HomeΚΡΗΤΗΥποστήριξη σε παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας

Υποστήριξη σε παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σημαντικό έργο υλοποιεί στο Ρέθυμνο η μονάδα ψυχοκοινωνικής παρέμβασης για παιδιά και εφήβους, που ξεκίνησε τη λειτουργία της τον προηγούμενο Οκτώβριο και πρόκειται να συνεχίσει να στηρίζει τα παιδιά που έχουν ανάγκη τη βοήθεια των ειδικών μέχρι το τέλος του χρόνου.

Περισσότερα από 350 παιδιά έχουν επισκεφτεί τη μονάδα, ενώ 50 από αυτά παρακολουθούνται από τους ειδικούς ακολουθώντας θεραπεία.

Ζητούμενο, δε, για τους επικεφαλής του προγράμματος είναι να κατορθώσουν να λάβουν επιπλέον επιχορήγηση από το αρμόδιο υπουργείο, ώστε το πρόγραμμα να συνεχίσει και το 2015.

Αυτό άλλωστε θα αποτελέσει και το αντικείμενο της συζήτησης σήμερα στο υπουργείο Yγείας μεταξύ του κ. Γιώργου Νικολαΐδη, Διευθυντή της Δ/νσης Ψυχικής υγείας του Ινστιτούτου Υγείας του παιδιού και της ηγεσίας του υπουργείου.

Ο κ. Νικολαΐδης χθες είχε συνάντηση στα γραφεία της περιφερειακής νεότητας Ρεθύμνου με τους φορείς, τους οποίους ευχαρίστησε για τη στήριξή και την απεριόριστη συνδρομή τους στο έργο του προγράμματος, όπως είπε.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε, με μεγάλη καθυστέρηση, με αφορμή την υπόθεση παιδεραστίας που είχε συγκλονίσει το Ρέθυμνο και όλη τη χώρα το 2011. Απευθύνεται, δε, στο σύνολο της κοινωνίας των παιδιών του Ρεθύμνου και αφορά όλο το φάσμα των προβλημάτων ψυχικής υγείας.

«Από τον Οκτώβριο που λειτούργει το κλινικό σκέλος του προγράμματος έχουμε δει πάνω από 350 παιδιά ίσως και 400, με περίπου 50 από αυτά να είναι σε συστηματική θεραπευτική προσπέλαση. Έχουμε κάνει προγράμματα στα σχολεία στα οποία έχουν συμμετάσχει χιλιάδες μαθητές – δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια- και συνεχίζεται το πρόγραμμα μέχρι και το τέλος του χρόνου», είπε κ. Νικολαΐδης σε δηλώσεις του χθες.

Το πρόγραμμα, όπως σημείωσε ο ίδιος, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον προηγούμενο Μάρτιο, βάσει του αρχικού του σχεδιασμού, «αλλά με την εξοικονόμηση που κάναμε, πετύχαμε να το συνεχίσουμε μέχρι το τέλος του 2014.

Κάνουμε, δε, προσπάθεια με τη συνδρομή των βουλευτών του νομού, της Περιφέρειας, του δήμου και της μητρόπολης, να ζητήσουμε πρόσθετη επιχορήγηση της τάξης των 250.000- 300.000 ευρώ για να συνεχίσουμε για όλο το 2015. Είναι ένα έργο κοινωφελές και χρήσιμο να διατηρηθεί για την τοπική κοινωνία».

Ο κ. Νικολαΐδης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα χρήματα θα εξευρεθούν και θα διατηρηθεί η μονάδα μέχρι και το 2015 μέχρι να βρεθεί κάποια πιο μόνιμη κάλυψη των αναγκών.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Η ανταπόκριση των οικογενειών στο πρόγραμμα είναι μεγάλη, δηλώνει ο κ. Νικολαΐδης, ο οποίος περίμενε μεγαλύτερη συστολή σε μια μικρή κοινωνία όπως το Ρέθυμνο. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η κοινωνία φαίνεται πως έχει αρχίσει και ξεπερνά τα «ταμπού» της και χρησιμοποιεί τις δομές, όταν αυτές υπάρχουν.

«Υπήρχαν προβλήματα και πριν τα οποία δεν είχαν τρόπο οι οικογένειες να τα αντιμετωπίσουν. Συμπεριφοράς, συναισθηματικά, ποιο βαριές διαταραχές. Οι πλησιέστερες όμως δημόσιες δομές είναι στα Χανιά ή το Ηράκλειο, αυτό είναι απαγορευτικό για πολλούς γονείς.

Είμαι εντυπωσιασμένος από την ανταπόκριση των οικογενειών στο πρόγραμμα. Θα περίμενα μια μεγαλύτερη συστολή γιατί η ψυχική νόσος αποτελεί ακόμα ταμπού. Τελικά έχουμε μάλλον μια αναπαράσταση της ελληνικής κοινωνίας που είναι άλλη από την πραγματική. Η ελληνική οικογένεια αντιμετωπίζει προβλήματα και αν της δώσεις μια χείρα βοηθείας τη χρησιμοποιεί και εγκαταλείπει ταμπού και προκαταλήψεις.

Ακόμα και στο πρόγραμμα για τη σεξουαλικότητα που κάνουμε στα σχολεία δεν είχαμε καμία αντίδραση, όπως περιμέναμε από κάποιους υπερσυντηρητικούς γονείς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα στην οποία θα παρουσιαστεί ο κύκλος της προσπάθειας της μονάδας σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς και θα παρουσιαστούν τα συγκεντρωτικά στοιχεία της χρονιάς.
goodnet., Χ.Β.

Διαφήμιση
Διαφήμιση