος έδωσε την έγκριση του, ενώ απόφαση ελήφθη και από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο. Είχαμε μεγάλη αγωνία», δήλωσε στην «ΚΡΗΤΗ ΤV» ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Μύρωνα, πατήρ Νικόλαος Κριτσωτάκης.

Όπως μας εξήγησε ο εφημέριος, λόγω του ότι ο τάφος του Αγίου είχε συληθεί τρεις φορές επί τουρκοκρατίας, τα ιερά λείψανα δεν βρέθηκαν ακέραια. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 207 τμήματα, τα οποία καθαρίστηκαν και πήραν το κιτρινωπό χρώμα, όπως ακριβώς είναι τα λείψανα των αγίων.

«Είναι ένα σημάδι του Αγίου Μύρωνα στην ταραγμένη εποχή που ζούμε. Για παράδειγμα, δε θέλουμε την καύση των νεκρών, αλλά την ταφή», δήλωσε στην «ΚΡΗΤΗ TV» o εφημέριος Γωνιών Μαλεβιζίου Μιχάλης Αναστασάκης, ο οποίος τονίζει παράλληλα την ανάγκη να προσέλθουν πιστοί στον ιερό ναό ώστε να δουν από κοντά τα λείψανα του Αγίου και να τα προσκυνήσουν.

«Είναι 17 και πλέον αιώνων», σημείωσε ο εφημέριος Μιχάλης Αναστασάκης.

Όπως είναι γνωστό, ο Άγιος γεννήθηκε από γονείς ευγενείς και ευσεβείς. Η γέννηση και η ανατροφή του συνέπεσε με τα δύσκολα χρόνια των διωγμών του Δεκίου.

Ήδη από την παιδική του ηλικία ήταν εμφανής η μελλοντική εξέλιξη του στους κόλπους της εκκλησίας. Από παιδί φάνηκε ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας του, καθώς και οι θαυματουργές ικανότητες του, γεγονός που αποδεικνύεται από τα πάμπολλα θαύματα που έκανε.

Όταν έφτασε σε ηλικία γάμου ο Μύρων, παντρεύτηκε με μια γυναίκα ευσεβή και πιστή. Γρήγορα όμως η σύζυγος του πέθανε και εκείνος, αφιερώθηκε απερίσπαστος στον Θεό.

Μελετούσε καθημερινά τα ιερά κείμενα, νήστευε και προσευχόταν, ενώ παράλληλα συνέχιζε το φιλανθρωπικό του έργο. Επειδή έγινε γνώστη η αρετή του, χειροτονήθηκε πρώτα Αναγνώστης και στη συνεχεία χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, επί Μεγάλου Κωνσταντίνου, όταν πλέον σταμάτησαν οι διωγμοί, ο Μύρων επιδόθηκε με μεγαλύτερο ζήλο στο κήρυγμα του Ευαγγελίου, διδάσκοντας όχι μόνο με τα λόγια του αλλά κυρίως με τα έργα του και την αρετή του.

Η φήμη του γρήγορα απλώθηκε παντού γι’ αυτό και όταν πέθανε ο επίσκοπος Κρήτης όλοι, κλήρος, άρχοντες και λαός στράφηκαν σ’ αυτόν και τον παρακάλεσαν να αναλάβει τη διαποίμανση των ψυχών τους.

Έτσι ο Μύρων χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κρήτης και με αυτό το αξίωμα πλέον συνέχισε τη θαυματουργή δράση του και το φιλανθρωπικό έργο του.

Ο Άγιος έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα

Υπολογίζεται ότι κοιμήθηκε περίπου εκατό ετών έχοντας αφήσει πίσω ένα τεράστιο ποιμαντικό και χριστιανικό έργο και προετοιμάζοντας παράλληλα το δρόμο για την είσοδο στην χριστιανική ζωή εκατοντάδων ανθρώπων από τότε ως σήμερα.

Τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του όσο και μετά την κοίμησή του, πάμπολλα είναι τα θαύματα τα οποία αποδίδονται στο πρόσωπό του.
μές. Έκαναν τον σταυρό τους και προσκύνησαν τα ιερά λείψανα.

neakriti.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση