HomeΚΡΗΤΗMinoan Lines : Αύξηση κύκλου εργασιών και λειτουργικής κερδοφορίας

Minoan Lines : Αύξηση κύκλου εργασιών και λειτουργικής κερδοφορίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τι δείχνουν τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2014

Συνεχίστηκε το α’ τρίμηνο του 2014 η βελτίωση των ενοποιημένων οικονομικών αποτελεσμάτων της Εταιρείας τόσο ως προς τον κύκλο εργασιών όσο και προς τα λειτουργικά της και καθαρά αποτελέσματα.

Όπως ανακοινώθηκε, ο κύκλος εργασιών της Minoan Lines το α’ τρίμηνο του 2014 διαμορφώθηκε σε 31,3 εκατ. € έναντι 30,3 εκατ. € το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ το λειτουργικό αποτέλεσμα (EBITDA) ανήλθε σε 1,8 εκατ. € έναντι 0,2 εκατ. € α’ τρίμηνο του 2013. Τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους το α’ τρίμηνο του 2014 διαμορφώθηκαν σε -3,8 εκατ. € έναντι -5,8 εκατ. € το προηγούμενο έτος.

Σημειώνεται ότι ο κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα των εσόδων με το α’ τρίμηνο παραδοσιακά να εμφανίζει το χαμηλότερο επίπεδο εσόδων από τα άλλα τρίμηνα του έτους.

Οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της Minoan Lines είναι η υλοποίηση κατά τα τελευταία έτη μιας σειράς αποφάσεων της Διοίκησης με στόχο τον περιορισμό των εξόδων λειτουργίας ενώ παράλληλα υιοθετήθηκε από την Εταιρεία μια ευέλικτη και δυναμική εμπορική πολιτική προσαρμοσμένη στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες η οποία βοήθησε σημαντικά στην σταδιακή αύξηση των εσόδων.

AD8C26019A98E7EB2C85192EC4288F61

Επισημαίνεται ότι το δυσμενές οικονομικό κλίμα των τελευταίων ετών με τη συνεχιζόμενη ύφεση στη χώρα, έχει επηρεάσει σημαντικά το κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της σημαντικής μείωσης του μεταφορικού έργου, του σταθερά υψηλού κόστους καυσίμων και του υψηλού ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών του κλάδου.

Επιπρόσθετα, τον Μάρτιο του 2014 ολοκληρώθηκε με επιτυχία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ποσού 30,6 εκατ. €. Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2013 είχε ολοκληρωθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 50,5 εκατ. €. Οι παραπάνω εξελίξεις ενδυναμώνουν περεταίρω την χρηματοοικονομική διάρθρωση της Εταιρείας και της επιτρέπουν να ξεπεράσει την οικονομική κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Όσον αφορά το τραπεζικό δανεισμό, η Εταιρεία είναι απολύτως συνεπής στο πρόγραμμα αποπληρωμής των δανειακών της υποχρεώσεων και πληροί το σύνολο των οικονομικών όρων (covenants) όπως αυτοί μνημονεύονται στην σχετική σύμβαση ομολογιακού δανείου.

Μεταφορικό έργο

Γραμμές Αγκώνα & Τεργέστης

 

Έχοντας ως γνώμονα την όσο το δυνατόν αποδοτικότερη οικονομική εκμετάλλευση των πλοίων του στόλου της και παρά την παρατεταμένη οικονομική ύφεση η Minoan Lines διατηρεί τα υψηλά μερίδια αγοράς στις γραμμές που δραστηριοποιείται. Το α’ τρίμηνο του 2014 η Minoan Lines στα λιμάνια της Αγκώνα & Τεργέστης διακίνησε συνολικά 55 χιλιάδες επιβάτες, 11 χιλιάδες Ι.Χ. αυτοκίνητα και 19 χιλιάδες φορτηγά αυτοκίνητα. Τα μερίδια αγοράς στην αγορά της Αγκώνα ανήλθαν σε 57,5% για τους επιβάτες, 54,5% για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και 55,4% για τα φορτηγά αυτοκίνητα. Στην γραμμή της Τεργέστης δεν δραστηριοποιείται άλλη εταιρεία.

 

Ελληνική Ακτοπλοΐα (Γραμμή Κρήτης)

 

Στη γραμμή «Ηράκλειο – Πειραιάς» η Minoan Lines διατήρησε την ισχυρή θέση που παραδοσιακά έχει στην αγορά. Το α’ τρίμηνο του 2014 η Minoan Lines διακίνησε συνολικά 136 χιλιάδες επιβάτες, 11 χιλιάδες Ι.Χ. αυτοκίνητα και 13 χιλιάδες φορτηγά αυτοκίνητα. Τα μερίδια αγοράς στην εν λόγω γραμμή ανήλθαν σε 64,1% για τους επιβάτες, 57,3% για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και 46,2% για τα φορτηγά αυτοκίνητα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση